
Otworzenie restauracji to nie lada wyzwanie. Okazuje się, że nie musi być ona marzeniem nie do spełnienia. Dobry plan i pomysłowość w połączeniu z inwestycją czasu i pieniędzy to klucz do sukcesu. W końcu zaistnieć w branży gastronomicznej może każdy. Dowiedz się, jak założyć restaurację i co wiąże się z prowadzeniem własnego lokalu. Podpowiadamy jak otworzyć restaurację krok po kroku i jak prowadzić restaurację w skuteczny sposób.
Jak otworzyć restaurację? Zacznij od biznesplanu
Dobry plan jest podstawą do kolejnych działań. Jeśli zastanawiasz się jak otworzyć restaurację na początku sporządź biznesplan. To właśnie on pomoże przygotować się na wszelkie ewentualnie utrudnienia i wykazać potencjalne zagrożenia.
Biznesplan powinien zawierać analizę:
– profilu lokalu gastronomicznego oraz jego wyróżników na tle konkurencji,
– rynku i określenie szansy powodzenia biznesu,
– konkurencji, która powinna określać również inspirujące miejsca,
– grupy docelowej z dokładnym jej opisem.
Własna restauracja to także wiele niewiadomych. W ich wyodrębnieniu wszystkich negatywów i pozytywów pomoże analiza SWOT, czyli określenie mocnych i słabych stron biznesu, a także określenie szans i zagrożeń prowadzenia restauracji.
Koszt otwarcia restauracji – jak oszacować wydatki?
Zanim przejdziemy do tego jak prowadzić restaurację należy zacząć od kosztorysu restauracji, który pozwali zorientować się w wydatkach. To właśnie on powinien być jednym z pierwszych kroków w drodze do otworzenia biznesu. Zatem ile kosztuje otworzenie restauracji?
Koszty otwarcia restauracji możemy podzielić na stałe i zmienne. Do stałych zaliczymy czynsze, rachunki, abonamenty, raty kredytów i leasingi. Do kosztów zmiennych zaliczymy, chociażby zakup towaru, zakup środków czystości, wynagrodzenie dla pracowników. Przed otworzeniem biznesu dokonaj szczegółowego kosztorysu restauracji.
Przy tworzeniu kosztorysu restauracji kluczową kwestią jest sam lokal i jego lokalizacja. Możesz wynająć, zbudować lub kupić wymarzoną nieruchomość. Ten wybór będzie miał wpływ na koszty stałe. Otworzenie restauracji wymaga skrupulatnego planu. Restauracja zlokalizowana na obrzeżach miasta jest tańsza w utrzymaniu, ale nie tak oblegana, jak lokal usytuowany w centrum. Podczas określania ile kosztuje otwarcie restauracji zwróć uwagę na zużycie mediów, cenę dostawy produktów oraz koszty urządzenia wnętrza. Prowadzenie restauracji to także zatrudnienie odpowiednich osób, marketing oraz zadbanie o odpowiedni klimat miejsca.
Jak założyć restaurację – kolejne kroki
Jeśli wiesz już ile kosztuje otworzenie restauracji, pozostają jeszcze formalności. Posiadanie lokalu to dopiero pierwszy etap w drodze do zaproszenia pierwszych gości. Prowadzenie restauracji to niestety wiele kwestii formalnych. Twoje miejsce musi spełniać wymagania Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, przepisów Ppoż, Sanepidu oraz Inspektora Nadzoru Budowlanego. Własna restauracja wymaga zebrania stosowanej dokumentacji. Lokal gastronomiczny ponadto powinien mieć odpowiednie oznaczenie, gaśnicę oraz wykupione koncesje. Formalności to kolejne koszty otwarcia restauracji, które trzeba ująć podczas sporządzania kosztorysu.
Wystrój własnej restauracji
Wiele osób marzy o własnej restauracji snując plany jej urządzenia. O tym jak założyć restaurację w sposób zgodny z trendami wie niewielu. Wystroju nie wolno bagatelizować, ponieważ ma taki sam wpływ na samopoczucie gości jak spożywane w nim posiłki. Warto skrupulatnie dobrać meble, przygotować ozdoby i zadbać o odpowiedni kolor.
Jeśli posiadasz własny ogródek piwny, świetnym rozwiązaniem są pergole tarasowe. Nie tylko przyciągają one wzrok przechodniów, ale także zapewniają gościom intymność i chronią ich od niekorzystnej aury na zewnątrz. Pergole są eleganckie i praktyczne, a dzięki zdalnemu sterowaniu można je kontrolować bez zbędnego wysiłku. Zadaszenie tarasu to także świetny sposób na wyróżnienie się na tle konkurencji i podniesienia prestiżu lokalu.
Własna restauracja – zarobki
Wiemy już ile kosztuje otworzenie restauracji. Pora przejść do przyjemniejszych części prowadzenia lokalu gastronomicznego, czyli zysków. Każdy, kto posiada własną restaurację wie, że zarobki są kwestią indywidualną. Wiele zależy od stażu, lokalizacji i grupy docelowej oraz kontaktach biznesowych. Przyjęło się jednak, że wynagrodzenie właściciela to 15% ogólnych kosztów prowadzenia działalności. Jeśli nie wiesz jak prowadzić restaurację w kwestii finansowej, warto zlecić te zadania księgowemu. We własnej restauracji zarobki zazwyczaj rosną proporcjonalnie do doświadczenia i osiągniętej pozycji na rynku. Są także zależne także od sezonowości.
Nie ulega wątpliwości, że otworzenie restauracji to ciężka praca, która skutkuje satysfakcją i gratyfikacją finansową. Warto nastawić się na samodoskonalenie i zadbać nawet o najmniejsze detale.
Artykuł sponsorowany