Czy kawa może być ekologiczna? Oczywiście! Mowa o kawach ziarnistych organicznych, które pochodzą ze zrównoważonych upraw. Coraz chętniej wybierają je osoby, którym los środowiska naturalnego nie jest obojętny. Dlaczego jest ona lepszym rozwiązaniem, niż tradycyjna kawa?
Czym jest kawa organiczna?
Kawa organiczna nie jest odmiennym gatunkiem – chodzi tutaj o sposób uprawy ziaren, który jest znacznie przyjaźniejszy środowisku naturalnemu. Przede wszystkim w uprawach stosuje się wyłącznie naturalne substancje, które nie stanowią zagrożenia dla okolicznej fauny oraz flory. Nawet nawóz musi być pochodzenia naturalnego. Nie ma tutaj miejsca na środki chemiczne ani innego rodzaju wątpliwe „dodatki”. Kawa organiczna zawiera za to więcej przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka.
Czy każda kawa może być uznana za organiczną?
Wybór kaw organicznych jest coraz większy, jednak nie każdy producent może nazwać w ten sposób swój „produkt”. Każda kawa organiczna lub BIO musi posiadać świadectwo pochodzenia/certyfikat. Aby zostało ono wydane, trzeba spełnić surowe normy – co wiąże się z większymi kosztami. Nie dziwi więc, że i dobra kawa ziarnista organiczna będzie kosztować więcej. Z drugiej strony, kupując taki produkt, mamy pewność, że ziarna uprawiane były bez zbędnych dodatków chemicznych, w sposób zrównoważony.
Kawa organiczna – lepsza od zwykłej?
Sposób uprawy ziaren to jeden z czynników, który ma wpływ na smak napoju. Nie oznacza to jednak, że wybierając kawę, która nie jest organiczna, rezygnujemy z pysznego napoju – choć na pewno kawy tzw. marketowe mogą odbiegać od ich organicznego odpowiednika. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na inne aspekty, w tym pochodzenie ziaren (kawa speciality) czy ich rodzaj (np. arabika lub robusta). Bardzo istotne jest także nasze postępowanie, w tym sposób przechowywania ziaren. Kawa organiczna z pewnością będzie dobrym wyborem dla osób, którym nie jest obojętne środowisko naturalne. Trzeba pamiętać, że tradycyjna uprawa może przyczyniać się do degradacji okolicznej przyrody, natomiast wybierając kawę organiczną, stawiamy na ekologię.
Co warto wiedzieć o kawie organicznej?
Kawy ziarniste organiczne to produkty, które coraz częściej spotykamy na sklepowych półkach. Zazwyczaj są one opakowane w papierowe torby – są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, niż plastikowe. Zwróćmy jednak uwagę na same ziarna: to właśnie od nich zależy smak i aromat napoju. Sposób przechowywania i parzenia kawy organicznej jest taki sam, jak w przypadku zwykłych ziaren. Kawę organiczną można wykorzystać do deserów czy wypieków. Ma ona takie same właściwości, jak „normalna” kawa – zawiera pobudzającą kofeinę, podobnie też smakuje. Różnica widoczna jest jedynie w uprawie i w obecności przeciwutleniaczy. Dla niektórych nie jest więc znacząca, dla innych – wręcz fundamentalna. Kawy organicznej z pewnością warto spróbować, zwłaszcza jeśli do tej pory omijaliśmy ją, głównie ze względu na jej cenę. Rzeczywiście, jest ona droższa niż standardowa kawa, co wynika z kosztów związanych z uprawą ziaren. Z drugiej strony, patrząc na to, jak wielkie obszary zajmują plantacje kawy, dobrze, aby uprawa była prowadzona w zgodzie z naturą. Jest to istotny element w kontekście ochrony środowiska. Jeśli chcemy być ekologiczni, a jednocześnie zrobić coś dla zdrowia, warto przy następnych zakupach sięgnąć właśnie po kawę organiczną.
Materiał sponsorowany.