Wiele osób rezygnuje z mleka krowiego ze względów zdrowotnych, np. przez nietolerancję laktozy lub dietę bez produktów odzwierzęcych. Wybierają zamiast tradycyjnego mleka roślinne zamienniki, jak bezglutenowe mleko owsiane. To roślinne mleko znane jest ze swoich wartości odżywczych. Nadaje się zarówno dla osób na zbalansowanej diecie, z nietolerancją laktozy czy wegan. Mleko z płatków owsianych możemy kupić w sklepie lub samodzielnie przygotować domowe mleko owsiane.
Bezglutenowe mleko owsiane: Wartości odżywcze
Chcąc wiedzieć, jak zrobić mleko owsiane warto wpierw zapoznać się z jego właściwościami i wartością odżywczą. Mleko to, bowiem można przygotować na kilka sposobów, w tym w wersji w pełni bezglutenowej. Do tego należy wykorzystać bezglutenowe płatki owsiane.
Bezglutenowe mleko owsiane jest niskokaloryczne, ponieważ w 100 ml dostarcza tylko 54 kcal. W dodatku zawiera jedynie 0,8g błonnika, niewiele białka i wcale nie ma tłuszczów nasyconych. W mleku owsianym jednak występuje dużo więcej węglowodanów, niż w krowim – w 100 ml jest aż 10,4g (w tym 80% to cukry).
Z kolei wzbogacone mleko owsiane zawiera szeroką gamę witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę D, A, B12, a także wapń i żelazo. Zawiera również małą ilość fosforu, dlatego też wapń jest lepiej przyswajany, bo proces ten nie jest zakłócany. Poza tym w mleku owsianym występują także potas, sód i ryboflawina.
Jak zrobić napój owsiany? Jak długo jest przydatny do spożycia?
Wiedząc już, co kryje się w mleku roślinny z owsa możemy przejść do tego, jak zrobić mleko owsiane. Mleko roślinne w sklepach najczęściej jest dość drogie, nawet napoje mleczne. Za litrowy karton przyjdzie nam zapłacić nawet około 8 zł. Warto, zatem samodzielnie przygotować mleko owsiane w domu.
W sieci znajdziemy wiele różnych przepisów na mleko owsiane, ale wszystkie są równie proste i podobne do siebie. Oto jeden z podstawowych przepisów na mleko z owsa:
Składniki na domowe mleko owsiane:
- 700 ml przefiltrowanej i przegotowanej wody;
- 3 łyżki (ok. 40 g) płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe);
- 2-3 daktyle lub 2-3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego (może być też miód);
- Szczypta soli;
Jak zrobić napój owsiany: Krok po kroku
Do miski wsypujemy płatki osiane i zalewamy przegotowaną wodą. Zostawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie płatki nasiąkną wodą i zrobią się miękkie. Następnie przelewamy wodę wraz z płatkami do pojemnika blendera i dodajemy daktyle lub syrop oraz sól. Możemy także użyć miodu do osłodzenia. Miksujemy dokładnie całość na wysokich obrotach przez kilka minut. Oto, jak zrobić napój owsiany. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi około 700 ml mleka.
Mleko owsiane z przepisu nie ma długiej daty przydatności ze względu na brak jakichkolwiek konserwantów. Oznacza to, że należy je wykorzystywać na bieżąco. Najlepiej zużyć mleko owsiane w ciągu 3 dni. W tym czasie może ono się delikatnie rozwarstwiać, ale w takim przypadku wystarczy je przed użyciem zamieszać.

Domowe mleko owsiane: Właściwości
Widząc, jak zrobić mleko owsiane możemy je szybko przygotować i wykorzystać w kuchni. Stosowanie mleka owsianego ma wiele korzyści. Zawarty w nim rozpuszczalny błonnik pokarmowy pomaga obniżyć cholesterol we krwi i pozytywnie wpływa na profil lipidowy. Z powodu niskiej zawartości fosforu zwiększa przyswajalność wapnia, dzięki czemu wzmacnia kości. Z kolei zawartość witamin we wzbogaconym mleku owsianym pomaga podnosić odporność i chroni przed chorobami układu autoimmunologicznego. Dodatkowo, dzięki zawartości witamin z grupy B12 i żelaza pozytywnie wpływa na układ krwionośny i zapobiega anemii.
Możemy wykorzystać mleko owsiane do przepisów tak samo, jak mleko krowie lub inne jego zamienniki. Jednak w przeciwieństwie do innych popularnych roślinnych napojów mlecznych nie mleko owsiane nie ma posmaku, który zmieniałby smaku potraw. Można je dodawać do kawy, herbaty, budyniu, koktajli, różnorodnych ciast i wypieków, a także gotować na nim puddingi. Nada się także do przygotowania jogurtu czy kefiru, który w dodatku będzie wegański.
Zobacz również: