Kuchnia Izraelska nie jest popularnym wyborem w Polsce. Nie zmienia to faktu, że skrywa ona w sobie wiele ciekawych pozycji, z którymi warto się zapoznać. Przedstawiamy główne cechy kuchni Izraelskiej i naszą listę trzech rekomendowanych restauracji Izraelskich w Warszawie.
Czym charakteryzuje się kuchnia Izraelska?
Na początek zaczniemy od przedstawienia kuchni Izraelskiej, która łączy w sobie wiele smaków ze świata. Jest ona połączeniem kuchni śródziemnomorskie z dużą inspiracją kuchnią arabską, turecką oraz kuchnią Dalekiego Wschodu. W restauracji izraelskiej w Warszawie i innych częściach Polski królują dania tradycyjne, do których należą marokańskie cygara, tahini, czy baklawa. Z kolei śniadanie izraelskie składa się z dużej ilości pokrojonych warzyw, nabiału, owoców, pieczywa i soków. Zazwyczaj śniadanie są pozbawione mięsa, podobnie jak przystawki, do których należy chociażby purée z bakłażana oraz krokiety z pszenicy bulgur. Izraelskie restauracje w Warszawie spełnią oczekiwania fanów zdrowego, wegetariańskiego jedzenia.

Kuchnia Izraelska w Warszawie
Na jaką izraelską restaurację w Warszawie warto postawić? Wybór nie jest jednoznaczny. Wiele zależy od Twojego smaku, lokalizacji i zasobności portfela. Mamy jednak nadzieję, że nasze propozycje pomogą Ci ulubioną restaurację izraelską w Warszawie. Poznaj nasz ranking.
1. Tel Aviv Food & Wine
Niezależnie, czy szukasz izraelskiego śniadania, obiadu, czy kolacji. „Tel Aviv Food & Wine” to propozycja dla koneserów tej kuchni. W menu znajdują się orientalne potrawy roślinne i bezglutenowe. W lokalu zaś panuje przyjemny klimat śródziemnomorski, który sprzyja celebracji posiłków. Restauracja izraelska w Warszawie według gospodarzy to istna redefinicja weganizmu i droga ku poszerzaniu własnej świadomości, bo świeże i aromatyczne potrawy pozwalają przenieść się myślami do izraelskiego miasta.
2. BeKeF
„BeKeF” to restauracja izraelska w Warszawie, którą zdecydowanie warto odwiedzić. Samo słowo „BeKeF” po hebrajsku oznacza frajdę, która towarzyszy spożywaniu wegetariańskich posiłków. W karcie dań znajdziesz tutaj potrawy koszerne i wiele pozycji z kuchni śródziemnomorskiej. Pyszne izrealeskie śniadania, przystawki i obiady pozwolą Ci odkryć nowe smaki. Polecamy „BeKeF” – izraelską restaurację w Warszawie, która oferuje dania sporządzone w myśl tradycyjnej receptury.
3. Mezze
Kuchnia izraelska w Warszawie to przede wszystkim luźna atmosfera i bogactwo smaków. Właśnie te wartości wyznaje mokotowska restauracja „Mezze”, której specjalnością jest smażony falafel. Warto tu skosztować również pysznego hummusu oraz pysznych sałatek. Na uwagę zasługuje tu selekcja składników, które pochodzą prosto od rolników. Również w „Mezze” kucharze trzymają się przepisów kuchni izraelskiej. Warszawska restauracja przyciąga klientów wysoką jakością i miłą obsługą, która pozwala się poczuć swojsko i komfortowo.
Dania kuchni izraelskiej w Warszawie są wciąż opcją niszową. Miejmy nadzieję, że w niedługim czasie zostaną rozpowszechnione i zagoszczą na naszych stołach. Zdecydowanie warto je jeść ze względu na smak, dużą ilość wegańskich potraw oraz aspekty zdrowotne. Czy już wiesz, jakie miejsce z kuchnią izraelską w Warszawie wybierzesz?