Rosół jest jedną z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. Uwielbiany jest przez wiele osób, w tym także obcokrajowców odwiedzających nasz kraj. Rosół można przygotować szybko i tanio, a dodatkowo stanowi świetną bazę dla innych zup. Można go przygotować na bazie mięsa lub zrobić rosół z kostki rosołowej. Bez mięsa jednak niewielu sobie wyobraża tą potrawę, a okazuje się, że można także łatwo przygotować smaczny rosół bez mięsa. To dobra propozycja dla wegetarian i wegan. Poniżej daje wskazówki
Jak zrobić rosół z kostki bez mięsa: Czym zastąpić mięso?
Rosół jest prostą do przygotowania zupą, która jest smaczna i pożywna. Jednak bazuje na mięsie, co oznacza, że nie nadaje się dla wegan i wegetarian lub osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą jeść mięsa. Okazuje się jednak, że dostępnych jest wiele przepisów na rosół bez mięsa. Warto jednak bogaty w białko i żelazo element, jakim jest mięso zastąpić, czymś innym. Oto, czego możemy użyć zamiast mięsa w rosole bez mięsa:
- Komosa ryżowa
Komosę ryżową gotujemy podobnie, jak ryż. Musi zrobić się miękka. To bogate źródło białka.
- Grzyby
Grzyby wzbogacą smak i aromat zupy. Sprawią, że będzie także bardziej pożywna. Warto wybrać boczniaki, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i dużo łatwo przyswajalnego białka, a także całą gamę witamin.
- Ziemniaki
Ziemniaki zawierają potas, fosfor i witaminę C. Można wykorzystać zamiast mięsa zwykłe żółte ziemniaki, czerwone lub bataty.
W Internecie znajdziemy wiele przepisów, jak zrobić rosół z kostki bez mięsa. Każdy przepis można dodatkowo zmodyfikować, by zupa była bardziej pożywna. Dodatkowo, warzywne zamienniki mięsa pomogą dostarczyć cennych witamin i składników odżywczych.

Jak zrobić rosół bez mięsa: Ile gotować?
Warto wiedzieć, jak zrobić rosół z kostki bez mięsa, bo jego przygotowanie rządzi się swoimi prawami. Rosół na mięsie trzeba gotować dość długo. Wydawać, by się mogło, że po odjęciu tego składnika przygotowanie zupy będzie znacznie szybsze – nie zawsze tak jest. Według popularnych przepisów na rosół bez mięsa należy taką zupę gotować przez minimum 90 minut. Najlepiej jednak proces przedłużyć do 2-3 godzin. Gotowanie powinno odbywać się na bardzo małym ogniu, by rosół mógł powoli dochodzić.
Rosół wegetariański, a rosół wege: Jaka różnica?
Wiemy już, jak zrobić rosół bez mięsa, ale nawet bezmięsna wersja będzie różna w zależności od diety. Inaczej, bowiem przygotujemy rosół dla wegetarian, a inaczej rosół wege. Wynika to z kwestii podejścia do produktów pochodzenia zwierzęcego w obu filozofiach. Weganizm zakłada całkowite wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Z kolei wegetarianizm dopuszcza używanie produktów odzwierzęcych, lecz wyklucza samo mięso.
Z tego powodu rosół wegetariański będziemy mogli przygotować także na kostce rosołowej zwierzęcej – z kurczaka albo wołowej. Zawiera ona tłuszcz zwierzęcy. Rosół z kostki rosołowej bez mięsa będzie za to nadawał się dla wegan.
Rosół wege, czyli rosół bez mięsa – przepis
Wiedząc, czym różni się rosół wegetariański od wegańskiego możemy z łatwością przygotować obie wersje w domu w zależności od tego, jaki typ diety preferujemy. Możemy przygotować szybki rosół z kostki rosołowej bez mięsa albo na rosół bez mięsa przepis sprawdzony od lat!
Składniki na rosół bez mięsa:
- 12-15 marchwi;
- 3 korzenie pietruszki;
- ½ korzenia średniej wielkości selera lub 4 gałązki selera naciowego
- Por;
- Gałązka lubczyku lub pęczek natki pietruszki;
- 2-3 cebule;
- 5 listków laurowych;
- 10 kulek ziela angielskiego;
- 5-7 śliwek suszonych;
- 5- 7 moreli suszonych niesiarkowanych;
- Garść suszonej żurawiny;
- 2 łyżki jagód goji;
- Kilka plastrów korzenia imbiru;
- 1 łyżka kuminu;
- 1 łyżka kolendry;
- 5-6 kapeluszy dowolnych jadalnych grzybów;
- 5-6 litrów wody;
- Sól i pieprz;
- 3 łyżki oleju;

Jak zrobić rosół bez mięsa? Przepis – wyjaśniamy krok po kroku
Warzywa należy umyć i pokroić. Korzeniowe warzywa przecinamy na pół lub tniemy w kostkę. Z kolei natki siekamy. Warzywa układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy solą oraz polewamy odrobiną oleju, a następnie wstawiamy do piekarnika na około pół godziny w 220 stopniach. Należy kontrolować stopień przypieczenia warzyw, by nie zrobił się z nich węgiel.
W dużym garnku umieszczamy upieczone warzywa, natkę, grzyby oraz owoce. Dolewamy do takiej mieszanki wodę i wsypujemy przyprawy. Dodajemy gałązkę lubczyku, lecz można ją także pominąć. Następnie pozostawiamy rosół wege do zagotowania. W momencie, gdy zupa zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień do minimum i pozwolić dusić się zupie jeszcze przez minimum 90 minut. Rosół zostawiamy pod przykrywką.
Zobacz również: