Smaczne i pożywne śniadanie to sposób na dobre rozpoczęcie dnia. Warto wiedzieć, co można przygotować w kuchni w prosty i szybki sposób, by zyskać energię i cieszyć się dobrym smakiem o poranku. Poznaj przepis na szakszukę – pyszne i zdrowe danie pochodzące z Afryki Północnej!
Szakszuka na śniadanie – niezbędne składniki
Zanim dowiesz się, jak zrobić szakszukę, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Należą do nich:
- puszka krojonych pomidorów;
- cebula;
- 4 jajka;
- ząbek czosnku;
- pół łyżeczki kminu rzymskiego;
- szczypta chilli;
- ser solankowy Apetina w plastrze;
- szczypiorek;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól i pieprz.
Pomidory w puszce możesz zastąpić, dodając 400 g świeżych pomidorów. Warto to zrobić szczególnie w sezonie letnim, kiedy te warzywa są w Polsce najbardziej soczyste i pełne smaku.
Jak przygotować szakszukę? Dwa sposoby
Szakszuka to śniadanie, które przyrządza się na dwa sposoby – na patelni na kuchence oraz w piekarniku. Pierwsze kroki wyglądają dokładnie tak samo, niezależnie od wybranej metody. Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, najpierw je umyj i pokrój w małą kostkę.
Cebulę drobno posiekaj, a czosnek rozgnieć. Na patelni (jeśli będziesz korzystać z piekarnika, wybierz taką, którą możesz włożyć później do pieca) rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż lekko się zarumienią. Następnie dodaj chilli, kmin rzymski, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wrzuć pokrojone pomidory. Podsmażaj je przez około 15 minut, aż odparuje z nich większość wody. W międzyczasie pokrusz plaster sera Apetina. Do przepisu warto wykorzystać także produkt w bloczku tej marki lub snacki w kostkach np. z dodatkiem chilli. Posyp wszystko z wierzchu, gdy warzywa będą jeszcze gorące.
Rozsuń pomidory na patelni tak, by powstały w nich cztery otwory. Do każdego z nich wbij jajko. Jeśli przygotowujesz danie w całości na patelni, zmniejsz moc palnika i przykryj naczynie. Podsmażaj szakszukę w ten sposób do momentu, aż białko jajek dokładnie się zetnie. Zajmie to około 5 minut. W zależności od tego, jakie żółtko lubisz, możesz poczekać nieco dłużej, by było bardziej ścięte.
Jeśli przygotowujesz danie w piekarniku, włóż patelnię z pomidorami i jajkami na około 10 minut do pieca rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie odpowiednio się zetną, a pozostała z nich woda odparuje. Kiedy śniadanie będzie się piekło lub smażyło, posiekaj szczypiorek, którym udekorujesz szakszukę. Posyp nim gorące danie i wyjmij ostrożnie porcje na talerze.
Szakszukę najlepiej podawać ze świeżym, chrupkim pieczywem. Możesz posmarować je masłem lub kremowym serkiem Apetina np. o smaku pesto i rukoli. Maczaj kromki w jajkach i pomidorach, rozkoszując się smakiem przepysznego i zdrowego śniadania, które nasyci Cię na długo.
Smakowite dodatki do szakszuki – jak urozmaicić śniadanie?
Szakszuki nie da się przygotować bez smacznych pomidorów i jajek, ale dodatki każdy może dopasować do własnych preferencji smakowych. Jeśli nie lubisz ostrości, pomiń chilli w przepisie i zamiast tego sięgnij po ulubione przyprawy, np. oregano, bazylię czy tymianek.
Baza pomidorowa nie musi składać się jedynie z tych warzyw. Warto dodać do niej także nieco pokrojonej drobno papryki w różnych kolorach. Wtedy podsmaż ją razem z cebulą, aby najpierw nieco zmiękła, a następnie zalej całość pomidorami. Jako urozmaicenie sosu sprawdzą się również pieczarki czy świeże liście szpinaku.
Ser w bloczku Apetina bez przeszkód wymienisz na dowolną wersję smakową. Ten w kostkach z czosnkiem i pietruszką będzie dobry zarówno w formie upieczonej, jak i na zimno. Poza tym na patelnię możesz wrzucić, m.in. drobno pokrojoną szynkę, pikantną kiełbasę, kukurydzę, ciecierzycę lub oliwki.
Jako zwieńczenie dania zamiast szczypiorku świetnie sprawdzą się kolendra, świeża bazylia, pietruszka czy koperek. Dodaj to, co lubisz najbardziej, aby Twoja szakszuka stała się jedyna w swoim rodzaju. Smacznego!
Źródła: https://www.apetina.com/pl/recipes/szakszuka
Artykuł gościnny.