Czy słyszeliście kiedykolwiek od drukarce 3D do jedzenia? O co w tym chodzi? Jest to technologia, która z roku na rok zyskuje większą popularność. Wielu ekspertów jest wręcz przekonanych, że trend druku trójwymiarowego całkowicie zastąpi tradycyjne przygotowywanie potraw. Z jednego strony oznacza to duże odciążenie od codziennego gotowania, ale z drugiej może to być zgubne. Czas szerzej opisać drukarkę 3D do jedzenia. O co w tym chodzi? Pierwsze próby odbywały się w Chinach, już na początku XXI wieku.
Jedzenie do druku
Pierwszym jedzeniem do druku była czekolada, ponieważ dość łatwo ją upłynnić i nadać całkowicie dowolny kształt. Jest to produkt najczęściej służący jako wsad, ale tę rolę przejmują również warzywa – zazwyczaj brokuły i szpinak. Jedzenie do druku to tylko zwyczajowa nazwa, ponieważ z drukarek 3D nie powstaje jedzenie, ale zmiana konsystencji konkretnego składnika. Najlepszymi są te, które bez najmniejszego problemu mogą przybrać postać pasty lub puree, w drodze rozdrabniania, ewentualnie topienia. Drukarki 3D sprawdzają się obecnie najlepiej do przygotowywania ozdób na torty i inne domowe wypieki.
Maszyna do robienia jedzenia
Wyobrażacie sobie, że maszyna do robienia jedzenia wyręcza was w kuchni? Z pewnością niejednej pani domu pojawił się w tym momencie uśmiech na twarzy. Niestety, tak dobrze nie może być, jednak dostępność specjalnego urządzenia może na pewno pomóc w procesach przygotowywania konkretnych potraw. Maszyna do robienia jedzenia daje możliwość zmiany koloru, kształtu, a nawet smaku określonych rodzajów jedzenia. Łączenie wielu smaków i niezwykłe efekty wizualne sprawiają, że takie maszyny stają się obiektem zainteresowania wielbicielek nowinek technologicznych w kuchni.

Drukarka spożywcza 3D
Zastanawiając się nad zakupem drukarki spożywczej 3D warto postawić na model z wbudowaną aplikacją, która daje możliwość zaprojektowania konkretnych kształtów. Materiał, którego pierwotny kształt ulega zmianie to idealny sposób dla osób mających ubytki w uzębieniu, ponieważ ulubione potrawy są rozdrabniane i dzięki temu miękkie. Drukarka spożywcza 3D sprawdzi się także jako element przyrządzający posiłki dla małych dzieci. Najbardziej nielubiane przez nie warzywa mogą mieć ciekawe, zabawne kształty i skłonić maluchy do ich zjedzenia.
Jedzenie z drukarki 3D
W tym kontekście należy zdać sobie sprawę, że nie każde jedzenie z drukarki 3D jest możliwe do zrobienia. Urządzenie nie daje możliwości wykonania każdej czynności typowo kuchennej. Druk 3D nie upiecze za nas ciasta, czy też nie posypie pizzy różnymi składnikami. Obecnie najbardziej popularne jedzenie z drukarki 3D to przede wszystkim ozdoby na wypieki cukiernicze, ewentualnie robienie past, puree, czy innych miękkich posiłków. Jeśli masa do drukarki 3D ma właściwą konsystencję, efektem może być całkowita zmiana jej kształtu.
Drukarka do masy cukrowej
W przemyśle cukierniczym regularnie wykonuje się figurki z masy cukrowej, które stanowią bardzo atrakcyjną ozdobę. Sprawdza się do tego między innymi drukarka do masy cukrowej, dzięki której przygotowywanie dodatków tortowych jest znacznie łatwiejsze. Ponadto oszczędza się dużo czasu, ponieważ ręcznie stworzenie figurki z masy cukrowej nie zawsze jest proste. Drukarka do masy cukrowej wymaga zakupu specjalnego papieru cukrowego oraz jadalnych tuszy. Podobne sprzęty mają duże cukiernie, które nie zlecają wydruków firmom zewnętrznym, ale wykonują to we własnym zakresie. Wydruki jadalne zapewniają wypiekom wyjątkowy wygląd.