Żelatyna jest popularnym składnikiem ciast i słodkich przetworów. Większość kojarzy ją, jako przezroczystą substancję o elastycznej konsystencji. Wiele osób zastanawia się także, czy żelatyna jest zdrowa. Okazuje się, że wartości odżywcze żelatyny są niedoceniane. W rzeczywistości to hydrolizowany kolagen, na który składa się mieszanka kilkunastu peptydów, czyli podstawowych składowych elementów białek. W efekcie właściwości żelatyny czynią z niej cenny składnik, który warto dodać do swojej diety.
Z czego jest żelatyna?
Większość osób kojarzy żelatynę, jako łatwo dostępny produkt dodawany przy przygotowywaniu słodkich przetworów. Żelatyna stosowana jest, bowiem jako popularny stabilizator, środek zagęszczający czy emulgator. Z tego powodu większość nawet nie zastanawia się, jak przygotować żelatynę lub z czego jest zrobiona żelatyna.
Żelatyna naturalnie występuje w dużej ilości w skórze zwierząt, jak świnie czy krowy. To właśnie one stanowią to, z czego jest zrobiona żelatyna. Chodzi dokładnie o białko zwierzęce. Niegdyś przede wszystkim produkowano żelatynę wołową, ale obecnie większość pozyskuje się ze świń. Właściwości żelatyny wieprzowej sprawiają, że jest ona łatwo przyswajalna dla ludzkiego organizmu, z tego powodu wykorzystuje się ją w kosmetologii czy branży spożywczej.
Jak przygotować żelatynę?
Wiedząc już, z czego jest zrobiona żelatyna warto także dowiedzieć się, w jaki sposób. Otóż otrzymuje się ją w skutek procesu hydrolizy. W trakcie procesu dochodzi o rozerwania pojedynczych wiązań między cząsteczkami kolagenu, a chemicznie wyodrębnione cząsteczki są izolowane, filtrowane i sterylizowane. Następnie suszy się je, by otrzymać proszek, czyli popularną żelatynę.
W sklepach najczęściej znajdziemy żelatynę spożywczą w formie proszku, ale dostępna jest także, jako przezroczyste listki czy hydrolizat. Niezależnie od formy, proces, jak przygotować żelatynę jest podobny. Sklepowy produkt spożywczy mieszamy z lub namaczamy w wodzie. W ten sposób żelatyna uzyskuje miękką, galaretowatą formę o właściwościach zagęszczających.
W jakich produktach jest żelatyna?
Wiemy, z czego jest żelatyna, ale możemy ją spotkać nie tylko jako produkt do przygotowania, ale również składnik wielu popularnych produktów. Dzięki właściwościom odżywczym żelatyna wykorzystywana jest w kosmetologii. Dodawana jest do kremów, maseczek, balsamów czy płatków pod oczy. W ten sposób mają one charakterystyczną konsystencję oraz zawierają kolagen.
Zastanawiające się, w jakich produktach jest żelatyna na myśl przychodzi w pierwszej kolejności branża spożywcza. Żelatynę znajdziemy, bowiem w wielu produktach spożywczych, ponieważ ma ona właściwości konserwujące. Jest obecna w przetworach, jak dżemy, konfitury, a także w galaretkach mięsnych i owocowych, wędlinach, deserach mlecznych i serkach twarogowych.
Żelatyna wykorzystywana jest także w farmaceutyce do wykonywania miękkich, żelowych kapsułek leków.

Czy żelatyna jest zdrowa?
Wiele osób zastanawia się, czy żelatyna jest zdrowa, skoro jest powszechnie wykorzystywana. Okazuje się, że wartości odżywcze żelatyny są szerokie. Zawiera ona, bowiem aminokwasy (m.in. glicynę, argininę, prolinę), będące budulcami białek. W efekcie przyczynia się ona, także jako jego naturalne źródło, do produkcji kolagenu. Ten z kolei wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Poza tym, wzmacnia także tkankę łączną ścięgien i chrząstek, dzięki czemu stawy są mocniejszej i bardziej ruchome. To wpływa na polepszenie sprawności fizycznej. Żelatyna ma również działanie osłonowe, dlatego wykorzystywana jest do produkcji leków, więc pomaga usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego.
Wiedząc, w jakich produktach jest żelatyna warto ją włączyć do swojej codziennej diety. Oczywiście, należy zachować przy tym umiar.
Zobacz również: