Prawidłowe przechowywanie mrożonych produktów jest ważne dla zachowania ich składników odżywczych. Zbyt długo zamrożone jedzenie może nie tylko stracić na jakości, ale też być groźne dla zdrowia. Warto mieć na uwadze, że czas przechowywania różni się w przypadku poszczególnych produktów, dlatego należy pamiętać o kontrolowaniu terminu mrożenia.
Jak długo przechowywać mrożonki?
Większość mrożonych produktów powinno się przechowywać nie dłużej niż pół roku. Po tym czasie tracą swoje wartości odżywcze, a także smak i zapach. Wszystko zależy też od rodzaju produktu, gdyż na przykład mięso drobiowe można przechowywać tylko przez 3 miesiące natomiast wieprzowina jest zdatna do jedzenia nawet po 6 miesiącach od jej zamrożenia. Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku warzyw, owoców i dań gotowych. Jakość mrożenia w dużej mierze zależy także od zamrażarki, dlatego warto wybrać tę najlepszą.
Jaka jest dobra zamrażarka?
Na rynku dostępnych jest wiele modeli urządzeń chłodniczych, a wybór konkretnego wariantu powinien być podyktowany indywidualnymi potrzebami. Wartymi uwagi są zamrażarki Liebherr dostępne w profesjonalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym takich jak Sklep Technica: https://sklep.technica.pl/zamrazarki-gastronomiczne/0,liebherr. Charakteryzują się dużą wydajnością, dlatego zamrażarki skrzyniowe Liebherr stanowią podstawowe wyposażenie lokali gastronomicznych oraz sklepów spożywczych.
Jaka powinna być dobra zamrażarka?
Gastronomiczne urządzenia chłodnicze różnią się od tych wykorzystywanych w domach. Przede wszystkim różnice te wynikają z pojemności, wielkości oraz systemu zasilania. Zamrażarka Liebherr no Frost wyposażona jest dodatkowo w funkcję samodzielnego rozmrażania, dlatego nie trzeba o tym pamiętać. Urządzenia chłodnicze muszą wyróżniać się dużą wydajnością, gdyż wykorzystuje się je do ciągłego trybu pracy.
Jaką zamrażarkę Liebherr wybrać?
Wybór urządzenia w dużej mierze zależy od warunków przestrzennych oraz własnych potrzeb. Należy również pamiętać, że niektóre produkty spożywcze mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach i ściśle określonej temperaturze. Z tego względu jednak zamrażarka może nie sprawdzić się do jednoczesnego przechowywania różnej kategorii artykułów spożywczych. W tym przypadku lepiej zdecydować się na zakup oddzielnej zamrażarki skrzyniowej Liebherr, która będzie przeznaczona do przechowywana określonych produktów.
Na co zwrócić uwagę wybierając zamrażarkę?
Lokale gastronomiczne muszą być wyposażone w specjalistyczne urządzenia o dużej wydajności i wytrzymałości, gdyż są narażone na intensywną eksploatację. To samo dotyczy urządzeń chłodniczych, które odpowiadają za jakość i świeżość produktów spożywczych. Zamrażarki Liebherr dostępne są w różnych wariantach pojemności oraz różnych parametrach chłodniczych, żeby lepiej dopasować je do potrzeb gastronomicznych. Oprócz tego, warto zwrócić uwagę na wygląd oraz dodatkowe funkcje urządzenia.
Zamrażarka skrzyniowa Liebherr czy stojąca?
W gastronomii ważne jest to, aby urządzenia chłodnicze były jak najbardziej funkcjonalne i wygodne w użyciu. Zamrażarka skrzyniowa Liebherr wyróżnia się większa pojemnością i łatwiejszym dostępem do wybranych produktów. Dodatkowo charakteryzuje się lepszymi parametrami technicznymi, dlatego idealnie sprawdzi się w lokalach gastronomicznych oraz sklepach spożywczych.
Zamrażarki Liebherr do użytku domowego
Najbardziej wymagający użytkownicy mogą zdecydować się na zamrażarkę Liebherr w swoim domu. Na rynku dostępne są kompaktowe urządzenia, które zmieszczą się nawet w niewielkiej kuchni. Dodatkowo zestaw koszy i półek ułatwi przechowywanie produktów, dlatego zamrażarka Liebherr to dobry wybór do mrożenia produktów spożywczych w warunkach domowych.