Najczęściej posiłek składa się z kilku elementów, do których należą składnik mięsny, warzywny i węglowodany. W większości przypadków węglowodany w największej dawce zapewnia makaron, ryż lub ziemniaki. Niestety, nie są one możliwe we wszystkich typach diet ze względu na skład. Najbardziej restrykcyjną z diet jest wegańska. Wiele osób zastanawia się, czy makaron jest wegański i można go stosować do zapewnienia węglowodanów w diecie.
Czy makaron jest wegański? Z czego jest makaron?
Najłatwiej dowiemy się, czy makaron jest wegański poprzez przeczytanie składu umieszczonego na opakowaniu. Jeżeli w składzie znajdują się jajka to makaron nie będzie nadawał się dla wegan. Nie mogą oni spożywać zgodnie z założeniami tego stylu życia żadnych produktów odzwierzęcych, czyli m.in. jajek, mleka krowiego, jogurtów i serów na bazie mleka zwierzęcego czy popularnych wypieków. Na szczęście, nie wszystkie makarony zawierają jajka, więc bezjajeczne będą już makaronami wegańskimi.
Wegańskie makarony: Z czego?
N rynku mamy obecnie ogromny wybór różnorodnych makaronów, a dzięki wzrostowi popularności weganizmu i wegetarianizmu także makaronów wegańskich. W popularnych sieciach sklepów znajdziemy nie tylko bezjajeczne makarony, ale także specjalnie przygotowane z myślą o weganach.
Do wegańskich makaronów zaliczymy warzywne makarony, a także wiele azjatyckich. Makaron sojowy, ryżowy oraz przygotowywany z grochu, fasoli, soi lub fasoli mung makaron vermicelli będą w większości przypadków w pełni wegańskie.

Jak zrobić makaron wegański?
Wege makaron z łatwością także przygotujemy samodzielnie w domu. W sieci znajdziemy wiele przepisów na wegański makaron. Poniżej wskazówki, jak zrobić makaron wegański. Jest to najprostszy, najszybszy przepis, który z łatwością zmodyfikujemy.
Składniki:
- Półtorej szklanki mąki pszennej;
- Łyżeczka soli;
- Pół szklanki wrzącej wody;
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy z wrzątkiem. Ciasto powinno stać się jednolite i gęste. Po ostygnięciu przekładamy je na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm. Ciasto można podzielić na części, by było łatwiej. W zależności od tego, jaki makaron chcemy uzyskać zwijamy lub kroimy ciasto na paski czy kawałki. Świeży makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Ugotowany makaron wegański skrapiamy oliwą, by się nie sklejał podczas stygnięcia.
Makaron wegański: Przepis
Wiedząc już, jak zrobić makaron wegański możemy wykorzystać domowy makaron do wielu przepisów obiadowych. W sieci i książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów z wegańskimi makaronami, które będą smaczne i pożywne. Oto prosty przepis na wege makaron z sosem serowym i szparagami.
Składniki:
- Dowolny makaron wege;
- 250 gramów;
- Białe lub zielone szparagi;
- Pomidorki koktajlowe;
- 2 łyżki śmietany 36% (można zastąpić jogurtem);
- Szczypta cukru i przyprawy do smaku;
- Starty dowolny ser;
- Listki świeżej bazylii;
Przygotowanie:
Makaron domowy lub kupczy należy ugotować. Szparagi obieramy, myjemy i odcinamy końcówki. Pozostałe warzywa myjemy, a następnie wszystkie kroimy warzywa na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy 300 ml wody i gotujemy szparagi około 5 minut – mają być miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy.
Do garnka wlewamy śmietankę lub jogurt, dodajemy przyprawy i tarty ser. Mieszamy do uzyskania gęstego, kremowego sosu. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody. Następnie dodajemy do sosu wcześniej pokrojone warzywa i szparagi i jeszcze chwilę mieszając gotujemy na małym ogniu. Można sos wymieszać z makaronem wegańskim w garnku lub nakładać sos na makaron rozłożony do talerzy. Całość dekorujemy listkami świeżej bazylii. Do tego przepisu z wegańskim makaronem można dodać wedle uznania inną kompozycję warzyw, a wierzch posypać także natką pietruszki czy sezamem zamiast bazylią. Wszystko zależy od preferencji gotującego.
Zobacz również: