Weganie świadomie rezygnują z jedzenia mięsa, ale ich filozofia życiowa wykracza zdecydowanie poza obszar kulinariów. Weganizm zakłada, że powinno się zrezygnować z zabijania czy zadawania cierpienia zwierzętom. Oznacza to, że nie należy prowadzić hodowli, wysyłać zwierząt na ubój czy wykorzystywać zwierząt do wytwarzania produktów odzwierzęcych, jak mleko, jajka czy skóra. Jednak nawet w wegańskim jadłospisie możemy spotkać mięso. Jednak diametralnie różni się ono od zwykłego mięsa, a więc czym jest i jak zrobić wegańskie mięso mielone?
Jak zrobić wegańskie mięso mielone: Zamienniki
W sklepach możemy zakupić gotowe odpowiedniki mięsa dla wegan. Są dostępne różnorodne kompozycje smakowe, jak na przykład kebab z grochu, burgery z fasoli czy polędwiczki roślinne. Mają one przypominać w smaku mięso. Jednak wiele osób zastanawia się także, jak zrobić wegańskie mięso mielone. Czego użyć do jego przygotowania? Okazuje się, że możliwości jest całkiem sporo. Oto, czego możemy użyć w przepisach na wegańskie mięso mielone:
- Ciecierzyca – najlepiej nadaje się do falafeli i na wegańskie mięso mielone;
- Soczewica – do przygotowania pieczonych kotletów i potrawek;
- Tofu – może być marynowane na grilla, do dań smażonych (np. warzyw z ryżem) i do burgerów;
- Seitan – idealny zamiennik gyrosa, kebaba czy szarpanej wołowiny;
- Wędzony tempeh – zamiennik pieczeni;
- Ziarna grochu lub soi – dobre na kotlety, zrazy czy kiełbaski;
- Fasola – dobrze sprawdzi się do burgerów, burrito albo chili;
- Boczniaki – nadają się jako zamiennik wołowiny, na kotlety lub jako śledzie w zalewie;
- Marchew i seler – odpowiednio doprawione będą przypominały ryby;
- Owoc chlebowca (jackfruit) – idealny zamiennik rwanej wieprzowiny;

Wegańskie mięso mielone: Przepisy
Wiemy już, jakich zamienników mięsa zwierzęcego możemy użyć w diecie wegańskiej. Jednak mając odpowiednie składniki, jak zrobić wegańskie mięso mielone? Okazuje się, że nie jest to tak trudne i czasochłonne, jakby mogło się wydawać. Poniżej prosty przepis na wegańskie mięso mielone. Oczywiście w zależności od wybranego zmiennika przepisy mogą być różne.
Wege mięso z ciecierzycy
- 2 szklanki namoczonej ciecierzycy;
- Ćwierć szklanki mąki pszennej;
- ¾ szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oleju;
- Pół szklanki mleka sojowego;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżki wędzonej papryki;
Ciecierzycę należy wcześniej namoczyć, by zrobiła się miękka. Następnie miksujemy ziarna ciecierzycy na drobno, ale nie na pył. Mają to być malutkie kawałeczki. W dużej misce mieszamy ciecierzycę z suchymi składnikami. Kolejno dodajemy do nich mokre składniki i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Wsypujemy przyprawy i ponownie mieszamy.
Gotową masę a’la mięso wstawiamy do lodówki na godzinę, by się schłodziła. W ten sposób mamy gotową bazę „mięsną”, którą po wyjęciu z lodówki należy uformować na wzór dowolnego mięsa. Mogą to być klopsiki, kawałki jak nuggetsy, kotlety czy burgery. Masę z przepisu na wegańskie mięso mielone formujemy mokrymi dłońmi.
Po nadaniu kształtu pieczemy wege mięso w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W przypadku kiełbasek należy ciasto uformować za pomocą folii spożywczej i ugotować na parze. Gotujemy wtedy wege kiełbaski przez około 50 minut, a następnie obsmażamy na patelni z każdej strony, by się zarumieniły.
Mięso z tofu
Składniki:
- 200 g naturalnego tofu;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 4 łyżki płatków drożdżowych;
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego;
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki;
- 1 łyżka oleju do smażenia;
Cebulę i czosnek kroimy na drobno, a tofu rozdrabniamy w misce. Do tofu dodajemy przyprawy, sos sojowy i płatki drożdżowe. Po wymieszaniu wstawiamy na półgodziny do lodówki.
Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy tofu. Smażymy całość przez około 10 minut. Następnie przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Można tofu tylko usmażyć lub upiec, ale najlepszy efekt uzyskamy dzięki podwójnej obróbce termicznej.
Zobacz również: