W polskich kuchniach pojawiają się różne rodzaje makaronu. Niektóre z nich są dość oryginalne i niezbyt rozpowszechnione, a doskonałym przykładem takiego produktu jest makaron grochowy. Warto jednak wiedzieć, że jest to fantastyczne źródło białka oraz węglowodanów, sprawdzające się zwłaszcza w diecie roślinnej. Jakie są inne mocne strony omawianego makaronu, z czym można go połączyć oraz co konkretnie w sobie zawiera?
Makaron grochowy – co można w nim znaleźć? Podstawowe informacje
Makaron grochowy zawiera w sobie wiele cennych składników oraz witamin, dzięki którym pozytywnie wpływa się na funkcjonowanie własnego organizmu. Oczywiście makaron należy spożywać w rozsądnych ilościach, wprowadzając go do swojego planu żywieniowego najlepiej wraz z dietetykiem. Wielbiciele makaronów znajdą w nim przede wszystkim:
- witaminy z grupy B,
- witaminę K, D oraz C,
- beta-karoten,
- dużą ilość błonnika,
- cynk, żelazo i potas,
- kwas foliowy.
Jak już zostało wspomniane, w prezentowanym produkcie spożywczym znajdują się też spore pokłady białka i węglowodanów. Makaron z grochu jest naturalnie pozbawiony glutenu.
Makaron z grochu – jak wpływa na ludzki organizm?
Decydując się na sprawdzone i uniwersalne kulinarnie makarony z grochu Bio Babalscy warto mieć pełną świadomość tego, jak taki produkt może wpłynąć na ludzki organizm. Jego największe zalety to z całą pewnością:
- lekkostrawność – nie powinien doprowadzić do powstania uczucia ciężkości na żołądku, dlatego może być śmiało spożywany np. przed ważnym treningiem (najlepiej na minimum 2 godziny przed zaplanowaną jednostką treningową),
- uregulowanie pracy jelit,
- wspomaganie gospodarki lipidowej,
- poprawa funkcjonowania układu pokarmowego,
- ułatwienie wypróżniania.
Dodatkowo należy wspomnieć o jego łatwym przygotowaniu. Nie powinni mieć z tym problemu nawet ci domownicy, którzy do tej pory nie zabierali się za gotowanie i nie przygotowywali innych odmian makaronu.
Z czym najlepiej połączyć makaron z grochu? Najciekawsze pomysły
Kluczową kwestią dla osób, które zastanawiają się nad wykorzystaniem makaronu z grochu we własnym domu jest oczywiście to, z czym konkretnie można połączyć tego typu produkt spożywczy? Otóż w tym zakresie domownicy mają pełną dowolność wyboru, ponieważ makaron grochowy świetnie sprawdza się jako podstawowy składnik zup, sałatek i zapiekanek. Oczywiście w dowolnym momencie można go też zestawić z daniami mięsnymi, warzywami, sosem pomidorowym, pesto i serami.
Kuszącym wyborem w tej kategorii okaże się makaron z grochu Bio Babalscy, powstały na bazie ekologicznych składników i mający pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, nerwowego oraz jelit, kondycję skóry czy też wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Makaron zawiera w sobie dużo białka, dlatego na pewno docenią go zwłaszcza weganie i wegetarianie. Posiadanie go w kuchni to strzał w dziesiątkę, gdyż w ten sposób można zaskoczyć pozostałych domowników czy też zaproszonych gości i zaserwować go np. na długo wyczekiwane spotkanie ze znajomymi lub wydarzenie rodzinne. Produkt jest bardzo prosty w przygotowaniu, ponieważ wystarczy wrzucić go do wrzątku i gotować przez około 15 minut. Potem pozostanie go już tylko odcedzić, połączyć z ulubionymi składnikami i podawać.
Artykuł partnera.