Waga kuchenna to jedno z tych urządzeń, o których myślimy, że damy sobie bez nich radę. Jednak gdy już mamy wagę, zastanawiamy się, jak mogliśmy bez niej funkcjonować w kuchni. Dlaczego warto mieć wagę kuchenną i co można za jej pomocą zważyć? Wbrew pozorom nie tylko produkty spożywcze.
Dlaczego warto mieć w domu wagę kuchenną?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Waga gwarantuje przyrządzanie posiłków zgodnie z recepturami. Szklanki, łyżki, łyżeczki i szczypty to bardzo nieprecyzyjne ilości. Mogą się nimi posługiwać jedynie doświadczeni kucharze. Osoba początkująca lub średnio zaawansowana zdecydowanie powinna mieć w domu wagę kuchenną.
Jak używać wagi kuchennej?
Produkty stałe wystarczy położyć na wadze i odczytać wskazanie na wyświetlaczu LCD. Jeśli jednak mamy do czynienia z produktami sypkimi lub płynnymi, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. W takim wypadku przyda się funkcja tarowania. Na wadze ustawiamy pojemnik, zerujemy wskazanie wyświetlacza i wlewamy lub wsypujemy wybrany produkt. Wynik, jaki zobaczymy na wadze, będzie dotyczył wyłącznie produktu, bez pojemnika.
Niektóre wagi kuchenne mają własne pojemniki, do których można wlewać lub wsypywać produkty. Zwykle dotyczy to niewielkich wag. Warto jednak zauważyć, że na pojemnikach też można ustawić miskę lub talerz, co ułatwia ważenie produktów o nieco większych gabarytach.
Jakie funkcje powinna mieć waga kuchenna?
Nowoczesne wagi kuchenne to urządzenia elektroniczne. Są zasilane bateryjnie, dlatego bardzo ważne jest, by miały automatyczny wyłącznik. Zwykle w kuchni nie mamy czasu myśleć o błahostkach, używamy wagi i skupiamy się na przyrządzaniu posiłków. Dobra waga powinna się sama wyłączyć po kilku minutach bezczynności.
Duży wyświetlacz LCD – wynik powinien być dobrze widoczny, odczyt nie może być mylący. Na wyświetlaczu powinien się też pojawić wskaźnik baterii. Nie ma nic gorszego niż niedziałająca waga wówczas, gdy jest najbardziej potrzebna.
Odporność na kurz i wilgoć – o jedno i drugie nietrudno w kuchni.
Tarowanie – to dzięki niemu można dodawać do miski kolejne składniki bez konieczności przeliczania w myślach. Jeśli w przepisie mamy 20 dkg cukru, 17 dkg mąki, 20 dkg mleka itp., za każdym razem tarujemy wagę i zaczynamy ważenie od zera. To duża wygoda i doprawdy nie warto brać pod uwagę wagi, która jest takiej funkcji pozbawiona.
Wielkość maksymalnego obciążenia – nietrudno zgadnąć, że im większa, tym lepiej. Na bardzo małych wagach kuchennych można operować ciężarem do 1500 g. Większe dopuszczają nawet 10 kg obciążenia.
Do czego można użyć wagi kuchennej?
Waga kuchenna służy do ważenia produktów spożywczych, to nie ulega wątpliwości. Jednak jej funkcjonalność można trochę rozszerzyć. Na wadze o maksymalnym obciążeniu przekraczającym 5 kg (np. waga kuchenna WK350 ari umożliwia ważenie produktów o ciężarze do 10 kg).
Co więcej, na takiej wadze można zważyć noworodka! Na rynku są co prawda dostępne wagi noworodkowe, ale zwykle są one drogie, jeśli więc mamy w domu wagę kuchenną, z powodzeniem możemy ją wykorzystać.
Artykuł sponsorowany.