Bagietka francuska to chrupiące i aromatyczne pieczywo, które kusi swoim wyjątkowym smakiem. Z pomocą starannie dobranych dodatków, takich jak masło, suszone pomidory, oliwki, sery pleśniowe oraz dojrzewające czy też pasta z ciecierzycy, stworzymy wyśmienitą kolację. W kuchni francuskiej nie może zabraknąć ziół prowansalskich. Oto kilka pomysłów na to, jak stworzyć z bagietki prawdziwe kulinarne dzieło sztuki!
Bagietka czosnkowa lub ziołowa – klasyk kuchni francuskiej
Chrupiąca bagietka na kolację wybitnie smakuje na ciepło – smarowana świeżym masłem, które rozpływa się na jej powierzchni, tworząc kremową rozkosz dla podniebienia. To uczta dla zmysłów, która przenosi nas myślami prosto do malowniczych krajobrazów Francji.
Smak bagietki możemy urozmaicić ulubionymi przez Francuzów przyprawami oraz ziołami. Do najchętniej używanych należą czosnek, rozmaryn oraz bazylia. Bagietka czosnkowo-ziołowa jest znana na całym świecie! Jeśli bagietka z masłem wyda się komuś zbyt mało wyszukana, można ją podać z hummusem z ciecierzycy lub pastą z innych nasion strączkowych. Takie danie znajdziemy w najlepszych francuskich restauracjach!
Zwolennicy gorących zup ucieszą się z aromatycznej zupy cebulowej serwowanej z ziołowymi grzankami z bagietki. We francuskich restauracjach jest ona podawana jako smaczna przystawka. Zupa cebulowa ma bogaty, głęboki smak, który łączy słodycz cebuli z wyrazistym smakiem bulionu warzywnego oraz nutą alkoholu. Grzanki z pieczywa i ser nadają jej chrupkości oraz kremowej konsystencji. Doskonałą opcją jest zupa jarzynowa.
Zapiekanki z bagietki – pożywna kolacja
Zapiekanki z bagietki podane na kolację sprawdzą się w przypadku osób, które uwielbiają treściwe posiłki. Nie może na nich zabraknąć dobrej jakości sera. W Polsce do zapiekanki najczęściej używamy żółtego sera: goudy lub ementalera. Inspirując się kuchnią francuską, możemy sięgnąć po bardziej intensywne w smaku sery francuskie, takie jak camembert, brie czy też gorgonzola. Bagietka francuska zapiekana w piekarniku będzie smakowała wyśmienicie z jajkiem sadzonym oraz odrobiną chili. Możemy je ułożyć na kołderce ze szpinaku oraz sera feta doprawionej czosnkiem.
Bagietka – przepis dla wegan i wegetarian
Kanapeczki z bagietki prosto z grilla to idealny przysmak dla wegan i wegetarian. Drożdże używane do wypieku pieczywa są produktem wegańskim. Oprócz oliwy oraz wspaniałych ziół prowansalskich może naleźć się na nich hummus oraz przepyszne i kremowe pasty z warzyw – na przykład pasta z bakłażana. Typowe dla Francji pachnące słońcem pomidory smakują na bagietce zarówno świeże (z dodatkiem czosnku, oliwy oraz bazylii), jak i w wersji suszonej. W tym kraju do kolacji nie może zabraknąć oliwek.
Kanapeczki na imprezę z bagietki – smaczne przekąski na zimno
Kanapki na imprezę z bagietki to domowa przekąska, którą doceni każdy gość. Do ich wykonania nie potrzebujemy wyjątkowych składników. Oprócz świeżej francuskiej bagietki oraz masła możemy wykorzystać wiele produktów spożywczych, które mamy na co dzień w lodówce. Różnego rodzaju sery, gotowane jajka, warzywa świeże, kiszone oraz w occie. Możemy także przygotować kanapeczki z bagietki z wegańskim pasztetem z różnego rodzaju warzyw oraz roślin strączkowych.
Kanapka z bagietki może mieć także pokaźne rozmiary. Jeśli chcemy przygotować duże i przepyszne kanapki, najlepiej przekroić bagietkę wzdłuż. Następnie skrapiamy ją oliwą lub smarujemy masłem, kładziemy na nią liście sałaty, ulubiony sos do kanapek i dowolne składniki. W kanapce na “dużego głoda” może znaleźć się kotlet wegański z grochu, mozzarella z pomidorem, jajka sadzone czy też jajecznica z tofu.
Przekąski z bagietki na ciepło oraz zimno warto udekorować rozmaitymi ziołami. W ten sposób poczujemy ducha Francji, gdzie dania przygotowuje się ze świeżych produktów najlepszej jakości. Mają one nie tylko walory smakowe. Ich intensywny zapach nadaje potrawom wspaniałego aromatu. Starannie przygotowane oraz udekorowane kanapki znikną z talerza w mgnieniu oka. Do takiej kolacji nie może oczywiście zabraknąć dobrego, francuskiego wina. Bon appétit!