Jeśli mamy własną firmę lub jesteśmy firmą transportową, to wybór pojemników do przewożenia żywności jest ważnym elementem, który w znaczący sposób może ułatwić nam późniejsze procesy. Żywność musi być transportowana z największą ostrożnością, gdyż jej niewłaściwy przewóz może doprowadzić do m.in. jej zepsucia. Nie narazi to tylko danej firmy na ogromne koszty, ale również stanowi to zagrożenie dla zdrowia i życia konsumentów tej żywności. Jakie pojemniki są najlepsze do przewozu żywności? Jakiego producenta pojemników do transportu żywności wybrać?
Proces transportu żywności
Proces transportu żywności musi przebiegać według ściśle określonych zasad, gdyż od niego zależy zdrowie konsumentów. Mamy mnóstwo rodzajów żywności, m.in. świeżą, suchą, mrożoną. Przewóz każdego z nich musi odbywać się w inny sposób, z zachowaniem innych zasad i przy użyciu innych pojemników. Produktów mrożonych, takich jak mięsa czy dania gotowe, nie przewieziemy w zwykłym, nieutrzymującym zimna pojemniku. Służą do tego m.in. pojemniki izotermiczne, które zapewniają bezpieczny przewóz świeżych, schłodzonych lub zamrożonych artykułów spożywczych.
Rodzaje pojemników
Dużym ułatwieniem w procesie transportu jest wybór składanych pojemników, których gabaryty po złożeniu możemy zredukować nawet do 20% ich powierzchni pierwotnej!
Dobrym wyborem będzie również zaprojektowanie własnego pojemnika, w którym możemy wybrać nie tylko jego wymiary, ale także rodzaj ścianek: pełne, ażurowe lub szczelinowe. Ważne jest także dopasowanie dna, którego wybór uzależniony jest od rodzaju przewożonych rzeczy. Warto jest również zwrócić uwagę na uchwyty – czy są one funkcjonalne i ułatwią nam pracę.
Pojemniki obrotowe są kolejną innowacją w zaopatrzeniu branż transportowych. Po opróżnieniu ich zawartości możemy włożyć pojemniki w siebie. Pozwoli to na dużą oszczędność miejsca. Ich konstrukcja pozwala na obracanie górnego pojemnika o 180 stopni.

Jakiego producenta wybrać?
Warto jest zwrócić uwagę na jakość kupowanych pojemników. Ich producenci muszą spełniać szczególne normy jakościowe, gdyż jedzenie jest bardzo wrażliwym produktem. Jego przewóz musi być bardzo higieniczny, z zachowaniem odpowiedniej temperatury w pojeździe i przy użyciu dobrych jakościowo skrzynek transportowych. Poza dobraniem odpowiedniego rodzaju pojemnika musimy zorientować się również, z jakiego materiału musi być on wykonany, aby nie wchodził w interakcję z żywnością. W przypadku żywności, do jej transportu wykorzystuje się głównie tworzywa sztuczne.
Poproś o ofertę: https://www.utzgroup.pl/
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności, bardzo ważną rolę odgrywa pojazd, którym przewozimy żywność. Musi on spełniać wyznaczone normy – ich konstrukcja i wielkość musi być dostosowana do rodzaju przewożonego jedzenia oraz umożliwiać utrzymywanie porządku i czystości. Rozmieszczenie w nich skrzynek musi chronić żywność przed zabrudzeniem. Używane pojemniki mogą być wykorzystywane do różnych rodzajów żywności (poza płynną, granulatem i proszkiem), ale pod warunkiem, że ich zawartość nie pomiesza się, dlatego skrzynki trzeba myć i dezynfekować. Należy również stale monitorować temperaturę przewożonych rzeczy.
Obowiązujących zasad jest o wiele więcej i przeczytać je można w wyżej wymienionym rozporządzeniu. Jednym z producentów pojemników transportowych jest Georg Utz, który przywiązuje wagę do szczegółów, aby w jak największym stopniu ułatwić proces transportu (również żywności) i zachować przy tym najwyższą jakość. Firma Georg Utz ma w swoim asortymencie wszystkie wyżej wymienione rodzaje pojemników, a także palety plastikowe i dedykowane rozwiązania magazynowe.. W przypadku produkcji pojemników na żywność funkcjonalność oraz trzymanie się ścisłych norm jakościowych są kluczowymi czynnikami w wyborze danej marki.
Artykuł sponsorowany