Oliwa z oliwek jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów, używanych w kuchni. Równie chętnie stosujemy ją także do zabiegów kosmetycznych, ponieważ znana jest ze swoich prozdrowotnych i pielęgnacyjnych właściwości. Wady i zalety oliwy z oliwek są znane od dawna, a zdecydowanie więcej jest korzyści ze stosowania oliwy z oliwek.
Wiele osób zastanawia się, jaka oliwa z oliwek jest najlepsza. Jednak istnieje wiele rodzajów oliwy o różnych właściwościach, dlatego ciężko jest wybrać tą najlepszą. To właśnie z właściwości oliwek użytych do produkcji wynika, dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka czy jaki ma kolor i gęstość. Rodzaj oliwek wpływa także na aromat i buty smakowe – mogą być one słodkie, pikantne, gorzkie czy owocowe. Na przykład za to, dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka odpowiadają niedojrzałe lub zbyt mało dojrzałe oliwki. Im bardziej dojrzałe, tym oliwa jest słodsza i łagodniejsza w smaku.
Oliwa z oliwek: Zalety i Wady
Za najzdrowszą oliwę z oliwek, jaką zakupimy w większości sklepów uznaje się oliwę extra vergine z pierwszego tłoczenia. Można używać jej do gotowania, jak również pić oliwę z oliwek. Efekty prozdrowotne są widoczne w krótkim czasie. Jednak oliwa z oliwek ma zalety i wady, jak każdy produkt, z którymi warto zapoznać się przed stosowaniem. W ten sposób unikniemy ryzyka dla zdrowia.
Zalety
Najzdrowsza oliwa z oliwek, jaką możemy wybrać będzie bogata w wartości odżywcze. Z tego powodu ważne jest, by zapoznawać się dokładnie z etykietą produktu i jego składem. Oliwa z oliwek powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe – przede wszystkim kwas oleinowy. Dzięki temu ma ona działanie przeciwzapalne. Chroni przed rozwojem chorób układu krążenia, miażdżycą, zakrzepicą żył, a także niweluje alergie. Oliwa jest także źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów u paznokci.
Zaleca się kobietom w ciąży picie oliwy z oliwek. W efekcie zapobiega ona m.in. przed rozwojem u dziecka astmy oskrzelowej. Dodatkowo, efektem picia oliwy z oliwek jest dostarczanie organizmowi witamin, gdyż jest ona bogata w witaminę D, A, E i K. Wpływa w ten sposób na wzmocnienie odporności, kości i zębów, przyspieszenie regeneracji skóry oraz poprawę jej kondycji i spowolnienie procesów starzenia.

Wady
Oliwa z oliwek nie ma w zasadzie wad. Jedyną wadą, jaką możemy spotkać jest, że nie każda nadaje się do obróbki termicznej. Najczęściej oliwy, które możemy podsmażać czy piec mają taką informację na opakowaniu.
Wiele jednak zależy od jakości oliwy z oliwek. Najzdrowszą, jaka jest produkowana jest oliwa tłoczona na zimno i z pierwszego tłoczenia. Jeszcze lepiej, jeśli jest ona niefiltrowana, ponieważ zawiera najwięcej substancji odżywczych. Jednak przy produkcji szczególnie masowej nie zawsze owoce są dokładnie segregowane. Zastanawiając się, dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka nie zakładajmy od razu, że jest zepsuta – goryczka może wynikać z tego, że przy produkcji użyto mniej dojrzałych owoców.
Jaka oliwa z oliwek jest najzdrowsza?: Wartości odżywcze
Oliwa z oliwek w jednej łyżce stołowej zawiera nie tylko około 90-119 kcal, ale także ok. 13,5g tłuszczu w tym 1,86g tłuszczów nasyconych. Poza tym zwiera dużo witaminy K i witaminy E. Dodatkowo, w oliwie z oliwek znajdują się potas, wapń, polifenole, tokoferole oraz fitosterole (będące przeciwutleniaczami).
Ile kcal ma oliwa z oliwek?
Ile kcal ma oliwa z oliwek. Wbrew ogólnemu przekonaniu nie jest ona tak niskokaloryczna, jakby się mogło wydawać. Okazuje się, że łyżka stołowa oliwy zawiera 90-119 kcal, a gramatura łyżki wynosi około 11g. Biorąc to pod uwagę, można przeliczyć, ile kcal ma oliwa z oliwek w 100 gramach. Szacuje się, że będzie to około 900 kcal.
Najlepsza oliwa z oliwek: Ranking
Ciężko jednoznacznie powiedzieć, jaka oliwa z oliwek jest najlepsza. Oliwy nawet z tej samej klasy czy gatunku będą się między sobą różniły. Wiele także zależy od preferencji osoby używającej, jeżeli chodzi o smak i aromat. W sieci jednak znajdziemy wiele rankingów najlepszej oliwy z oliwek, które uwzględniają także te łatwo dostępne produkty i z różnych półek cenowych. Oto kilka najlepszych oliw z oliwek, jakie wymieniają popularne rankingi online.
Oliwa extra vergine
Jedną z najlepszych oliw z oliwek w ranking online jest oliwa extra vergine, jak Certan Mill. Powstaje ona z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych oliwek greckich. Jest tłoczona na zimno w dniu zbiorów, dlatego też jest najświeższa i zawiera najwięcej substancji odżywczych, dzięki zawartości cząstek miąższu owoców.
Oliwa niefiltrowana
Kolejna jest niefiltrowana oliwa Grezzona di Frantoio. Jest ona tłoczona na zimno i ma bogaty aromat oraz wyrazisty smak.
Oliwa jednoodmianowa
Na rynku spotkamy oliwy jednoodmianowe, czyli wykorzystujące jeden gatunek oliwek. Wśród nich najlepszą jest oliwa z oliwek kalamata, jak Kalamata Gold. Do jej produkcji wykorzystuje się jedynie oliwki z greckiego regiony Kalamata. Oliwa tłoczona jest na zimno za pomocą prasy mechanicznej. Cechuje się wyrazistym aromatem i łagodnym smakiem, a przy wysoką jakością.
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Ważne jest, jak przechowywać oliwę z oliwek, by zachowała ona świeżość i cenne właściwości. Oliwa ulega naturalnie procesom utleniania, ale procesy te przy nieodpowiednim przechowywaniu mogą zachodzić szybciej. Oliwę należy chronić przed ciepłem. Nie lubi ona wysokich temperatur, ponieważ szybciej wietrzeje, utlenia się i traci swoje właściwości oraz jakość.
Podobnie jest ze światłem, które negatywnie wpływa na właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne oliwy. Z tego powodu należy trzymać oliwę w chłodnym i ciemnym miejscu. W kwestii, jak przechowywać oliwę z oliwek ważne jest także, by zakręcać porządnie butelkę – kontakt z powietrzem przyspiesza utlenianie.
Oliwa z oliwek: Gdzie kupić?
Zastanawiając się, gdzie kupić oliwę z oliwek pierwszą kwestią jest to, jaką chcemy. W każdym sklepie znajdziemy oliwę różnego rodzaju, zarówno naturalną, niefiltrowaną czy extra vergine.
Z kolei chcąc oryginalną włoską oliwę z oliwek, gdzie kupić ją najłatwiej to poprzez Internet lub w sklepach specjalistycznych z kuchniami świata, kuchnią włoską lub ekologicznych. Oczywiście, takie produkty najczęściej będą także odpowiednio droższe. Jednak w sieci możemy znaleźć często promocje w sklepach z włoskimi produktami lub delikatesach online.
Zobacz również: