Polacy lubią dobrą kuchnię i z roku na rok coraz chętniej korzystają z ofert różnorakich lokali gastronomicznych. Nic więc dziwnego, że właściciele restauracji, pizzerii, pubów czy hoteli robią wszystko, by prowadzić swoją gastronomię na najwyższym poziomie. Aby tak było, konieczne jest zatrudnienie profesjonalnego kucharza, który dopilnuje całej kuchni i sprawi, że menu lokalu będzie wyjątkowe- zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Jeśli chciałbyś zostać zawodowym kucharzem, lecz wciąż nie możesz podjąć decyzji, myśląc iż pracując w takim samym fachu za granicą zarobisz dużo więcej, ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się z niego jak plasują się obecnie zarobki profesjonalnego kucharza w kraju i poza jego granicami.
Kucharz – wszystko o zawodzie
Zwycięzca Resurant Week 2021 – Restauracja Patio z Rzeszowa
Ile zarabia kucharz w Polsce?
Na wstępie należy zaznaczyć, iż niema możliwości dokładnego oszacowania i określenia wysokości zarobków kucharzy w Polsce, gdyż na wartość tą składa się wiele czynników. Najważniejsze to region kraju, w którym podejmowana jest praca oraz prestiż lokalu- najbardziej renomowane restauracje w kraju, zwłaszcza restauracje hotelowe, które w sposób szczególny dbają o każdy detal prowadzonej przez siebie gastronomii, płacą spore pieniądze za profesjonalnego kucharza. Przejdźmy jednak do konkretów.
Średnie zarobki kucharza w Polsce sięgają około 3 500 zł netto, zaś szef kuchni może liczyć na pensję w wysokości około 6 000 zł netto miesięcznie. Zarobki są zdecydowanie większe w dużych miastach, takich jak Kraków, Warszawa, Poznań, Rzeszów czy Wrocław, gdzie klienci chętnie korzystają z usług gastronomicznych a branża ta ciągle się rozwija, zaś w przypadku niewielkich lokali gastronomicznych, kwota ta może być również znacznie niższa. Natomiast w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju profesjonalny kucharz może zarobić nawet dwukrotność średniej pensji szefa kuchni, a więc 12 000 zł miesięcznie. Wymaga to jednak sporych umiejętności, ogromnego zaangażowania, wiedzy i szczęścia, bowiem miejsc takich jest niewiele.
Zarobki kucharza za granicą
Tutaj również ciężko przytaczać konkretne liczby, bowiem występuje ogromna rozbieżność wynagrodzenia profesjonalnego kucharza, w zależności od kraju oraz innych czynników. Faktem jest, iż w krajach stanowiących trzon gospodarki, zarobki kucharza są większe niż w Polsce. Należy jednak pamiętać przy tym, że chcąc pracować jako kucharz za granicą, trzeba liczyć się z tym, że od wynagrodzenia musimy odjąć wysokie koszty utrzymania, dlatego suma „na czysto” wychodzi wysoce porównywalna jak do tej osiąganej w kraju, w pracy „na miejscu”.
Zawód kucharza to podstawa każdej restauracji, baru, firmy cateringowej, hotelu. Jeśli chcesz pracować w tej branży, nie musisz myśleć już o wyjeździe za granicę. W Polsce także możesz wieść godne życie będąc profesjonalnym kucharzem, natomiast zniesienie obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa i ponowne otwieranie lokali gastronomicznych sprawia, że dobrzy kucharze są wciąż poszukiwani.