
XXI wiek to czas świadomych konsumentów, dla których zdrowie, w tym przede wszystkim zdrowa dieta, a co za tym idzie – zdrowa żywność, są naprawdę ważne. Właśnie dlatego aktualnie tak wiele mówi się o cukrze i jego szkodliwym działaniu. W artykule odpowiadamy na pytanie o to, dlaczego warto ograniczyć cukier. Podajemy 6 powodów.
1) Zdrowsze zęby bez cukru
Cukry to doskonała pożywka dla bakterii, które znajdują się w płytce nazębnej. To właśnie tam – m.in. dzięki cukrom – bakterie produkują kwasy niszczące tkankę zębów. W efekcie tego procesu powstaje próchnica. Warto nadmienić, że cukier pozostaje w naszej jamie ustnej nawet do 60 minut od spożycia! Jest to sporo czasu do „wykorzystania” przez bakterie. Ponadto, żywność zawierająca cukier (np. czekolada czy lizaki) jest zazwyczaj dość lepka i kleista, co powoduje, że czas jej zalegania w jamie ustnej jest długi (słodycze wręcz „przyklejają się” do zębów).
2) Gładka skóra dzięki ograniczeniu cukru
Dieta bogata w cukier znacząco wpływa na starzenie się skóry. Zazwyczaj zaczyna to być widoczne po 35. roku życia, czyli wtedy, gdy skóra zaczyna tracić więcej kolagenu niż jest w stanie wyprodukować. Gorsza struktura naskórka, zmniejszenie naturalnych zdolności do złuszczania, zmarszczki, utrata jędrności i promienistości oraz szeroko pojęte niedoskonałości to tylko niektóre ze skutków spożywania dużych ilości cukrów prostych. Niektóre badania mówią też o prozapalnym działaniu czekolady, co może np. wywoływać trądzik. Jak więc zatroszczyć się o gładką skórę? Przede wszystkim ograniczyć cukier.

3) Choroby cywilizacyjne i cukier
Nadmiar cukru prowadzi do szeregu chorób cywilizacyjnych. Należą do nich przede wszystkim: nadwaga, otyłość, cukrzyca typu 2., a także nowotwory. Jest to związane z tym, że cukru spożywamy coraz więcej. Według badań przeprowadzonych przez NFZ w 2019 przeciętny Polak zjada rocznie 12 kilogramów cukru więcej niż jeszcze 10 lat temu, a niemalże 1500 zgonów każdego roku to wynik nadmiernego spożywania przez Polaków napojów słodzonych cukrem.
4) Większe spożycie cukru – większe ryzyko raka
Od dawna badania naukowe pokazują związek między nadmiernym spożywaniem cukru, nadwagą i otyłością, a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka. Należy jednak w tym miejscu podkreślić, że nie każdy cukier jest zły. Cukry, które należy ograniczyć, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, to cukry proste (glukoza, fruktoza, galaktoza, maltoza, laktoza, sacharoza) znajdujące się przede wszystkim w słodyczach.
5) Cukier jako puste kalorie
Cukier, a także jego odpowiedniki współcześnie zaczyna traktować się jak substancje uzależniające. Dzieje się tak dlatego, że – zgodnie z badaniami – cukier powoduje uwalnianie się w mózgu dopaminy (neuroprzekaźnik, który jest odpowiedzialny m.in. za poczucie zadowolenia). Ponadto, cukier ma wysoki indeks glikemiczny, a więc powoduje, że trzustka szybko produkuje i uwalniania insulinę, czyli znacząco podnosi poziom glukozy we krwi, co przynosi chwilowe poczucie sytości. Kiedy jednak po chwili poziom glukozy we krwi gwałtownie spada, głód powraca, często ze zdwojoną mocą. Jak więc widać, cukier to puste kalorie, które tylko oszukują nasz organizm, że jego potrzeby zostały spełnione.
6) Ograniczenie apetytu
Cukier zgubnie smakuje nam jak nic innego. Właśnie dlatego, kiedy spożywamy go w nadmiarze, przestajemy mieć ochotę na zdrową żywność, która nie dostarcza tak szybkiego „zastrzyku energii” jak cukier. Cukier ogranicza więc apetyt na to, co dobre.
Opisane powyżej powody, dla których warto zrezygnować z cukru, a przynajmniej znacząco go ograniczyć, to tylko niektóre z argumentów „przeciwko” cukrowi. Jest ich zdecydowanie więcej. Świadomy, rozsądny konsument w trakcie robienia zakupów powinien kierować się zasadą, że im mniej cukrów prostych znajdzie się w produktach obecnych w jego koszyku, tym zdrowiej dla niego i jego rodziny.
Artykuł sponsorowany