Nie jest już chyba dla nikogo niespodzianką, że mąka pszenna to tylko jedna z wielu możliwych do użycia w kuchni mąk – w dodatku nienależąca do czołówki najzdrowszych produktów. Poznaj propozycje najzdrowszych mąk i przekonaj się, które mogą się sprawdzić w Twojej diecie.
Mąkę pszenną wybieramy głównie ze względu na jej szeroką dostępność, niską cenę i wszechstronne zastosowanie. Poza tym – z uwagi na szerokość geograficzną, w której żyjemy – mąka ta zajmuje ważne miejsce wśród składników, z których przygotowuje się potrawy tradycyjnej polskiej kuchni. Na szczęście dziś mamy do dyspozycji zdrowe mąki, które z powodzeniem mogą zastąpić tę zrobioną z pszenicy – przykładami mogą być mąka migdałowa, jaglana czy z ciecierzycy. Możliwości jest jednak znacznie więcej – sprawdź!
Mąki na diecie bezglutenowej
Niektórzy śmieją się z popularności diety bezglutenowej – niesłusznie! Nie dość, że dzięki rozwojowi medycyny więcej osób dowiaduje się o swoich chorobach (np. o celiakii) czy alergiach (np. na pszenicę), to wielu – nawet bez żadnej diagnozy – dieta pozbawiona glutenu po prostu służy. Osoby unikające od jakiegoś czasu pszenicy i innych zbóż zawierających gluten zauważają u siebie znacznie lepsze samopoczucie, zmniejszenie obwodu brzucha, brak uczucia ciężkości po posiłku oraz wzdęć.
Na szczęście bez glutenu można jeść zdrowo i smacznie, a nawet tradycyjnie – po kilku drobnych zmianach w klasycznych przepisach. Poza tym mąki bezglutenowe nie muszą być drogie – najlepiej kupować je online; mąka migdałowa w Go4taste dostępna jest w niezwykle przystępnej cenie, a ma szerokie zastosowanie i wyjątkowe właściwości. W niskich cenach dostępne są również takie mąki bezglutenowe, jak kokosowa, ryżowa czy kasztanowa.
Mąka migdałowa nie tylko dla celiaków
Choć brak glutenu jest dla wielu głównym atutem mąki migdałowej, to drobno mielone migdały mają też szereg innych zalet. Mąka migdałowa wyróżnia się tymi samymi właściwościami, co migdały:
- jest cennym źródłem wapnia w dietach roślinnych,
- ma niski indeks glikemiczny,
- zawiera aż 20 gramów białka w 100 gramach produktu.
Co szczególnie istotne, mąkę migdałową można spożywać na surowo – poza wykorzystaniem jej jako zamiennika mąki pszennej (w tym wypadku stosujemy proporcję 1:1), możesz dosypać ją po prostu do płatków śniadaniowych, jogurtu czy deseru, by zwiększyć wartości odżywcze swojego posiłku i podbić jego smak. Mąka migdałowa jest niezastąpiona w procesie przygotowania niezwykle wymagających słodkości, czyli makaroników. Sprawdzi się doskonale podczas wypieku ciast i ciasteczek. Chleb przygotowany z mąki migdałowej to wypiek popularny na diecie paleo.
Mąki idealne dla wegetarian
Poza mąką migdałową, w diecie wegetariańskiej i wegańskiej sprawdzą się też inne mąki – warto przyjrzeć się szczególnie zawartości białka i żelaza w mące z ciecierzycy i gryczanej. Ciekawy smak potraw otrzymasz, dodając do posiłku mąkę kokosową. Ponadprzeciętną zawartość białka oraz zdrowego tłuszczu (niezbędnego do prawidłowego przyswojenia witamin A, D, E i K) zapewni Ci natomiast mąka arachidowa.
Artykuł sponsorowany