Dieta wegańska, bazująca wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego i eliminująca produkty odzwierzęce, cieszy się z roku na rok coraz większą popularnością. Chodzi tu nie tylko o kwestię ochrony zwierząt i troskę o środowisko, ale też o aspekty zdrowotne. Kto oprócz wegan może sięgać po produkty wegańskie? Jakie korzyści wynikają ze spożywania wegańskiego jedzenia? Sprawdźmy.
Prawidłowe nawyki żywieniowe, czyli jakie?
Eksperci ds. żywienia zwracają uwagę, jak ważną rolę odgrywa zdrowy styl życia i właściwe nawyki żywieniowe oraz jak istotne jest ich kształtowanie u najmłodszych. Możemy się jednak zastanawiać: czym tak naprawdę są te nawyki żywieniowe i jak powinny one wyglądać?
Zdrowe nawyki żywieniowe to tak naprawdę ogół zachowań związanych z dostarczaniem organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii w odpowiednich ilościach i proporcjach. Takie zachowania są świadome (sami wybieramy produkty, rodzaj posiłku) oraz systematyczne (regularnie czujemy głód i musimy go zaspokajać). Nasze nawyki mogą realizować też cele społeczne i emocjonalne, np. wyjście ze znajomymi na lunch, rodzinny obiad.
Skąd jednak mamy wiedzieć, że nawyki te są prawidłowe? Ważną wskazówką dla wszystkich osób, które chcą się odpowiednio odżywiać, jest talerz zdrowego żywienia W przystępny sposób pokazuje on zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie. Prosta i przejrzysta forma graficzna pomaga w prawidłowym komponowaniu posiłków, a umieszczone obok grafiki z zaleceniem „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj” zwracają uwagę na pokarmy, o które powinniśmy uzupełnić naszą dietę, ale też na te, które należy ograniczać.
Jak budować właściwe nawyki żywieniowe?
Bez względu na to, czy chcemy zmienić nasze dotychczasowe nawyki żywieniowe czy wykształcić prawidłowe nawyki u najmłodszych, należy pamiętać, że jest to proces przebiegający w kilku etapach, z których każdy wymaga czasu. Nie od razu Rzym zbudowano, dlatego nie warto z dnia na dzień porzucać dotychczasowego stylu życia i dokonywać zmiany o 180 stopni, bo szybko możemy poczuć frustrację i wrócić do poprzedniego sposobu odżywiania. Lepiej będzie uzbroić się w cierpliwość, a zmiany wprowadzać małymi kroczkami – powoli, lecz konsekwentnie. Dzięki temu utrwalimy je i zostaną one z nami na dobre.
Pamiętajmy, że preferencje i nawyki żywieniowe wypracowane w dzieciństwie często kontynuowane są w późniejszych latach życia, dlatego istotnym jest, aby kształtować je już od najmłodszych lat. Warto zatroszczyć się o odpowiednią dietę maluchów, a przede wszystkim dawać im dobry przykład – to właśnie rodzice są wzorem do naśladowania w pierwszych latach życia dziecka, a zawartość ich talerza bywa obiektem pożądania wielu najmłodszych.
Wegańskie jedzenie – sprytny sposób na większe spożycie warzyw
Jednym z największych wyzwań w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych często okazuje się zwiększenie ilości warzyw i owoców w diecie. Powinniśmy spożywać minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie (więcej warzyw niż owoców). Dostarczają one istotnych składników m.in. błonnika, witamin, składników mineralnych czy polifenoli, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Największym wyzwaniem są warzywa – nie dość, że ich ilość w diecie powinna być zdecydowanie większa niż owoców, to jeszcze ich smak może być trudniej akceptowany niż owocowa słodycz.
Jak uwzględnić min. 5 porcji warzyw i owoców w diecie? Doskonałym sposobem na ich smakowite „przemycenie” w codziennych posiłkach są różnego rodzaju wegańskie potrawy. Pyszny burger z buraka z pomidorem, sałatą i ogórkiem, roślinny strogonow, gulasz lub różnego rodzaju kotlety bez mięsa, które można podać z ulubionymi dodatkami to smaczne propozycje na pełen warzyw obiad. Dobrym pomysłem są też wege desery, jak chociażby fasolowe brownie lub owocowe koktajle z garścią szpinaku i kubeczkiem fermentowanych produktów na bazie kokosa lub owsa.
Poznaj przekrój bogatej oferty produktów wegańskich Biedronki >>

Wege mielone i kurczak roślinny – alternatywa dla mięsa
Choć mięso jest bardzo dobry źródłem pełnowartościowego białka i najlepiej przyswajalnego żelaza, to powinno być spożywane z umiarem. Spożycie mięsa czerwonego i przetworów mięsnych w ilości ok. 0,5 kg/tydz. jest przedmiotem zaleceń żywieniowych. Alternatywą dla mięsa czerwonego powinno być mięso białe, np. kurczak, indyk; ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Dlaczego? Mięso dostarcza sporej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza czerwone mięso, np. wieprzowina i wołowina), które w nadmiarze mogą m.in. prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i niektórych nowotworów.
Skoro wiemy już, że nadmiar mięsa w diecie jest niewskazany, to pojawia się pytanie: czym je zastąpić i z czego przygotować pełnowartościowy obiad wegetariański? Odpowiedzi udzielają nam twórcy talerza zdrowego żywienia – świetną alternatywą dla mięsa są m.in. nasiona roślin strączkowych, np.: soczewica, fasola, zielony groszek oraz bób. Można z nich przygotować smaczne i wartościowe dania, jak pulpeciki, kotlety, medaliony, burgery i gołąbki – wystarczy odrobina wyobraźni lub dobry przepis.
Jeśli wolisz sprawdzone i szybkie rozwiązania, możesz kupić gotowe wege produkty w sklepie. Wybór wegańskich alternatyw dla mięsa, np. kotletów bez mięsa oraz kiełbasek i burgerów w różnych wariantach smakowych, jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Dla kogo produkty wegańskie? Alternatywa dla dzieci i alergików
Mimo że ciągle wspominamy o „wegańskim mięsie”, wegańskich alternatywach lub wege obiadach, to tak naprawdę produkty pochodzenia roślinnego przeznaczone są nie tylko dla wegan. Ich zalety z pewnością docenią też wegetarianie, fleksitarianie, osoby na diecie planetarnej, a nawet zadeklarowani mięsożercy szukający nowych smaków i ciekawych pomysłów na posiłek.
Wegańskie jedzenie może też być dobrym wyborem dla wybrednych starszaków i nastolatków oraz dla osób z nietolerancją laktozy, czy alergią na białka mleka. Dlaczego? Zaraz wszystko wyjaśnimy.

Szybki vege obiad – dobry wybór dla niejadka
Po produkty wegańskie warto sięgnąć w sytuacji, gdy mamy w domu niejadka, który konsekwentnie odmawia jedzenia mięsa lub warzyw. To częsty problem u starszaków, które potrafią już wyraźnie manifestować swoje preferencje żywieniowe. Jak wiadomo, białko jest w ich przypadku niezbędne do prawidłowego rozwoju, a warzywa dostarczają cennych witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
W takiej sytuacji warto zaserwować dziecku wegańskie produkty zawierające porcję białka oraz warzywa. Ich smak może pozytywnie zaskoczyć najmłodszych, zwłaszcza jeżeli podamy posiłek w ciekawej formie – roślinny burger lub gyros będzie atrakcyjny nawet dla wybrednego nastolatka!
Wege produkty, które docenią osoby z nietolerancją laktozy
Produkty dla wegan to także świetna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka, które nie mogą spożywać „klasycznego” nabiału. Napój migdałowy lub napój owsiany może być dobrą alternatywą dla mleka, a fermentowane produkty kokosowe lub owsiane będą stanowiły doskonałą bazę deserów lub dodatek do musli. Wegański majonez pozwoli stworzyć smakowite i kremowe dipy, a roślinne plastry o smaku goudy przyjemnie rozpłyną się na wierzchu zapiekanek, pizzy lub na tostach. Jak widać, nie trzeba być zadeklarowanym weganinem, by cieszyć się korzyściami, jakie daje wegańskie jedzenie.
Artykuł sponsorowany