Wielkanoc już tuż tuż, a wraz z nią zbliża się wielkie gotowanie świątecznych potraw. Tradycyjny polski stół w tym czasie obfituje w wiele dań, z których znaczna część do dania mięsne. Jeżeli ktoś z naszych bliskich stosuje dietę wegetariańską, warto pomyśleć o zrobieniu kilku potraw specjalnie dla tej osoby albo dostosowaniu tradycyjnych dań tak, by te nie zawierały mięsa. Wege przepisy na Wielkanoc są naprawdę ciekawe!Kopiuj HTML Kopiuj tekst
Żurek i inne świąteczne zupy w wersji wege
Wielkanoc kojarzy się z żurkiem w chlebie oraz białym barszczem. Te zupy można bez problemu przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy dodać do żurku sporo suszonych borowików, żeby wydobyć z tego dania głębszy smak i pominąć dodatek kiełbasy. W przypadku barszczu białego jest jeszcze prościej – sama zupa jest przecież zupełnie wegetariańska, jeśli nie ugotujemy jej na mięsie.
Obie te potrawy można przygotować w wersji wegetariańskiej, czyli bez gotowania na mięsie, a podczas podawania dorzucić do zupy kiełbasę dla osób, które nie mogą się obyć bez tego dodatku. W ten sposób można za jednocześnie przygotować dania dla wegetarian jak i osób preferujących tradycyjną dietę.
Pasztet z soczewicy lub fasoli
Pasztet z soczewicy i innych strączków to świetna alternatywa dla tradycyjnego mięsnego dania. Podstawą takiego wegetariańskiego pasztetu jest wybrana roślina strączkowa np. soczewica lub fasola oraz kasza, która pomoże uzyskać odpowiednią konsystencję (dobrze sprawdzi się kasza jaglana). Te składniki należy zmiksować na gładką masę, dodając jednocześnie przyprawy i np. podsmażoną cebulkę i sos sojowy. Dobrze zblendowana kasza zapewni odpowiednią, zwartą konsystencję.
Aby każdy pasztet miał swój unikalny smak, można wzbogacić go dodatkiem owoców lub grzybów. Świetnie w tej roli sprawdzi się żurawina, jabłka czy śliwki. Gotowy pasztet przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku 45-50 minut, aż będzie miał ładnie przypieczony, złoty wierzch. To pożywne danie można jeść bez żadnych dodatków lub ze świeżym pieczywem.
Zobacz także: Śniadanie wielkanocne w wersji wegetariańskiej
Jajka w wielu odsłonach
Święta Wielkanocne nie mogą się obyć bez jajek. To klasyczny składnik kojarzący się właśnie z tym wyjątkowym czasem. Na szczęście wegetarianie jedzą jajka, więc nie trzeba z nich rezygnować ani szukać dla nich zamiennika. Ten fakt warto wykorzystać i postawić na różne potrawy z tym składnikiem w roli głównej.
Świetną przekąską są jajka faszerowane. Tutaj można puścić w ruch wyobraźnię i wykorzystać swoje ulubione dodatki. Czym można nafaszerować jajka? Pysznym połączeniem będzie na pewno szpinak, majonez i odrobina śmietanki. Do jajek bardzo dobrze pasują też pieczarki, szczególnie w towarzystwie natki pietruszki. Jeżeli chcemy postawić na coś niebanalnego, to ciekawą opcją są jajka faszerowane suszonymi pomidorami, orzeszkami piniowymi oraz bazyliowym pesto. Naszych gości może też zaskoczyć połączenie awokado, majonezu i ostrej papryczki. Stawiając na faszerowane jajka, można trafić w gust niemal każdej osoby. To sprawdzone danie!
Z czym przede wszystkim kojarzą się jajka? Oczywiście z tradycyjną sałatką warzywną, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Podstawowy przepis na tę potrawę jest już sam w sobie wegetariański, więc nie trzeba w nim nic modyfikować (chyba że zwykle dodajemy do niej szynkę). Sałatkę można połączyć z faszerowanymi jajkami, czyli do miski lub półmiska nałożyć sałatkę, a wierzch udekorować połówkami jajek z wybranym dodatkiem.
Wielkanocne ciasta i desery
Jeśli mówimy o słodkościach, to wegetariańska Wielkanoc nie będzie żadnym problemem. Większość ciast nie ma w sobie składników, których unikają wegetarianie. Jedynie należy zwrócić uwagę na żelatynę stosowaną np. do kremów z bitą śmietaną. Dobrym zamiennikiem tego produktu będzie agar agar, czyli roślinna substancja żelująca. Jeśli chcemy przygotować świąteczne, wegetariańskie ciasto, a w składnikach wymieniona jest żelatyna, to wystarczy tylko zamienić ją z agarem. Ze względu na to, że ten roślinny składnik mocniej wiąże, można go dodać troszkę mniej niż żelatyny.
Poza tą małą pułapką raczej nie natrafimy na żadne przeszkody związane z przygotowywaniem wielkanocnych deserów i ciast dla osób na diecie wegetariańskiej. Na jakie wypieki postawić? Żadna Wielkanoc nie może obyć się bez tradycyjnej babki i to najlepiej takiej z dodatkiem majonezu, który nadaje ciastu wyjątkowej pulchności. Wiele osób nadal przygotowuje świąteczne mazurki np. z kremem budyniowym i bakaliami albo z dodatkiem konfitury lub czekolady. Nie zapomnijmy też o tradycyjnym serniku lub jego wzbogaconej wersji np. z owocami lub galaretką.
Najwięksi fani słodkości na pewno będą zadowoleni z karpatki z kremem budyniowym. Jeśli dodamy do masy kajmaku, wyjdzie nam wersja toffi, do której świetnie będzie pasować dekoracja z pokruszonych orzechów i gorzkiej czekolady (to zrównoważy smak). Jeżeli chodzi o desery, to tradycyjnym przepisem wielkanocnym jest pascha, czyli połączenie twarogu, słodkiej śmietany i owoców. Ten przepis wymaga użycia żelatyny, więc to dobra okazja na przetestowanie jej wegetariańskiego odpowiednika, czyli agaru.