Wielkanoc to najważniejsze święta w chrześcijaństwie, kojarzone z budzeniem się przyrody do życia, długo oczekiwaną wiosną. Celebrowanie tego wyjątkowego czasu dla wielu ludzi jest przyjemnością. Jednak niektórym sen z powiek spędza kwestia wegetariańskiej Wielkanocy, czyli co możemy zjeść, gdy wykluczyliśmy z diety mięso? Z teoretycznego punktu widzenia nie ma najmniejszego problemu z przygotowaniem bezmięsnych posiłków. W końcu moda na wegetarianizm ma się w Polsce coraz lepiej, prawie nikogo już nie dziwi ten trend. Zastanawiasz się, jak będzie wyglądała Twoja wegetariańska Wielkanoc? Czyli co możemy jeść, a czego stanowczo nie powinniśmy?
Wegetariańska Wielkanoc
Zdecydowanie większy dylemat w zakresie organizacji stołu wielkanocnego mają weganie, ponieważ nie jedzą nawet jajek. Są to produkty odzwierzęce, których co do zasady unika się w codziennym jadłospisie oraz tym świątecznym. Wegetariańska Wielkanoc wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, zwłaszcza w dobie Internetu, kiedy kolejne gospodynie domowe prześcigają się w kolejnych pomysłach kulinarnych. Na stole mogą znaleźć się między innymi faszerowane jajka, w roli wypełnienia występują ugniecione żółtka jajek oraz podsmażone pieczarki. Wegetariańska Wielkanoc nie wymaga rezygnacji z klasycznej sałatki jarzynowej. Natomiast zamiast klasycznej kiełbasy, w żurku może znaleźć się na przykład sojowa.
Potrawy wielkanocne wegetariańskie
Jakie jeszcze potrawy wielkanocne wegetariańskie można przygotować? Mile widziana będzie na przykład pasta z białej fasoli, posmarowane nią pieczywo rozpieszcza wszystkie kubki smakowe i jest zdrowym połączeniem. Jako przekąski mogą pojawić się małe korniszony oraz marynowane, czy faszerowane pieczarki. Wśród potraw wielkanocnych wegetariańskich znajdują się jeszcze niestandardowe gołąbki. Zamiast mięsa mielonego, w liście kapusty zawija się niepaloną kaszę gryczaną z dodatkiem sera feta i ostrych przypraw. Oczywiście całość powinna zostać podana w wyrazistym sosie pomidorowym. Kolejną opcją jest zapiekane canelloni, ale w wersji warzywnej – cebula, pieczarki, papryka, cukinia, cieciorka dają mnóstwo smaków.

Wegetariański obiad wielkanocny
Canelloni na wegetariański obiad wielkanocny to strzał w przysłowiową dziesiątkę, pod koniec pieczenia można je posypać startą mozzarellą. Efekt końcowy jest wprost fenomenalnie pyszny. Ogólnie każda postać makaronów jest odpowiednia, nie są one zarezerwowane wyłącznie dla kuchni włoskiej, poradzą sobie także jako element wegetariańskiego obiadu wielkanocnego. W niektórych domach przyrządza się ponadto pulpety jaglane oraz sałatki z rukolą, sałatą lodową, prażonym słonecznikiem i pomidorkami koktajlowymi. Na wegetariańskim obiedzie wielkanocnym nie powinno zabraknąć kaszy bulgur, podanej z dodatkiem warzyw.
Wegetariańska Wielkanoc – przepisy
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego po akcjach pod kryptonimem sprzątanie przyjdzie czas na gotowanie. Dla niektórych wyzwaniem jest wegetariańska Wielkanoc. Przepisy znalezione w Internecie lub niektórych nowoczesnych książkach kucharskich mogą być niezwykle pomocne. Doskonałym pomysłem jest na przykład przygotowanie pieczeni z jajkiem, czy roladek z tortilli. Czas na pyszną i nowoczesną wegetariańską Wielkanoc. Przepisy z roku na rok mogą się zmieniać, warto postawić na pasztet z białej fasoli, czy pulpeciki jaglane z ciecierzycą. Pomysłów najczęściej jest pełno, aby ze wszystkim zdążyć potrzebne jest właściwie rozplanowanie swojej pracy.