
Majonez to świetny dodatek do wielu dań, pasuje zarówno do sałatek, kanapek, burgerów i masy innych potraw. Bez majonezu ciężko sobie wyobrazić również święta. Dziś prezentujemy Wam jak zrobić samemu majonez cruelty free, czyli przepis na majonez wegański niezawierający jaj.
Składniki na majonez wege:
- kasza jaglana
- oliwa z oliwek
- cytryna
- musztarda
- syrop z agawy
- sól
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i ugotuj w dwa razy większej ilości wody. Wsyp dwie filiżanki kaszy do blendera. Dodaj dużą łyżkę musztardy, 3/4 filiżanki zimnej wody, sól do smaku, łyżeczkę soku z agawy dla przełamania smaku, oraz sok z połówki cytryny. Blendujemy. Gdy masa jest jednolita dolewamy filiżankę lub dwie oliwy (jeżli majonez jest za rzadki dolewamy więcej) i blendujemy nadal. Majonez gotowy, smacznego.
Przepis przygotował dla Was dietetyk do zadań specjalych Mikołaj Choroszyński
A tutaj filmowa wersja przepisu: