Upały dają się nam we znaki. Kiedy temperatura za oknem sięga grubo powyżej 30 stopni celsjusza zwykle nie mamy ochoty ani na gorące potrawy, ani na pikantne, ani na ciężkie. Idealnym rozwiązaniem na gorąc na dworzu są wegańskie, lekkie dania podawane na chłodno, przyrządzone z sezonowych warzyw i owoców, do wykonania których wystarczy kilkanaście minut. Poniżej znajdziecie przepis na proste wegańskie gazpacho pomidorowo-arbuzowe, które idealnie nas schłodzi i odżywi.

Składniki:
- 1kg miąższu z arbuza pozbawionego pestek
- 4 pomidory malinowe obrane ze skórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- garść pestek dyni
- liście świeżej mięty do przybrania
- opcjonalnie: ser feta lub ser kozi
Wykonanie:
Większość miąższu z arbuza, 3 pomidory, posiekany czosnek i cebulę, sok z cytryny, oraz oliwę umieszczamy w naczyniu i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidora i resztę miąższu z arbuza. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Gazpacho podajemy posypane świeżą miętą, pestkami dyni, skropione octem winnym i z pieczywem czosnkowym. Opcjonalnie do gazpacho można dodać pokrojony w kostkę kozi ser lub ser feta.