Z jednej strony słyszy się o doskonałych pensjach szefów kuchni znanych restauracji, z drugiej nieraz dochodziły do nas plotki o głodowych pensjach nawet w dość obleganych punktach gastronomicznych. Gdzie leży prawda i jakie są faktyczne kucharza zarobki? Wielu ludzi – nie tylko po ukończeniu szkoły gastronomicznej – ale i posiadających pasję kulinarną i znakomity smak, ceniony przez rodzinę i znajomych, zastanawia się, ile zarabia kucharz i czy znalazłoby się miejsce w tej branży właśnie dla nich.
Karierę kucharza nieodmiennie warto rozpoczynać w największych polskich miastach. To tam możemy liczyć na zdobycie sporego doświadczenia oraz pracę w różnych rodzajach lokali i spróbować sił w bardzo różnorodnych kuchniach świata. Czy jednak zawód kucharza w dzisiejszych czasach i przy tak dużej konkurencji w ogóle się opłaca?
Kucharz w Warszawie – zarobki
Jeśli chodzi o kucharza w Warszawie, jak podaje serwis Gowork.pl zarobki na tym stanowisku mogą się znacząco różnić w zależności od kilku czynników. Najważniejsze to zawsze posiadane wykształcenie oraz staż pracy. Nie bez znaczenia dla tego, ile zarabia kucharz, są przebyte dodatkowe kursy i szkolenia, najlepiej pod okiem znanych i cenionych w świecie gastronomii specjalistów oraz szefów kuchni. Takie staże jednak sporo kosztują i cieszą się ogromną popularnością, dlatego znalezienie się na liście uczestników bywa jak wygrany los na loterii. Jeśli chodzi o zawód kucharza, zarobki będą zależeć także od zajmowanej pozycji w grupie, wielkości lokalu oraz jego prestiżu, a także od samego rodzaju kuchni. Inaczej będzie zarabiać szef kuchni czy kucharz w Sheratonie, a inaczej w barze mlecznym na obrzeżach miasta. Stolica jednak jest dobrym miejscem, aby zaczynać swoją kucharska przygodę chociażby ze względu na wysokość oferowanych pensji – w dużych miastach stawki są zwykle znacznie wyższe niż w małych miejscowościach.
Dobry kucharz – zarobki
Aby stać się rozchwytywanym kucharzem, zarobkami dorównującymi największym kulinarnym gwiazdom, potrzeba nie tylko wykształcenia czy lat praktyki. Absolutną podstawą będzie poczucie smaku, umiejętność komponowania potraw raz z prostych składników, a raz z zupełnie egzotycznych. Trzeba też samemu kochać gotowanie i kuchnię jako taką, poszerzać swoje kulinarne horyzonty i nie zamykać się na nowe smaki. W przeciwnym razie faktycznie możemy zostać dobrym kucharzem… baru mlecznego, z którego nigdy nie wyjdziemy nawet o krok dalej. Kucharz powinien mieć również zmysł estetyczny – serwowane dania nie tylko muszą klientom smakować, muszą być również podane w atrakcyjnej formie. Tyczy się to przede wszystkim lepszych restauracji, w których nie ilość, ale jakość jedzenia ma znacznie większe znaczenie. Co ciekawe, na tym nie kończy się lista cech dobrego kucharza. Praca na kuchni to praca zbiorowa, wymagająca nie tylko umiejętności komunikowania się, ale i pracy zespołowej. W restauracji nie ma miejsca na indywidualistów i uparciuchów. Trzeba również być przygotowanym dużo godzin naprawdę wytężonej pracy, co tyczy się głównie najlepszych i najbardziej obleganych lokali. Tam jednak szanse na dobre zarobki są największe.
Ile zarabia kucharz?
Statystyki uaktualnione o nowe stawki wynagrodzeniowe podają, że średnie zarobki na stanowisku kucharza wahają się między 3 000 a 4 000 złotych netto. Wiadomo jednak, że w statystykach rzadko uwzględniane są osoby o znacznie niższych zarobkach, pracujące w mniej prestiżowych lokalach gastronomicznych czy wspomnianych już barach mlecznych. Jeśli jednak chodzi o kucharza w Warszawie, zarobki na tym stanowisku – średnie – faktycznie mogą być znacznie wyższe. Oczywiście, im lepszy i bardziej znany lokal, tym większe pieniądze. Szacuje się, że w topowych, warszawskich lokalach, kucharz z doświadczeniem może zarobić od 6 000 zł do nawet 10 000 zł netto. Wiemy już, że naprawdę dobry kucharz w Warszawie zarobki będzie mieć bardzo dobre. Co w takim razie z szefami kuchni?
Szef kuchni – wynagrodzenie doceniające talent
Powszechnie w niewielkich lokalach gastronomicznych rzadko kiedy zatrudniany jest szef kuchni „z prawdziwego zdarzenia” – chociażby ze względu na koszty utrzymania takiego pracownika. Jednocześnie musi to oznaczać, że mistrzowie w swoim fachu miesięcznie odbierają naprawdę dobrą pensję. Bycie szefem kuchni oznacza nie tylko bycie najlepszym w swojej dziedzinie, ale przede wszystkim stały rozwój, doskonałe rozeznanie w trendach i zarządzanie zespołem. Dobro lokalu najczęściej zależy właśnie od umiejętności tej jednej osoby – i dlatego ci najlepsi są tak cenieni w branży. Jeśli chodzi o szefów kuchni, wynagrodzenie średnio na tym stanowisku wynosi od 4 500 zł do 6 000 zł netto. Popularne serwisy liczące wynagrodzenia, pytane o to, ile zarabia szef kuchni, odpowiadają, że statystycznie co druga osoba zatrudniona na takim stanowisku nie otrzymuje brutto więcej niż 7 700 złotych miesięcznie. Najmniej zarabiający deklarują wypłaty na poziomie 4 700 zł brutto miesięcznie.
Ile zarabia szef kuchni i gdzie najlepiej płacą?
Porównując otrzymywane pensje warto byłoby uwzględnić również lokalizację – w dużych miastach, takich, jak Warszawa, zarobki kucharzy w prestiżowych lokalach są naprawdę wysokie. Im bardziej znane nazwisko szefa kuchni, tym więcej lokal jest w stanie za niego zapłacić. Bywa, że podana kwota, ile zarabia szef kuchni, to kilkanaście tysięcy złotych miesięcznie. Tyczy się to lokali z najwyższej półki, do których zwykle goście przychodzą właśnie dla tej jednej osoby – szefa kuchni – i jej niesamowitych i nie do podrobienia dań. O posiadanie na swoim pokładzie szefa kuchni dbają również restauracje hotelowe – dzięki temu automatycznie rośnie ich prestiż w oczach gości. Jeśli chodzi o tak zatrudnionego szefa kuchni, wynagrodzenie jego w hotelu – dajmy na to, czterogwiazdkowym – będzie sięgać około 5 000 złotych netto, czyli uśrednionego wyniku. W tym wypadku również znaczenie będzie mieć staż, ale i osiągnięcia mistrza – im lepsze ma kwalifikacje, tym wyżej będzie „wyceniony” przez pracodawcę.
Artykuł sponsorowany