Jakie restauracje izraelskie na terenie Łodzi powinno się odwiedzić? Warto wspomnieć między innymi o Tel Aviv Urban Food. Serwowane są tam posiłki na słodko i wytrawnie. Zdecydowanie jest to jedna z najlepszych restauracji izraelskich w Łodzi. Na uwagę zasługuje owsianka z toffi, w której głównymi składnikami jest toffi z tahiny i melasy daktylowej. Smak podkreślają prażone płatki migdałów i owoce sezonowe. Klienci mogą również skosztować tradycyjnych izraelskich podpłomyków, na których umieszcza się karczochy, kiszone cytryny, hummus i doprawia pieprzem cytrynowym. Jak przystało na jedną z najlepszych restauracji izraelskich w Łodzi w menu nie może zabraknąć szakszuki. To wszystko sprawia, że lokal przy ulicy Piotrkowskiej 122 jest często oblegany przez mieszkańców Łodzi oraz turystów. Serwowane dania wegańskie idealne na śniadanie, lunch, czy obiad można popić piwem lub winem, natomiast dzieciom można zamówić sok.
Gdzie przyrządzane jest najlepsze jedzenie izraelskie w Łodzi?
W mieście funkcjonuje co najmniej kilka lokali z kuchnią izraelską, dania są przepyszne. Takim miejscem jest z pewnością restauracja Anatewka, działająca w łódzkie Manufakturze. Podawane są tam dania przygotowywane przez Żydów mieszkających w stolicy województwa łódzkiego. Podstawą wszystkich potraw są dawne receptury, niektóre przepisy wzbogaca się współczesnymi składnikami. Nie można przecież pominąć wszystkich smaków dzisiejszego Izraela, zatem w lokalu łączy się sposoby przygotowywania potraw z różnych okresów. Do tradycyjnych potraw izraelskich należy między innymi czulent oraz gęsi pipek. W kuchni żydowskiej swoje miejsca ma mnóstwo różnych smaków, serwuje się zarówno słodkie sosy na bazie mięsa, jak i bardzo pikantne dania. Podczas ich przygotowywania dodaje się rodzynki, migdały i inne bakalie. Nie brakuje ziół, kminku, kolendry, czosnku. Całość zawsze prezentuje się kolorowo i estetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. To wszystko gwarantuje właśnie restauracja Anatewka, w której menu znajdują przekąski, zupy, ryby, dania główne, wegetariańskie, desery.
Restauracja izraelska – Łódź
Wśród przekąsek, które oferuje restauracja izraelska w Łodzi – Anatewka – znajdują się przeróżne deski serów, w zależności od liczby osób. Podaje się także faszerowaną gęsią szyjkę, humus z pitą, karpia po żydowsku, śledzie z różnymi dodatkami, na przykład w śmietanie, czy z buraczkami. Generalnie przekąski w kuchni izraelskiej odgrywają bardzo ważną rolę, dlatego nie może ich zabraknąć w żadnej restauracji żydowskiej w Łodźi. Niejedną osobę skuszą zapewne obecne w karcie dań tatary – z łososia, polędwicy wołowej lub wędzonego łososia z awokado. Klienci mogą zamówić zupę, do wyboru pozostają: czernina, rosół z mięsnymi pielmieni, zupa grzybowa lub rybna z kawiorem. Z dań głównych serwowane są: cielęcina w borowikach, placki ziemniaczane, czulent jagnięcy z dodatkiem kaszy gryczanej i ciecierzycy. Ponadto w menu znajduje się filet z kurczaka z nadzieniem z brokułów i sera feta, gęsie wątróbki, gulasz wegański, konfitowane udko z kaczki i filet z gęsi. Oczywiście karta dań jest znacznie bardziej rozbudowana, pewne jest to, że nikt nie wychodzi z tej restauracji z pustym żołądkiem.