Co do zasady weganie nie jedzą produktów odzwierzęcych, nie tylko mięs, ale również na przykład mleka. Czasami pojawia się zatem pytanie, czy wino jest wegańskie? W pierwszej chwili można odpowiedzieć twierdząco. Jednak po głębszym zastanowieniu przychodzi refleksja, że wszystkie wina organiczne i biodynamiczne mogą zawierać składniki pochodzenia zwierzęcego. Odpowiedzi na pytanie można szukać dosłownie wszędzie – wśród znajomych, rodziny, na forach internetowych. Uznając weganizm za swój styl życia, trzeba poszanować pewne przekonania, dlatego postawienie wina na stół powinno zostać poprzedzone sprawdzeniem trunku. Funkcjonuje już wiele miejsc, w którym serwowane jest wino wegańskie.
Czym wyróżnia się wino wegańskie?
Wino wegańskie powinno być dostępne w każdej restauracji, świadczy to o dopasowaniu oferty do dosłownie każdego gościa. Przy okazji istotne jest wybór restauracji, które idą z duchem czasu i wprowadzają różnorodność w oferowanych trunkach. Tak naprawdę wino jest podawane do wielu potraw, dlatego wegańska odmiana również powinna znajdować się w asortymencie. Dla niektórych pytanie o wino wegańskie jest pozbawione sensu. Ich zdaniem nie ma mowy o stosowaniu produktów odzwierzęcych do produkcji wina. Tymczasem mogą być one wykorzystywane do klarowania wina, w całym procesie dużą rolę odgrywają na przykład żelatyna, białko, chityna, czy kazeina – składniki pochodzenia zwierzęcego.
Wina dla wegan
Właściwie coraz więcej restauracji i innych lokali gastronomicznych stawia na wina dla wegan. W końcu do produkcji niektórych wykorzystuje się nawet bydlęcą krew. Dla wegan jest to nie do przyjęcia, ponieważ ich styl życia jest zupełnie inny, do czego mają pełne prawo. Pomimo, iż wszystkie wskazane powyżej składniki są w końcowym etapie usuwane z trunku, to mimo wszystko ich zastosowanie stoi w sprzeczności z wyznawanymi zasadami. Wina dla wegan muszą być zatem oznaczone, nie ma w nich miejsca na jakiekolwiek produkty zwierzęce, nawet jeśli na końcu ulegają wyparowaniu. Wymienione składniki są zastępowane krzemionką oraz bentonitem.
Najlepsze wina wegańskie
Wino wegańskie to na przykład Natum Bio Vegan Pecorino, które pochodzi z centralnych Włoch. Wyczuwalne nutki nektarynki i gruszki sprawiają, że trunek jest wyjątkowy. Może być podawane do serów oraz potraw z owocami morza w rolach głównych. Zamawiając jednak dania wege, wino wegańskie o tej nazwie będzie pasowało to wszystkich rodzajów warzyw, najlepiej do jarmużu i rzodkiewki. Wegańskie wino Natum Bio Vegan Pecorino nierzadko jest podawane w restauracjach jako aperitif, czyli wstęp do dalszej uczty.
Dlaczego warto postawić na wegańskie wino?
Wegańskie wino staje się coraz bardziej popularne, podobnie jak cały styl wege, na który decyduje się coraz większa część społeczeństwa. Taki trunek podkreśla i wzbogaca smak wszystkich wegańskich składników. Jako przykład można podać fasolę i grillowane warzywa – z jednej strony może to doprowadzić do prawdziwej wariacji kubków smakowych. Z drugiej nie ma w tym nic złego, w końcu trzeba kosztować nowych smaków i nie zamykać się na nie. Wegańskie wino zyskuje na popularności, co jest dobrym znakiem dla wegan, dla których własne przekonania są najważniejsze, czasami po prostu konieczne dla zdrowia.