Skrobia kukurydziana przypomina mąkę i ma podobne właściwości do niej. Stosowana jest przede wszystkim do zagęszczania sosów, zup oraz do wypieków różnego rodzaju. Można dodać ją do ciasta, chleba czy ciastek, a nawet i do kremu do nadziania wypieków. Skrobia pochłonie wilgoć, dzięki czemu masa stanie się gęstsza, ale przy tym lekka. Jednak są osoby, które z powodu alergii lub preferencji żywieniowych nie mogą korzystać ani ze skrobi, ani z mąki kukurydzianej. W takiej sytuacji, czym zastąpić mąkę kukurydzianą?
Skrobia kukurydziana, a mąka ziemniaczana: Różnice
W sklepach bez problemu możemy kupić mąkę i skrobię różnego rodzaju, ale pytanie, czym tak naprawdę różni się skrobia kukurydziana, a mąka ziemniaczana?
Najważniejszą różnicą jest stopień zagęszczania potraw. Mąka ziemniaczana ma większe możliwości zagęszczania płynów, niż skrobia kukurydziana. Jest przy tym cięższa, dlatego skrobię kukurydzianą poleca się raczej do lżejszych rzeczy – sosów, ciast, deserów.
Jednak mąka ziemniaczana i skrobia kukurydziana mają podobne właściwości i konsystencję. Są nawet podobne, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Z tego powodu mąka ziemniaczana może być zamiennikiem skrobi kukurydzianej. Oba produkty, mimo podobieństw, różnią się. W przeciwieństwie do mąki ziemniaczanej, skrobia kukurydziana może wpływać na zmianę kolory potrawy, ma wyższą temperaturę zagęszczania, może powodować lekkie zmętnienie dań oraz nie wpływa na smak.

Czym zastąpić mąkę kukurydzianą?
Wiemy już, jaka jest różnica między skrobią kukurydzianą, a mąką ziemniaczaną, które mimo tego można stosować zamiennie. W takim razie, czym zastąpić mąkę kukurydzianą poza ziemniaczaną? Dobrymi alternatywami dla mąki będą:
- Kisiel;
- Skrobia;
- Budyń;
- Rozdrobnione pieczywo;
- Inne rodzaje mąki;
Wszystko zależy od tego, do jakiej potrawy potrzebujemy zamiennika. Skrobia kukurydziana będzie w przeciwieństwie do mąki mocniej zagęszczająca, o czym należy pamiętać. Jest to ważne, gdyż podczas gotowania skrobi użyjemy w znacznie mniejszej ilości, niż mąki.
Warto pamiętać, że zamienniki mąki kukurydzianej będą różnić się, niż to, co zamiast skrobi kukurydzianej zastosujemy w trakcie gotowania.
Czym zastąpić skrobię kukurydzianą?
Z kolei zastanawiając się, co zamiast skrobi kukurydzianej to wiadomość jest o tyle dobra, że mamy duży wybór zamienników skrobi kukurydzianej. W pierwszej kolejności tym, czym można zastąpić skrobię kukurydzianą jest mąka pszenna (może być różnego typu w zależności od potrzeb). Mąka ta produkowana jest z pszenicy i zawiera w sobie białko, błonnik oraz skrobię. Jednak istotną różnicą jest, że mąka zawiera także gluten, którego nie ma w skrobi kukurydzianej. Oznacza to, że osoby chore na nietolerancję tego składnika pokarmowego nie będą mogły skorzystać z takiego zamiennika skrobi kukurydzianej.
Kolejnym produktem, czym można zastąpić skrobię kukurydzianą jest mąka ryżowa. Produkowana jest z drobno zmielonego ryżu. Nie zawiera ona glutenu, ma silne właściwości zagęszczające i radzi sobie z tym zadaniem niezależnie od temperatury płynu. Ze względu na skład będzie tym, co zamiast skrobi kukurydzianej można zastosować we wszystkich typach diety.
Szukają dalej, czym zastąpić skrobię kukurydzianą znajdziemy tapiokę. Jej popularność w ostatnim czasie ponownie wzrosła, więc jest ona nieco łatwiej dostępna w sklepach. Znajdziemy ją szczególnie w sklepach ze zdrową żywnością lub w kuchniach świata. Podobnie, jak w przypadku mąki – należy stosować zwiększoną proporcję. Dwie łyżki tapioki odpowiadają jednej łyżce skrobi.
Zmielone nasiona siemienia lnianego będą kolejną opcją, czym zastąpić skrobię kukurydzianą. W tym przypadku proporcja jest odwrotna. Na dwie łyżki skrobi przypada, bowiem jedna łyżka sproszkowanego siemienia. Może ono wpływać na smak potraw. Najczęściej wykorzystuje się je zmieszane z wodą. Zmielone nasiona lnu mają konsystencję żelową.
Ostatnią opcją, czym można zastąpić skrobię kukurydzianą jest guma, np. ksantanowa lub guar. Pierwsza stanowi produkt fermentacji cukru, zaś druga to produkt roślinny pozyskiwany z fasoli o tej samej nazwie. Jednak nie należy spożywać gumy w dużej ilości, gdyż może powodować problemy trawienne.
Zobacz również:
