
Grzyby to jedno z tych dóbr lasu, którego mało kto nie lubi. Trafiają na nasz stół w najróżniejszej formie i w pełnej palecie odmian, smaków i kolorów, a także pod najróżniejszą postacią: w sosach, zupach, marynowane, zapiekane i tak dalej. Czy ich jedzenie ma na nas pozytywny wpływ? Jakie korzyści czerpiemy, jeżeli spożywamy grzyby w miarę regularnie? Kto może i powinien jeść grzyby, a kto powinien raczej odpuścić je w swoim codziennym menu?
- Grzyby to nie tylko smaczny dodatek do dań
- Największe zalety grzybów
- Kto nie powinien jeść grzybów?
- Na co zwrócić uwagę przy zakupie grzybów?
Grzyby to nie tylko smaczny dodatek do dań
Pojawiają się na naszym stole w najróżniejszej formie, wielu różnych odmianach, a często także w wydaniu orientalnym. Grzyby od wieków były i nadal są jednym z najsmaczniejszych dodatków do dań, jednak poza swoim bogatymi walorami dla podniebienia niosą ze sobą również wiele korzyści zdrowotnych. Dodatkowym plusem grzybów jest również ich nadzwyczajne bogactwo składników odżywczych, które sprawia, że nawet z niewielką ilością dodatków są one bardzo sycące.
Największe zalety grzybów
Jednym z największych atutów grzybów jest ich zdolność do wspomagania nas w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Obecnie wiele osób boryka się z nadprogramowymi kilogramami i często ma problem z tym, aby się ich skutecznie pozbyć. Z jednej strony zawierają one sporo błonnika, który daje nam uczucie sytości. Z drugiej mają w sobie niewiele kalorii, a dzięki wysokiej zawartości wody nie potrzebujemy zbyt wiele dodatkowego masła czy tłuszczu, aby je na przykład udusić na patelni – równie dobrze mogą powoli gotować się we własnym sosie. Dla osób dbających o linię najbardziej polecane są pieczarki i kurki, ponieważ zawierają najmniej kalorii.
Kolejnym plusem, dla którego warto spożywać grzyby jest ich obfitość w składniki odżywcze. Znajdziemy tu wiele istotnych dla ciała człowieka pierwiastków, jak na przykład selen, a do tego mnóstwo zdrowych przeciwutleniaczy, witamin i mikroskładników. Co ciekawe, konsystencja wielu grzybów sprawia, że odbieramy je podobnie do mięsa, co może być przydatną informacją dla osób próbujących ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.
Kto nie powinien jeść grzybów?
Chociaż grzyby mają wiele zalet, niektóre osoby nie powinny ich spożywać lub robić to bardzo ostrożnie. Ta zasada dotyczy przede wszystkim dzieci – układ trawienny dziecka jest jeszcze nie całkiem rozwinięty, a grzyby z kolei są pod tym względem bardzo wymagające i trawią się długo. Poza najmłodszymi smakoszami grzybów nie powinny jeść (lub ograniczyć spożycie) osoby starsze, cierpiące na choroby nerek oraz wątroby oraz takie, które posiadają alergie pokarmowe dotyczące tej grupy produktów.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie grzybów?
Jeżeli lubimy jeść grzyby, ale boimy się je kupować, możemy zastosować kilka prostych wskazówek które pomogą znieść ryzyko kupienia grzybów niejadalnych. Przede wszystkim powinniśmy trzymać się jednego, sprawdzonego miejsca, co do którego mamy pełne zaufanie. Jeżeli sami nie rozpoznajemy grzybów, nie próbujmy zbierać ich w lesie czy kupować w formie suszonej, bez opakowania. Dobrą opcją może być wybór przetworów, jak na przykład grzyby marynowane w Spiżarni Schronisko Smaków czy grzyby w oliwie. Dobrze również pamiętać o tym, że wiele grzybów niejadalnych ma pod kapeluszem gąbkę, a nie blaszki – jeżeli kupiliśmy świeży produkt i mamy jakieś podejrzenie co do konkretnej sztuki, najlepiej jest jej po prostu nie jeść.