
Żarcie mamuśki Hala Gwardii
plac Żelaznej Bramy 100-138, Warszawa, Śródmieście-Centrum Pokaż na mapie Nawiguj Porównaj lokal
Pierogi 6 szt.: kapusta i grzyby, bób, topinambur, grinoa, warzywa HOT, truskawka, malinowy ser
Poniżej znajdziesz listę lokali serwujących wegetariańską kuchnię polską w Warszawie. Najlepsze restauracje polskie kuchni wege i wegan, Warszawa.
Pierogi 6 szt.: kapusta i grzyby, bób, topinambur, grinoa, warzywa HOT, truskawka, malinowy ser
Wegańskie pierogi: BAJKOWE
malina, tapioka, mleko kokosowe, płatki ryżowe, stewia (740g/12sztuk)
Wegańskie pierogi: ORIENTALNE
batat, marchew, pietruszka, przyprawy (740g/12sztuk)
Wegańskie pierogi: LEŚNE
kapusta kiszona, leśne grzyby, śliwki wędzone, przyprawy
Wegetariańskie pierogi: RUSKIE
ziemniaki, ser, przyprawy (700g/12sztuk)
Wegetariańskie pierogi: ANTYCZNE
szpinak, feta, twaróg, czosnek, przyprawy (700g/12sztuk)
Vege rollo
Tortilla, sałata lodowa, ogórek, pomidor, cebula, marchew, medaliony sojowe, bazylia, pieprz.
Rolada żurawinowa
Warzywny farsz z suszonymi żurawinami z dodatkiem orzechów laskowych, suszonych pomidorów, zawinięty w kruchym cieście. Rolada podawana na sosie czosnkowym wraz z zestawem surówek.
Chilli con tofu
Z kaszą bulgur
Flaczki z boczniaków
Krem z soczewicy
Zielonej lub czerwonej
Lody wegańskie
W pudełku 125 ml
Pierogi podawane z wody lub odsmażone 8 szt
Z soczewicą i warzywami, ze szpinakiem i tofu, ruskie, z kapustą i grzybami, czekoladowe z wiśniami
Makaron jarmużowy
Makaron spaghetti w kremowym sosie pieczarkowo-jarmużowym na mleku kokosowym z serem, grillowanym tofu i wegan parmezanem podawany z surówką dnia z sosem vinegret
Pakora
mix warzyw: cukinia, czerwona cebula, brokuły, papryka, pieczarki, bakłażan w chrupiącym cieście z mąki groszkowej + sosy ostry lub majonezowy
(duża 24zł)
Tortilla
Pełnoziarnista tortilla grillowana z pikantnym farszem warzywnym, czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką, ananasem podawana z guacamole i surówką dnia
Seroburger
Pieczony kotlecik z trzech rodzajów roślin strączkowych, kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i marynowanego zielonego pieprzu, do tego dwa plasterki czedara, winna marmolada z cebuli domowej roboty i dużo warzyw
Kanapka z wegańskim "smalcem" na bazie oliwy i oleju rzepakowego, z duszoną cebulką i jabłkiem, na wieloziarnistej bułce z grochowskiej piekarni, z ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem.
Sernik wegański
Green vegan pancake
Z mąki orkiszowej oraz mąki z pestek dyni, z chia, kiwi, musem jeżynowym i białkiem konopnym
Wrap wegański
Z quinoa i awokado, mieszaniną zielenin, grillowaną papryką i cebulą, świeżym ogórkiem i dressingiem na bazie oleju lnianego z pestkami dyni i słonecznika
Makaron żytni z pesto
Ręcznie lepiony makaron z pieczoną dynią, świeżymi pomidorami i cukinią
Sałatka z czarną fasolą i jarmużem
Z quinoa i awokado, grillowaną papryką i cebulą, świeżym ogórkiem i dressingiem na bazie oleju lnianego z pestkami dyni i słonecznika
Burger wegetariański
Z quinoa, buraków, jarmużu i nasion chia, w bułce żytniej na zakwasie z grillowaną papryką, cebulą i ketchupem
Lunch azjatycki
Warzywa po azjatycku z boczniakami i tofu, podane z makaronem ryżowym
zupka krem z palonego pora
Buddha bowl (Buddha z Bombaju)
Kofty z czarnej soczewicy i komosy / indyjski sos pomidorowy na mleku kokosowym z imbirem i kurkumą / ryż pełnoziarnisty / makaron z ogórka z kolendrą / kapusta czerwona z czarnuszką / ciecierzyca w przyprawach / szpinak / Dosa z czerwonej soczewicy i ryżu
sos: wegetariański jogurt z kaszy jaglanej i orzechów nerkowca z miętą
Buddha bowl (buddha z Warszawy)
Kasza gryczana niapalona / bób / mięta / roszponka / ogórek małosolny / młode ziemniaki / arbuz / szparagi / pierożki raw z kalarepy nadziewane twarożkiem z nasion słonecznika / popcorn z prosa / tempeh wędzony
Śniadanie buddha sezonowy
Organiczny jogurt naturalny probiotyczny / truskawki / mleko kokosowe / nasiona chia / granola z płatkami owsianymi daktylami i bananami / suszona morawa / mięta
Pierogi 6 szt.: kapusta i grzyby, bób, topinambur, grinoa, warzywa HOT, truskawka, malinowy ser
Przykładowy lunch:
Chłodnik z ogórka z avokado
"Gryczotto" z fasolką szparagową, bobem i cukinią żółtą
Kanapka szpinak
świeży szpinak, awokado, jajo, pomidorki
Talerz wegański
tofucznica, pasta do pieczywa, pieczywo
Tost pieczony burak, ser kozi, rukola, podawane z miodem
Sałatka z rukolą
awokado, pomidorki, migdały, ser kozi, podawana z grzankami
Przykładowy lunch:
Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową
Twarożek z orzechów nerkowca i wędzonego tofu caprese / pestki słonecznika / natka pietruszki
Burger jaglany
kasza jaglana | pieczona marchew | orzechy arachidowe | frytki z batatów | hummus | awokado | zielony ogórek | pikle | rukola | kolendra
Ravioli ze szpinakiem w sosie pomidorowym
karczochy | szpinak | pestki słonecznika | pomidory | migdały | sól himalajska | bazylia
Zupa tajska
mleko kokosowe | grzyby brunatne | czerwona cebula | trawa cytrynowa | liście kafiru | czosnek | chili | pomidorki cherry | limonka | dymka | kiełki mung | kolendra
Naleśnik wytrawny
Grillowane warzywa, szpinak, sos kaparowy i sos czosnkowy
Naleśnik wytrawny
Pieczarki, cebula, czosnek, ser, sos czosnkowy
Naleśnik wytrawny
Camembert, pieczona brzoskwinia z lawendą, rukola
Naleśnik na słodko
Daktyle, migdały, pieczone winogrona, sos karmelowy wegański
Naleśnik na słodko
Mascarpone, banan, orzechy włoskie, prażone, solony karmel
Śniadanie: pita orkiszowa z jajkiem sadzonym
Sałatą, pomidorem i sosem z pieczonej papryki
Falafelki w orkiszowej picie z miksem świeżych ziół i sałat, grillowanym serem paneer, szparagami i domowym ogórkiem małosolnym na sosie jogurtowym z harissą (również w wersji wegańskiej)
Sushi bowl
Z ryżowymi kuleczkami, kimchi, prażonymi wodorostami, omletem tamagoyaki i boczniakami w tempurze (również w wersji wegańskiej i bezglutenowej)
Orkiszowy podpłomyk z creme fraiche, czerwoną cebulką i zatarem
Gago-gado ze szparagami, chrupiącym tofu hoisin i sosem tamaryndowo-orzechowym
Mezze z zatarowym plackiem Manakish, hummusem, chrupiącymi koftami, pieczoną papryką, sałatką fattoush i domowa pastą schug
Indyjska z kremowym curry, pieczonymi ziemniaczkami i ananasem, grillowanym serem paneer, zieloną soczewicą, orkiszowym papadam i miętowo-jogurtowym sosem (również w wersji wegańskiej i bezglutenowej)
Kotlety szpinakowe
różowy hummus, czerwony ryż, mix sałat
Babka ziemniaczna
sos tatarski, ogórek kiszony, surówka
"Schabowy" zimowy
ziemniak, kapusta kiszona, buraczki
Krem z brukwi
topinambur, tofu, żurawina
Fastfood "tuńczyk" wrap
majonez tahinowy, awokado, marchew
Kotlet z kaszy jaglanej
Lasagne’a fit warzywna
Warzywa duszone
Kotlety z czerwonej fasoli
Pomidorowa
Z makaronem lub ryżem
Pierogi ze szpinakiem
Naleśniki (2 szt.)
Z hummusem z rukolą
Placki ziemniaczane:
Z gulaszem warzywnym
Kaczka dziwaczka
Marynowana soja z jabłkami w majeranku i ziołowymi ziemniaczkami, sałata
Chilli sin carne
Aromatyczna potrawka z czerwonej fasoli, papryki, marchewki i selera naciowego w meksykańskim sosie pomidorowym, ryż sałata
Pasta, pesto, pulpeciki
Makaron z pesto z suszonych pomidorów, pulpecikami z tofu i grillowanymi boczniakami, parmezan migdałowy, sałata
Bigos z cukinii z pieczonym tofu
Jajko w koszulce w kurkumie
Jajko w koszulce w kurkumie, guacamole, rzodkiewka, szczypior, czarnuszka, zielony miks
Tofu w cieście satay
Tofu w sosie satay, guacamole, ogórek, sos orzechowy, orzeszki ziemne, kolendra, zielony miks
Pasta
Do wyboru jedna z past: guacamole, hummus klasyczny, ser wegański, podawana z pieczywem
Sezonowe Warzywa Pesto
Wstążki z cukinii i marchewki, botwinka/szparagi/fasolka szparagowa, groszek/bób/kukurydza, pomidory, migdały, kasza gryczana, jarmuż, sos bazyliowy
Burger Cukinia&Spółka
Grillowana cukinia, papryka, pieczarki, cebula, kiełki lucerny, sos cytrynowy
Burger Awokado&Cieciorka
Burger z kaszy jaglanej, cieciorki, z awokado i sosem cytrynowym
Zupka chilli wegańskie
Ze śmietaną z nerkowców, kolendrą i pieczonymi nachos
Wrap Awokado&Brokuły
Awokado, brokuły, cieciorka, kapusta czerwona, papryka, kiełki fasoli mung, mix sałat, sos cytrynowy
Dhal - indian lentil soup
Sunny soya burgers
Buritoss
Bulgarian stew
Bolognese layer cake
Przykładowy lunch:
| chowder kukurydziany z papryczkami chili
| tajska sałatka na bazie komosy ryżowej z czerwoną kapustą, kolbami mini kukurydzy, grzybami shitake, rukolą, jarmużem, fenkulem i dresingiem miodowo imbirowym.
Spring rollsy z burakiem, marchewką, czerwoną kapustą, miętą, kolendrą i bazylią z sosem z tahini i chili |v| |gf|
Kokosowe curry z cukinią, kolorową papryką, pomidorami, kalafiorem, selerem naciowym i kolendrą, podawane z czarną belugą |v| |gf|
Green vegan pancake
Z mąki orkiszowej oraz mąki z pestek dyni, z chia, kiwi, musem jeżynowym i białkiem konopnym
Wrap wegański
Z quinoa i awokado, mieszaniną zielenin, grillowaną papryką i cebulą, świeżym ogórkiem i dressingiem na bazie oleju lnianego z pestkami dyni i słonecznika
Makaron żytni z pesto
Ręcznie lepiony makaron z pieczoną dynią, świeżymi pomidorami i cukinią
Sałatka z czarną fasolą i jarmużem
Z quinoa i awokado, grillowaną papryką i cebulą, świeżym ogórkiem i dressingiem na bazie oleju lnianego z pestkami dyni i słonecznika
Burger wegetariański
Z quinoa, buraków, jarmużu i nasion chia, w bułce żytniej na zakwasie z grillowaną papryką, cebulą i ketchupem
Naleśniki gryczane lub cieciorkowe z wybraną potrawką
Naleśniki z serkiem i truskawkami
Naleśnik masala
Ziemniaki po indyjsku, pietruszka, chilli, chutney
Naleśnik saudi
Soczewica z pomidorami, chilli, pietruszka, pieczarki, chutney
Naleśnik tofu lover
Tofu duszone z cebul i pomidorami, szczypior
Naleśnik tutti futti
Owoce sezonowe, syrop klonowy, płatki migdałów,
Krem z pomidorów
Ze smażonym bananem i curry
Sałata vege
Sałaty, smażone boczniaki, suszone pomidory, kiełki pesto, płatki migdałów
- kasza lub ziemniaki
- gulasz warzywny
- kofta, pakora, kotlet lub paluszek z soczewicy
- surówka, sos
- kasza lub ziemniaki
- sabji (warzywa na parze)
- kofta, pakora, kotlet lub paluszek z soczewicy
- surówka, sos
Zupa Dahl
Orientalna zupa wegańska z soczewicy lub fasolki mung.
Sabji
Mieszanka duszonych warzyw z masalą - marchewka, brokuł, ziemniaki, sos pomidorowy
Sałatki
Ciasto kawowe/szarlotka/sernik truskawkowy
Muhammara
Ostra pasta z pieczonej papryki z dodatkiem orzechów włoskich
Falafel w chlebku pita
Rolowana, grillowana z dodatkiem pasty hummus, świeżych warzyw i ziół, z sosem tarator lub tahini, do wyboru.
I love PL
Pajda chleba na zakwasie z hummusem fasolowym, ze świeżym majerankiem i wędzoną papryką, kiszonym ogórkiem, rukolą, skropiona olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia.
Full mudammas
Bobik w aromatycznym kuminie i sumaku, z warzywami, świeżymi ziołami, z sosem czosnkowo-cytrynowym, chlustem oliwy z oliwek, z chlebkiem pita.
Mugaddara
Pilaw z brązowej soczewicy z burgulem i przyprawami korzennymi, z karmelizowaną cebulką, z dodatkiem sosu jogurtowego lub sałatką, do wyboru
Wegańskie bezglutenowe pancake’i bananowo-gryczane z syropiem klonowym i owocami
Lody wegańskie
Wegańska “szarlotka” w słoiku
Chrupiąca bagietka z tapenada, pomidorem i karczochem lub patisonem
Rolka “raw” z marchewka, szpinakiem, sosem mango i orzechami nerkowca
Chrupiąca bagietka z tapenada, pomidorem i karczochem lub patisonem
Vege rollo
Tortilla, sałata lodowa, ogórek, pomidor, cebula, marchew, medaliony sojowe, bazylia, pieprz.
Rolada żurawinowa
Warzywny farsz z suszonymi żurawinami z dodatkiem orzechów laskowych, suszonych pomidorów, zawinięty w kruchym cieście. Rolada podawana na sosie czosnkowym wraz z zestawem surówek.
Mango curry
Tajskie curry z akcentami orzeźwiającego mango, serwowane z biotofu, dynią hokkaido, brokułem, marchwią, pak choi, bakłażanem, kukurydzą baby, kiełkami mung, świeżą kolendrą, oraz orzechami nerkowca
SPRING ROLLS
3 roladki z papieru ryżowego, wypełnione świeżymi warzywami i owocami, makaronem ryżowym, bio tempehem, kiełkami i ziołami. Podawane z trzema sosami: hoisin, miso sezamowe i grejpfrutowo-sojowy z kolendrą.
Przykładowa zupa dnia:
Krem z cukinii z mlekiem migdałowo-sojowym z płatkami migdałów, oliwą sezamową i świeżym tymiankiem
Bezglutenowe, wegańskie spaghetti z cukini
Z pesto z suszonych pomidorów i migdałowym parmezanem
Zielone tagliatelle z domowym pesto z bazylii z cukinią i fasolką szparagową
z puree z kopru, sosem pomidorowym i sosem winnym
Czarne chilli z plackami z dyni
Czarna soczewica z oliwkami, pomidorami, selerem naciowym, papryczkami chilli, jarmużem, sałatką z rukoli, gruszką i winegret
Burger z grzybami i pieczonymi ziemniakami
Grzyby boczniaki z sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym i korniszonem, burakiem, cebulą, rukolą, cebulą, papryką, ziołami, sosem musztardowym i piklowym na pełnoziarnistej bułce
Pasta z awokado i groszku
Leczo z tofu
Flaczki z boczniaków
Chilli con tofu
Kotlety z pieczarek
Kasza, surówka
Pierogi z kaszą gryczaną
Przykładowy lunch
- Zupa "rybna" z warzywami w pomidorach
Makaron z kalafiorem, płatkami owsianymi i pietruszką
"Zrazy sojowe"
Z piklowanymi warzywami, sosem grzybowym, kaszą gryczaną i sałatką z ogorka i cebuli
Kotlet de volaille
Kotlet ziemniaczany z frytkami i sezonową surówką
Flaczki z boczniaka
Kanapka z salami
Salami roślinne, sałata, rzodkiewka, pomidor
Śniadanie: parówki
2 roślinne parówki, pieczywo, świeże warzywa
Sałatka z kozim serem
kozi ser, burak, gruszka, roszponka, granat
Burger tygodnia
Sałatka burak i owca
Marynowany burak i bryndza, mak, mieszanka świeżych sałat, orzechy laskowe
Przykładowy lunch
I Tajska zupa kokosowa z kalafiorem
II Orientalna sałatka z makaronem ryżowym, baklazanem, boczniakami, kolendrą i sosem sezamowym
Kotlet z kaszy bulgur doprawiony sabij masalą, pieczony batat z zieloną natką,, wegańskie aioli, mieszanka świeżych ziół i liści
Vege father
Mozzarella, cukinia, dresing jogurtowy z koprem, rukola, pomidor
Zabójcze wnętrze
Camembert, serek kremowy, konfitura z cebuli na czerwonym winie, świeża gruszka, rukola
Mr. No gluten - vegański
Pomidor, szpinak baby, marynowana w pesto bazyliowym cukinia, dresing z pomidorów, ciasto bezglutenowe
Kasztanowy elegancik
Francuski krem z kasztanów, mix orzeszków, świeże liście mięty
Słony karmel
Karmel, sól himalajska
Przykładowy lunch:
Zupa z soczewicy i kukurydzy. Pęczak z grzybami i cebulą, surówka z marchewki. Oraz wspaniały deser: beza z musem czekoladowym i morelą + lemoniada
"Risotto" z pęczaku
Suszone pomidory, kurki, tymianek, cytryna
Stirfry
Jarmuż, dynia makaronowa, marchewka, jalapeno-chimichuri, limonka, orzech laskowy, pomidor, ziemniak
Hot spicy chilli
Podpłomyk, vegan twaróg, pieczony pomidor, prażona cebula