
Szybki i prosty przepis na curry z tofu z dodatkiem babanów.
Składniki:
- kostka tofu
- oliwa do smażenia
- papryka
- duża cebula
- puszka mleka kokosowego
- średni banan
- garść rodzynek
- papryczka chilli
- pół cytryny
- przyprawy (mieszanka curry, pieprz, sól, czosnek granulowany, kurkuma)
- kolendra lub nastka
- ryż
Tofu kroimy na grubą kostkę i zesmażany ze wszystkich stron. Odkładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cienkie paski i zesmażamy. Odkładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy i podsmażamy około minuty ciągle mieszając – przypprawy wtedy uwalniają swój smak i zapach (należy uważać, żeby mieszanka się nie przypaliła). Dodajemy mleko kokosowe, podsmażone tofu, cebulę z papryką, pokrojonego w plastry banana, garść rodzynek i posiekaną papryczkę chilli. Całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dusimy kilka minut do zgęstnienia. Podajemy z ryżem posypane ulubionym zielskiem.

