Mleko roślinne jest jednym z przysmaków wszystkich wegan, zastępuje to pochodzące od zwierząt hodowlanych. Występuje kilka rodzajów mleka roślinnego, z którymi warto się zapoznać. Jako pierwsze przychodzi na myśl sojowe, które zdecydowanie cieszy się największą popularnością. Idealnie pasuje do wszystkich gorących napojów, ponadto jego picie nie ma negatywnego skutku dla naturalnego środowiska. Jeżeli chodzi o zawartość składników odżywczych, to mleko sojowe jest najbardziej zbliżone do krowiego. Ale ma mniej kalorii i jednocześnie stanowi największe źródło białka i wapnia, czyli skutecznie wzmacnia kości. Wiele rzetelnych badań udowodniło, że rodzaj mleka roślinnego wytwarzany z soi zapobiega chorobom układu krążenia.
Jakie jeszcze rodzaje mleka występują?
Odwiedzając popularne supermarkety w oczy może rzucić się opakowanie mleka migdałowego, który od krowiego i sojowego mleka różni się składnikami odżywczymi. Ma w sobie wyłącznie zdrowe tłuszcze nienasycone i białko. Zawartość tego ostatniego zależy od ilości migdałów, z których powstało mleko. Dzięki silnym przeciwutleniaczom to mleko roślinne chroni przed zachorowaniem na nowotwory, zawałem oraz wylewem krwi do mózgu. Weganie lubią wlewać mleko migdałowe do płatków, to jeden z pysznych sposobów na pożywne i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Na korzyść produktu przemawia ciekawy, lekko orzechowy smak, co czyni go wyjątkowym.
Mleka roślinne – rodzaje
Czy każdy może polubić picie mleka roślinnego? Rodzaje tych napojów są różne, każdy tak naprawdę znajduje swoich zwolenników. Na przykład mleko migdałowe nadaje się w większości przypadków do kawy, chyba, że ma zbyt gęstą konsystencję. To już zależy od konkretnego producenta, ale większość odmian współgra z kawą, sprawia, że jest ona łagodniejsza. Jakie występują ponadto mleka roślinne? Rodzajem, który również ma swoje grono zwolenników jest mleko ryżowe, które najrzadziej wywołuje reakcje alergiczne, niż inne odmiany. Dzieje się tak, ponieważ nie ma w sobie orzechów, ani glutenu. Z uwagi na słodki smak może być składnikiem do gotowania i pieczenia.

Najmniej kaloryczne mleko roślinne
Będąc na diecie wegańskiej lub mając uczulenie na laktozę, wybiera się najmniej kaloryczne mleko roślinne. Takim jest mleko sojowe oraz migdałowe, można je zatem pić regularnie bez obaw o niekontrolowane przybieranie na wadze. Mleko migdałowe jest najmniej kalorycznym mlekiem roślinnym, ponieważ zawartość kalorii w jednej szklance wynosi jedyne 72 kcal. Sojowe natomiast ma nieco więcej, bo 98 kcal. W obu przypadkach znaczenie ma zawartość wapnia i fosforu, dlatego stanowią najlepsze zastępstwo dla klasycznego mleka krowiego. Nie uczula jednak, ponieważ nie ma w sobie żadnych alergenów, typu orzechy, czy laktoza. Jak więc widać osoby na diecie roślinnej nie muszą rezygnować z picia mleka, dla krowiego są inne opcje – zastępcze.
Urządzenie do mleka roślinnego
Czy słyszeliście kiedykolwiek o urządzeniach do mleka roślinnego? Oferowane są one przez kilka marek, które mają ugruntowaną pozycję na rynku. Właściwie każde urządzenie do mleka roślinnego składa się z kilku części, dzięki którym możliwe jest przygotowanie pysznego napoju. Ten gadżet powinien mieć w domu każdy weganin, wegetarianin i osoba lubiąca poznawać zupełnie nowe smaki. W skład zestawu wchodzą zazwyczaj dwa pojemniki, pokrywki i tłoki łączone z sitkiem. To rozwiązanie dedykowane jest ludziom, którzy zamiast zakupu gotowego mleka roślinnego, chcą wytworzyć je w zaciszu domowym, według własnego pomysłu.