Wyobraź sobie, że przekraczasz próg nowej restauracji. Na co, w pierwszej kolejności, zwracasz uwagę? Co sprawi, że zechcesz zjeść lunch lub wykwintną kolację akurat w tym lokalu? To, w jaki sposób jest zaaranżowana przestrzeń, może nas przyciągać lub odpychać. Nie tylko sam wygląd wnętrza wpłynie na nasze doznania i decyzję o kolejnej wizycie lub poleceniu tego konkretnego miejsca przyjaciółce, współpracownikowi czy rodzinie.
Co wpływa na nasz nastrój i apetyt?
Z pewnością czyste i zadbane miejsce sprawi, że zechcemy w nim pozostać dłużej. Dopasowane dodatki i tekstylia, kolory, które dominują w przestrzeni, a nawet muzyka wpłyną na nasze postrzeganie pomieszczenia. Wszystkie odbierane bodźce jednocześnie, składają się na ostateczną reakcję na otoczenie, w którym człowiek znajduje się w danej chwili. Biorąc to pod uwagę, z pewnością wiesz, że zapachy również wpłyną na naszą decyzję o pozostaniu w tym lokalu. Wszystkie te elementy rzutują finalnie na nasz nastrój. Jeśli poczujesz się dobrze w danym miejscu – twoje samopoczucie winduje w górę, co z kolei wpłynie na apetyt. Oświetlenie w restauracji również oddziaływuje na nasze łaknienie. Odpowiednio dobrane i rozmieszczone może wyostrzyć nasz apetyt i sprawić, że kolacja będzie nie tylko zwykłym posiłkiem. Co jeszcze sprawia, że chcemy wrócić do tej samej restauracji?
Otwarta kuchnia w restauracji – zachęca gości do ponownego odwiedzenia lokalu
Nie jest żadnym zaskoczeniem, że obsługa ma ogromne znaczenie. Jeśli poczujemy się dobrze przyjęci i zaopiekowani, prędzej wrócimy w to miejsce, niż do lokalu, w którym prosiliśmy się o uwagę, a pracownicy byli niemili. W ostatnim czasie zyskuje na popularności opcja otwartej kuchni w restauracji. Zastosowanie tego pomysłu ma przede wszystkim zachęcać gości do ponownego odwiedzenia lokalu. Jak ma się to do rzeczywistości?
Bliski kontakt kucharzy z gośćmi, ich otwartość na rozmowę lub przyrządzanie potraw spersonalizowanych, powstających na oczach gości, powodują zmniejszenie dystansu. Człowiek czuje się jak z wizytą u dobrego znajomego. Co więcej, za każdym razem możemy być czymś nowym zaskoczeni. Rozbudzona ciekawość pozytywnie wpływa na chęć powrotu do tej samej restauracji.
Podobnie jest z innymi branżami. Na nasze odczucia odnośnie do danego miejsca wpływają: pracownicy, a zwłaszcza ich stosunek do nas, oraz ogólna aranżacja wnętrza. Niezależnie od tego, czy jest to gastronomia, hotelarstwo czy klinika weterynaryjna – odpowiednio zaprojektowana przestrzeń ma znaczenie. W tych miejscach to recepcja gra główne skrzypce. A skoro o tym mowa, warto zwrócić uwagę na najważniejszy element charakterystyczny – ladę recepcyjną. To właśnie ten blat, obok osoby pracującej za nią, decyduje, czy poczujemy się jak petenci w odpychającym urzędzie, czy jak goście w przytulnym hotelu.
Jaka powinna być idealna lada recepcyjna? Dopasowana i funkcjonalna. Nowoczesny design dzisiejszych mebli recepcyjnych spełnia oczekiwania zarówno recepcjonistów, jak i potencjalnych gości. Nie jest to już brzydki kontuar, za którym nie widać pracownika. Współcześnie mebel ten zmniejsza dystans pomiędzy ludźmi i sprawia, że każdy czuje się komfortowo. Z racji tego, chętniej wrócimy do tego samego hotelu lub kliniki, która zrezygnowała z nadmiernie obudowanych, zamkniętych recepcji, a postawiła na nowoczesne rozwiązania.
Właśnie takie są lady recepcyjne, najnowszej generacji, firmy Carriere Design. Nieoczywiste, zaprojektowane z wyczuciem świeżości i dobrego stylu. Dopasowane pod właściciela danego miejsca i branżę, nigdy odwrotnie. Ma być elegancko i nieszablonowo, czy klasycznie i designersko? Firma CD udowadnia, że wszystko można efektownie połączyć, tworząc nowoczesną, przytulną przestrzeń.
Dzisiaj każdy z nas zwraca uwagę na detale miejsca, w którym się znajduje. Mamy ogromny wybór. Możemy zdecydować co nam odpowiada, a co nie i w każdej chwili zmienić lokal, hotel, klinikę. Szybciej wracamy do miejsca, które wywarło na nas pozytywne wrażenie. Gdzie zadbano o nasze kubki smakowe odpowiednio dobrze, zostaliśmy potraktowani poważnie, czuliśmy się zaopiekowani, a samo otoczenie było przytulne i przyjazne.
Artykuł sponsorowany