Dieta wegańska zyskuje coraz bardziej na popularności. Wiele osób decyduje się z powodów zdrowotnych na weganizm. Na start jednak warto wiedzieć, że weganizm nie jest jedynie rodzajem diety, która wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego i odzwierzęcego, ale to kompleksowy styl życia. Stoi za nim określona filozofia, której założeniem jest całkowite wyeliminowanie okrucieństwa wobec zwierząt. Nie chodzi wyłącznie o skrajnie niehumanitarne traktowanie zwierząt, ale również o wykorzystywanie ich w celach produktowych do wytwarzania mięsa, produktów nabiałowych, jaj, itp. Pytanie zatem, jak zostać weganinem?
Jak zacząć weganizm?: Pierwsze kroki na start
Motywacja
Weganizm na starcie może wydawać się trudny, ponieważ dieta ta jest restrykcyjna i wiąże się z licznymi wyrzeczeniami. Trzeba być po pierwsze tego świadomym i musi to być przemyślana decyzja, a nie zwykły kaprys. Następnie potrzebna będzie duża dawka motywacji, by dietę utrzymać. Warto poinformować bliskich o swoich postanowieniach, by mogli nas wspierać na wegańskiej ścieżce życia. Nie będzie pomocne, bowiem ich ignorowanie naszej diety czy kuszenie produktami odzwierzęcymi. Szczególnie na początku potrzebna będzie duża dawka motywacji.
Przygotowanie
Kolejnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie. Zastanawiając się, jak zacząć weganizm należy rozpocząć od porządnego zapoznania z tematem. Warto wiedzieć, jakie założenia ma weganizm, z czym się wiążę, co wolno i czego nie. To pomoże nam ustalić, czy taka dieta będzie w ogóle dla nas odpowiednia.
Trzeba mieć także na uwadze, że ktoś, jak zaczyna weganizm to nie zostaje weganinem z dnia na dzień. Ten proces wymaga czasu, by organizm mógł stopniowo się przyzwyczaić do nowej diety. Konieczne jest zapoznanie się z zamiennikami produktów odzwierzęcych.
Warunki
Dieta wegańska, jak każda ma określone ograniczenia i jak każda dieta nie będzie nadawała się dla każdej osoby. Dla niektórych będzie zbyt trudna, dla innych nie będzie wskazana z powodów zdrowotnych. Diety restrykcyjne, które wykluczają z jadłospisu wiele produktów mogą powodować niedobory składników odżywczych.

Jak zostać weganinem?: Dieta krok po kroku jak zacząć
W sieci znajdziemy wiele poradników i cennych rad na temat tego, jak zostać weganinem. Warto z nich skorzystać, by przejście na weganizm odbyło się z głową w sposób stopniowy.
- Nie rzucaj wszystkiego na raz
Weganizm na starcie będzie najprawdopodobniej trudny, szczególnie przy przechodzeniu z diety różnorodnej, zbalansowanej, w której dotychczas jedliśmy wszystkiego po trochu. Nie należy próbować z dnia na dzień całkowicie okroić swojej diety z produktów odzwierzęcych, a odstawiać je stopniowo. W ten sposób organizm nie dozna szoku, gdy zabierzemy mu określone składniki.
- Miej uniwersalne produkty pod ręką
Warto mieć uniwersalne produkty w domu, z których przygotujemy różnorodne posiłki. W weganizmie musimy wiedzieć, jakich zamienników używać, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witamin czy białka bez konieczności jedzenia mięsa, które zawiera go dużo.
Przydatne będą warzywa strączkowe, jak fasola, soja, groch czy ciecierzyca. Możemy używać surowych lub gotowych w puszkach. Z łatwością przygotujemy z nich smaczny i pożywny zamiennik mięsa.
- Kupuj z głową
W sklepach z łatwością dostaniesz różnorodne produkty wegańskie, zarówno gotowce do zjedzenia i półprodukty. Są one przede wszystkim dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach wege, ale najczęściej są tam droższe. Musisz liczyć się z tym, że wiele wegańskich produktów będzie droższe. Warto zakupy planować, by nie wydawać na dietę ogromnych pieniędzy. Większość produktów możemy kupić też w rozsądnej cenie i przygotować samodzielnie z nich posiłki – warzywa, owoce, produkty sypkie kupimy taniej w hipermarketach czy warzywnikach, niż wyspecjalizowanych sklepach.
- Planuj
Wiedząc już, jak zacząć weganizm pamiętaj także o odpowiednim planowaniu. Trzeba mieć na uwadze, że znaczna część wegańskich produktów nie jest przetworzona lub jest nisko przetworzoną żywnością. Oznacza to, że będzie szybciej się psuć.
Nie kupuj świeżych produktów, jak m.in. warzywa i owoce, na zapas. Nie mogą one długo leżeć, a wyrzucając je marnujesz tylko żywność.
Zobacz również: