Drożdże są popularnym dodatkiem do żywności. Wykorzystywane są do produkcji takich wyrobów, jak pieczywo, piwo, sery czy zakwas. Potrzebne są do procesu fermentacji w żywności. W zależności od odmiany zawierają wiele minerałów i witamin, np. witamin grupy B. Jako, że drożdże są pewnego rodzaju grzybem, wiele osób zastanawia się, czy drożdże są wegańskie.
Czym są drożdże? Czy drożdże są wegańskie czy nie?
Drożdże tak naprawdę są jednokomórkowym grzybem. Naturalnie występuje w glebie i na powierzchniach roślin. Grzyby tego typu zaliczane są do organizmów żywych, więc możnaby założyć, że drożdże wegańskie nie są. Jednak biorąc pod uwagę, że nie posiadają układu nerwowego, nie można ich w zasadzie porównywać i traktować w ten sam sposób, co zwierząt. Oznacza to, drożdże można wykorzystywać w diecie wegańskiej.
Dodatkowo, dodane do potraw wegańskich drożdże urozmaicą ich smak i dodadzą wartości odżywczych. Zawierają w końcu witaminy z grupy B, których często brakuje w diecie wegan. Jednak nie należy spożywać surowych drożdży, ponieważ mogą one powodować problemy z trawieniem w postaci bólów brzucha, wzdęć, biegunki czy zaparć. Co więcej mogą także być przyczyną infekcji grzybicznych, szczególnie u osób o obniżonej odporności. Jedynym wyjątkiem są drożdże probiotyczne, które można także suplementować.
Drożdże: Przepisy wegańskie
Wiedząc, czy drożdże są wegańskie w świetle filozofii tego stylu życia, możemy spokojnie zdecydować o ich wykorzystaniu w kuchni. Większość produktów wytwarzanych z ich użyciem będzie również wege. Jednak z łatwością samodzielnie wpleciemy drożdże w przepisy wegańskie. Oto kilka propozycji:
Wege chleb
Znaczna cześć pieczywa zwiera w składzie jajka, masło, mleko czy maślankę, co sprawia, że nie jest ono wegańskie. Drożdże pomogą samodzielnie przygotować w pełni wege chleb czy bułki.
Do upieczenia chleba wege potrzebne będą:
- 3,25 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 szklanki ciepłej wody;
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant;
- 1 łyżeczka soli ;
W pierwszej kolejności należy wymieszać mąkę i sól z wegańskimi drożdżami. Następnie do suchych składników dodajemy ciepłą wodę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe, zacienione miejsce. Drożdże sprawią, że ciasto zwiększy swoją objętość, gdy do tego dojdzie należy przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść delikatnie, by powstał bochenek. Kształt może być dowolny, na wierzchu robimy jedno duże lub kilka mniejszych nacięć. Przekładamy gotowy bochen do dużego garnka lub na kamień do pizzy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 30 minut, aż skórka nabierze złocistego koloru.
Umieść głęboką i szeroką formę do pieczenia z 2 szklankami wody na samym dole piekarnika, aby pomóc wytworzyć parę w piekarniku i uzyskać chrupiącą skórkę.

Ciasto drożdżowe
Dla lubiących łakocie znajdzie się także wiele przepisów wegańskich z drożdżami. Można w ten sposób przygotować różnorodne ciasta, pączki, ciastka czy drożdżówki.
Do najprostszego na ciasto drożdżowe potrzebne będzie:
- 600 g mąki pszennej typu 500;
- 120g cukru;
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
- 35g świeżych drożdży;
- 400 ml mleka owsianego;
- 50 ml oleju roślinnego;
- 100 g masła roślinnego;
Najpierw zgodnie z przepisem wegańskim drożdże świeże należy pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Do zaprawy dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, a następnie mieszamy dokładnie. Po kwadrancie w ciepłym miejscu uzyskamy wyrośnięty rozczyn, gotowy do dodania do masy na ciasto.
W dużej misce mieszamy 500 g mąki z 80 gramami cukru i dodajemy do tego wcześniej przygotowany rozczyn. Dodajemy do całości pozostałe składniki i mieszkamy, aż do uzyskania lekko klejącego się, jednolitego ciasta. Odstawiamy je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Do masy można także dodać bakalie, kawałki czekolady, orzechy czy owoce – w zależności od tego, co lubimy. Z pozostałych 100 g mąki i 40 g cukru przygotowujemy kruszonkę.
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Całość pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Zobacz również: