Przejście na wegetarianizm wiąże się z całkowitą rezygnacją z mięsa, to podstawowa zasada. Jednak nie powinno się odstawiać tego rodzaju pożywienia bez uprzedniego przygotowania. Zastanawiając się jak przestać jeść mięso, w pierwszej kolejności trzeba je ograniczyć. Organizm musi zdążyć przystosować się do takich zmian. Należy znaleźć sposoby na to, aby pomimo ograniczania i z czasem wykluczenia mięsa z diety wszystkie potrawy były cały czas smaczne. Ponadto odpowiedź na pytanie jak przestać jeść mięso zawiera jeszcze konieczność przyrządzania posiłków dostarczających niezbędnych składników odżywczych. Do poprawnego funkcjonowania organizmu są one po prostu niezbędne. Niezależnie od powodów, dla których przeszło się na wegetarianizm, trzeba wykluczyć mięso, co dla osób jedzących je codziennie może być najtrudniejsze. Ale mając w sobie mnóstwo silnej woli i chęci do zmian wszystko musi się udać. Warto posiadać elementarną wiedzę, choćby taką, że spożywanie nadmiaru czerwonego mięsa prowadzi do wielu chorób, w tym głównie nowotworowych. Całkowita rezygnacja z mięsa może często prowadzić do niedoborów pewnych witamin, wówczas wskazane jest uzupełnianie ich na przykład suplementami diety.
Kilka kroków do rezygnacji z mięsa
Często to rezygnacji jedzenia mięsa prowadzą czynniki empatyczne, czyli współczucie zwierzętom, które są hodowane z myślą o uboju. Brak mięsa w diecie wymaga komponowania posiłków mądrze, w sposób maksymalnie wykorzystujący dany pokarm. Dietetycy najczęściej rekomendują wprowadzanie różnorodności w używanych składnikach, zmniejsza się tym samym ryzyko powstawania jakichkolwiek niedoborów. Liczy się to, ile z danego posiłku wchłonie organizm. Dlatego warto łączyć produkty wyposażone w żelazo z tymi zawierającymi duże ilości witaminy C. Taką dietę chwalą sobie na przykład anemicy. W codziennym menu nie może zabraknąć białka, którego jak wiadomo jest w mięsie, natomiast można je zastąpić fasolą, ryżem, kaszą oraz tofu. Nie powinno się natomiast łączyć składników bogatych w żelazo z nabiałem. Jeszcze przed rozpoczęciem diety wegetariańskiej zaleca się suplementowanie witaminy B12, którą dotychczas można było pozyskiwać z produktów odzwierzęcych. Dlaczego ważne jest rozpoczęcie tego wcześniej? Ponieważ skutki niedoboru mogą być zauważalne dopiero po kilku latach, co realnie zagraża zdrowiu. Jeśli nie lubi się ryb, to równie konieczne jest przyjmowanie suplementów w postaci witaminy D, zwłaszcza zimą.

Dlaczego nie jeść mięsa?
Tak naprawdę przyczyn, dla których ludzie rezygnują z jedzenia mięsa jest co najmniej kilka. Czasami to względy etyczne, innym razem ekologiczne, a jeszcze innym aspekty zdrowotne. Bywa, również, że odpowiedzią na pytanie dlaczego nie jeść mięsa jest na przykład znudzenie potrawami je zawierającymi. Każdy ma prawo do zmian swoich nawyków żywieniowych. Istnieją bardzo smaczne zamienniki mięsa, dzięki którym smaki i aromaty ulubionych potraw są zbliżone do tych z dodatkiem mięsa. Doskonałymi przykładami są tofu, seitan, granulowana soja oraz tempeh. To znacznie bardziej rozbudowana odpowiedź na pytanie dlaczego nie jeść mięsa. Nie jest to po prostu konieczne, ponieważ i bez niego można przygotować pożywny i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Oczywiście nie może być pysznych dań bez wyrazistych przypraw. Mamy tutaj na myśli głównie wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, czy sól kala namak. Na diecie wegetariańskiej warto jeść dużo roślin strączkowych, które w diecie bezmięsnej odgrywają szalenie ważną rolę.