W organizmie dochodzi czasem do stanu zapalnego, który jest naturalną reakcją obronną na czynniki uszkadzające. Stan zapalny najczęściej ulega samoistnemu wygojeniu, chyba że dochodzi do powikłań i nie zostaje on w pełni uleczony przez układ odpornościowy. Wtedy dochodzi do formy przewlekłej, która szczególnie wymaga leczenia, a nawet niekiedy wykorzystania najsilniejszych produktów przeciwzapalnych. Stanom zapalnym w organizmie można przeciwdziałać za pomocą naturalnych produktów. Przeciwzapalne właściwości poszczególnych ziół i produktów spożywczych będą przydatne w odpowiedniej diecie.
Jedzenie przeciwzapalne: Dlaczego dochodzi do stanu zapalnego?
Zanim stan zapalny przerodzi się w przewlekły i potrzebne będą najsilniejsze produkty przeciwzapalne w postaci leków warto zadbać o naturalną suplementację oraz odpowiednią dietę. Szczególnie jest to istotne dla osób ze skłonnością do występowania stanów zapalnych. Możliwe, że ich podłożem jest nieodpowiednia dieta właśnie lub nieprawidłowy tryb życia. Jednak stan ten może także być wywołany przez choroby, jak martwica lub nowotwory.
Inną możliwością jest działanie bakterii, wirusów lub pasożytów, Wiąże się to z reakcją układu immunologicznego, który broniąc się przed czynnikami zewnętrznymi w efekcie doprowadza do stanu zapalnego. Czynniki mogą być zarówno fizyczne, jak i chemiczne. Elementami prozapalnymi są również używki i przewlekły stres.
W efekcie pojawić się mogą dolegliwości bólowe, np. obrzęk, ból mięśniowy. Wystąpić mogą także osłabienie, gorączka, zawroty głowy czy dreszcze. Na skórze może pojawić się zaczerwienienie, a funkcjonowanie objętego stanem zapalnym narządu będzie zaburzone. W przypadku stanu zapalnego może też wystąpić zmniejszenie lub całkowity brak apetytu na jedzenie. Produkty przeciwzapalne powinny w takiej sytuacji okazać się rozwiązaniem.

Czym kierować się przy tworzeniu jadłospisu diety przeciwzapalnej? najsilniejsze produkty przeciwzapalne
W diecie przeciwzapalnej należy wykorzystywać produkty przeciwzapalne. Jedzenie zbalansowanych posiłków zawierających zarówno tłuszcze, węglowodany i białka jest pierwszym krokiem do przeciwdziałania stanom zapalnym. Organizm wymaga dostarczania wszystkich niezbędnych wartości odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Jednak w przepisach diety przeciwzapalnej należy wykorzystywać przede wszystkim zdrowe tłuszcze, czyli te nienasycone (szczególnie pochodzenia roślinnego). Znajdziemy je m.in. w oleju rzepakowym, oliwie, bakaliach i nasionach, rybach. Wykluczyć za to należy tłuszcze z grupy trans. Dieta przeciwzapalna powinna opierać się na świeżych, mało przetworzonych produktach i z niskim indeksem glikemicznym. Powinno spożywać się dużo owoców i warzyw. Dodatkowo, należy pamiętać o nawodnieniu organizmu.
Pamiętaj, że odpoczynek jest równie ważny co dieta. Sprawdź: https://agroturystykawena.pl/
Produkty przeciwzapalne: Jedzenie
Wybierając przepisy do diety przeciwzapalnej należy mieć na uwadze produkty o działaniu łagodzącym, antybakteryjnym i niwelującym stany zapalne. W ten sposób będziemy mogli wpłynąć na zmniejszenie, a także zapobieganie występowaniu stanów zapalnych w organizmie za pomocą diety. Niektóre produkty, bowiem narażają nas bardziej na rozwój stanu zapalnego. Oto najsilniejsze produkty przeciwzapalne oraz produkty zabronione na diecie przeciwzapalnej.
Naturalne produkty przeciwzapalne: Co jeść?
- Warzywa
Zalecane są zielone warzywa liściaste, jak szpinak i jarmuż oraz warzywa krzyżowe – kalafior, kapusta, brukselka, brokuł. Do przepisów diety przeciwzapalnej warto również włączyć marchew, buraki, cebulę i fasolkę szparagową. Warzywa są źródłem związków o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, dlatego należy spożywać je często i w dużych ilościach.
- Owoce
Dieta przeciwzapalna powinna obejmować między innymi borówki, jeżyny, wiśnie, porzeczki, truskawki, maliny oraz owoce cytrusowe. Owoce najlepiej jeść na surowo.
- Produkty zbożowe
3-5 porcji dziennie. Produkty zbożowe to przede wszystkim źródła węglowodanów. Nie tylko dostarczają energii, ale także minimalizują ryzyko gwałtownych skoków poziomu glukozy i insuliny we krwi. Jakie produkty zbożowe uwzględnić, komponując dietę przeciwzapalną? Przede wszystkim ryż (dziki, brązowy, basmati), kaszę (gryczaną i jęczmienną), komosę ryżową i płatki zbożowe.
- Makaron
Makaron powinien być lekko twardy, czyli al dente. Najlepiej wybierać makarony z mąki roślinnej – ryżowej lub razowej oraz z fasoli.
- Nasiona roślin strączkowych
- Źródła zdrowych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6)
Warto wykorzystywać do gotowania oliwę z oliwek extra virgin, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej lniany. Bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega będą także orzechy włoskie i laskowe, nasiona i pestki, siemię lniane, ryby morskie i owoce morza oraz awokado.
- Produkty sojowe
Jedzenie przeciwzapalne: Czego unikać?
W jadłospisie diety przeciwzapalnej nie należy uwzględniać żywności wysokoprzetworzonej i ciężkostrawnej. Należy w pełni wykluczyć dania typu instant i fast-food. Na diecie przeciwzapalnej jedzenie produktów z oczyszczonej mąki, słodyczy, tłustych mięs, mleka i produktów mlecznych nie jest wskazane. Poza tym, zaleca się również wykluczenie z diety słonych przekąsek, jak krakersy, paluszki czy chipsy. Do zaognienia stanów zapalnych mogą przyczyniać się również napoje słodzone i alkohol.
Zioła na stany zapalne w organizmie
W diecie przeciwzapalnej warto wykorzystywać także naturalne produkty przeciwzapalne. Wiele suplementów bazuje na ziołach, lecz zamiast tabletek możemy równie dobrze wykorzystać zioła na stany zapalne w organizmie. Należą do nich:
- Imbir;
- Kurkuma;
- Kardamon;
- Szafran;
- Goździki;
- Rozmaryn;
- Cynamon;
- Gałka muszkatołowa;
- Czarny pieprz;
- Pieprze cayenne;
- Lukrecja.
Zioła na stany zapalne w organizmie charakteryzują się działaniem antybakteryjnym. Pomagają oczyścić organizm z toksyn, wpływają na podniesienie odporności oraz wzmocnienie układu immunologicznego. Mają także działanie bakteriobójcze i antyseptyczne.

Dieta przeciwzapalna: Jadłospis przykładowy
- Śniadanie:
- Owsianka z owocami i kruszonymi orzechami laskowymi.
- Drugie śniadanie:
- Sałatka z mieszanki sałat z pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką oraz topem z oliwy z oliwek.
- Obiad:
- Kaszotto z kaszy gryczanej z dodatkiem tofu i gotowanymi azjatyckimi grzybami.
- Podwieczorek:
- Zielony koktajl warzywno-owocowy z jarmużem.
- Kolacja:
- Kanapki z pieczywa razowego, np. z łososiem i chudym twarożkiem.
Zobacz również: