Jesteś „zielskożerny” i szukasz ciekawego miejsca, gdzie można by zjeść dobry obiad lub kolację? Pozornie zadanie jest łatwe – wegetariańskie knajpy wyrastają jak grzyby po deszczu. Nie każda restauracja jest jednak warta Twojej uwagi i… Twoich pieniędzy. Zobacz, po czym poznasz tę, którą pokochasz!
Brak „mięsnego” nazewnictwa
„Sojowy schabowy”, „Bezmięsne chili con carne” lub „Wegetariański smalec”? Jeśli widzisz, że w menu przeważają tego typu nazwy… prawdopodobnie kucharz cechuje się niewielką kreatywnością i niewiele wie o kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Poza tym – nie po to przecież zostałeś wege, by wcinać podróbki mięsa!
Przemyślany wystrój

Tak, wegetarianie również lubią jeść posiłki w ładnych, gustownie urządzonych pomieszczeniach – niekoniecznie hipsterskich i ozdobionych plakatami ze zdjęciami tańczących bakłażanów. Wybierz miejsce, które oddaje charakter Twojego posiłku – szybki obiad zazwyczaj je się w innym miejscu, niż romantyczną kolację z kandydatką na żonę.
Obecność warzyw sezonowych
Wiele osób decyduje się na dietę bezmięsną także dlatego, że pragnie zadbać o swoje zdrowie. Prawdziwą bombą witaminową są zaś nisko przetworzone dania z sezonowych produktów – nieprzechowywanych miesiącami w lodówkach i niemrożonych. Mądry kucharz doskonale o tym wie i korzysta z tego, co w danym miesiącu daje nam natura.
Słodko, słono, na ostro

Tak samo jak „tradycyjna” knajpa, restauracja wegetariańska powinna mieć w ofercie dania zarówno dla miłośników jedzenia łagodnego w smaku, jak i tych, którzy wolą nieco „podgrzać” swoje kubki smakowe. Mdłe, niedoprawione jedzenie to wróg numer jeden!
Czystość i schludność
OK, niby wiadomo, że jest to sprawa oczywista – goście o tym wiedzą, kelnerzy i kucharze… nie zawsze. Dokądkolwiek się wybierasz, zwracaj uwagę na czystość stołów, baru (o ile znajduje się w lokalu), ale także rąk osób serwujących jedzenie i wejścia do restauracji. Czystość powinna być jednym z decydujących czynników, czy warto przestąpić próg danego miejsca.