Pizzeria jest lokalem gastronomicznym o specyficznym charakterze, nawiązującym do głęboko zakorzenionej, włoskiej tradycji. Nie da się ukryć, że takie obiekty cieszą się nieustającą popularnością wśród konsumentów – i to na całym świecie! Jakie jest 5 top produktów i urządzeń, które muszą trafić do Twojego lokalu, aby ten spełniał swoje funkcje i zapewniał możliwość przygotowywania najlepszej pizzy w mieście?
- Piec do pizzy
Listę obowiazkowego wyposażenia pizzeri, musimy rozpocząć od absolutnie podstawowego elementu. Mowa o piecu do pizzy, który jest wręcz sercem całego lokalu.
Obecnie w sprzedaży znajdują się piece do pizzy różnego typu i w niemal dowolnej wielkości, dzięki czemu wybranie idealnego modelu nie powinno sprawić większych trudności. W mniejszych lokalach sprawdzą się np. urządzenia gazowe, zbudowane z jednej lub więcej komór. Zaletą pieców na gaz jest możliwość ustawienia stałej temperatury wewnątrz, co poniekąd ułatwia proces przygotowania pizzy – pizzerman nie musi już ciągle kontrolować warunków termicznych.
Wielu specjalistów prowadzących lub planujący uruchomienie pizzerii stawia na rozwiązania znacznie bardziej tradycyjne – tj. piece do pizzy opalane drewnem. Zaletą takiego rozwiązania jest spora wszechstronność – w takim piecu można przygotowywać także inne potrawy. Na piec tego typu należy jednak przeznaczyć więcej miejsca, a montaż wiąże się z koniecznością przygotowania bezpiecznego systemu wentylacji i wprowadzenia szeregu zabezpieczeń przeciwpożarowych.
- Stół chłodniczy do pizzy
W każdej pizzerii powinno znaleźć się miejsce na nowoczesny stół chłodniczy do pizzy. Takie wyposażenie zapewnia odpowiednie stanowisko pracy, gwarantujące zachowanie wszystkich składników w odpowiedniej temperaturze, a więc i świeżości.
Specjalna konstrukcja urządzenia pozwala utrzymać dość niską temperaturę całego blatu roboczego. Ten jest najczęściej wykonany ze stali nierdzewnej lub marmuru. Do tego stół chłodniczy do pizzy jest najczęściej wyposażony w dodatkowe udogodnienia – np. nadstawki czy szafki podblatowe.
- Talerze do pizzy
Jeżeli w Twojej pizzerii dania serwuje się nie tylko na wynos, ale i na miejscu, zadbaj o dobór odpowiednich naczyń, w tym talerz do pizzy. Te od tradycyjnych talerzy różnią się budową – są na całej powierzchni płaskie, jedynie ich ranty są lekko podwyższane. Ich większa średnia jest doskonale przemyślana – w końcu to na nim musi pojawić się duże bazyliowo-pomidorowe ciasto.
- Radełka do pizzy
Tak, te drobne elementy wyposażenia pizzerii są niezwykle ważne! Specjalne radełko do pizzy pozwala na szybkie i sprawne rozkrojenie gotowej potrawy. Swoją nazwę zawdzięcza konstrukcji – ostrze wycięte na kształt okręgu (nóż krążkowy) mocowane jest na rączce, dzięki czemu możliwe jest szybkie podzielenie pizzy za pomocą dosłownie kilku ruchów – bez ryzyka oparzenia się o brzeg gorącego ciasta czy o znajdujące się na nim dodatki.
- Łopaty do pizzy
Łopatki do pizzy – czyli specjalne podkładki na długiej rączce, które pozwalają na wsuwanie pizzy do pieca (jak i bezpieczne jej wyciąganie i przekładanie na talerz).
Łopaty do pieców na pizzę mogą być wykonane z drewna lub z aluminium. Niekiedy producenci oferują także warianty łączące różne materiały. Sama łopatka może mieć natomiast kształt okrągły lub prostokątny. Wybór odpowiedniego zależy od Ciebie!
Artykuł sponsorowany