Wraz ze wzrostem popularności diet bezmięsnych i wykluczających produkty pochodzenia zwierzęcego na popularności zaczęły zyskiwać także produkty roślinne, jak np. mleko migdałowe. Ceny takich roślinnych zamienników jednak często bywają dość wysokie w porównaniu do produktów odzwierzęcych. Wiele osób zastanawia się, zatem nad właściwościami mleka migdałowego i jego wpływem na zdrowie. Czy jest lepsze od zwykłego i czy mleko migdałowe, a napój migdałowy to to samo?
Mleko migdałowe: Właściwości
Zastanawiając się nad tym, czy mleko migdałowe jest zdrowe w porównaniu do zwykłego warto poznać jego właściwości. Jedną z najważniejszych właściwości mleka migdałowego jest to, że jest w pełni roślinne. Oznacza to, że nadaje się do spożycia dla wszystkich typów diety, czyli także dla wegetarian i wegan.
Mleko migdałowe ma bardzo mało białka i znacznie mniej tłuszczu od zwykłego mleka krowiego. Zawiera w 100g około 1,4g cukrów i 1,6g błonnika, a przy tym jest niskokaloryczne, ponieważ w szklance zawiera się ok. 60 kcal. Mleko migdałowe nie ma w sobie laktozy. Natomiast jest źródłem wielu witamin i minerałów.

Mleko migdałowe: Wartości odżywcze
Wartości odżywcze mleka migdałowego są duże, ponieważ mleko to jest źródłem witamin i minerałów. W 100g mleka znajduje się około 0,5g białka, 3g węglowodanów ( z czego 1,4g to cukry), 1,1g tłuszczu oraz 1,6g błonnika.
W mleku migdałowym znajdują się także witaminy takie, jak D, E oraz witaminy z grupy B (głównie B2 i B12). Zawiera także wapń, sód, potas.
Czy mleko migdałowe, a napój migdałowy to to samo?
W sklepach możemy zauważyć, że wśród produktów roślinnych dostępny jest napój migdałowy. Wiele osób kupuje go, jako mleko roślinne. Jednak, czy mleko migdałowe, a napój migdałowy to to samo? Odpowiedź brzmi: nie.
Mleko migdałowe produkowane jest z pasty migdałowej, którą uzyskuje się bezpośrednio z migdałów. Z kolei napój migdałowy powstaje z rozdrobnionych migdałów i wody. Często w napojach migdałowych znajdziemy dodatki smakowe, jak kakao czy wanilia.
Czy mleko migdałowe jest zdrowe?
Znając już wartości odżywcze mleka migdałowego możemy dojść do wniosku, że jest ono dobrym zamiennikiem krowiego mleka. Jednak, czy mleko migdałowe jest zdrowe? Zawiera ono w końcu mniej witamin i minerałów od zwykłego mleka. Nie ma ono tak bogatego składu, jak po prostu migdały, lecz jest łatwo przyswajalne i korzystnie wpływa na organizm.
Mleko migdałowe jest niskokaloryczne, nie przyczynia się do wzrostu masy ciała i nie zawiera laktozy, więc je spożywać także osoby z alergiami pokarmowymi. Nie będzie przy tym powodowało wzdęć i problemów z trawieniem. Niska zawartość fosforu pozwala blokować wchłanianie niekorzystnych elementów, natomiast przyczynia się do lepszego przyswajania wapnia. Dzięki temu wzmacnia kości. Poza tym, zawiera witaminy D i E, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy i nerwowy oraz spowalnia procesy starzenia.
Wysoka cena mleka migdałowego: Jak je zrobić w domu?
Produkty będące roślinnymi zamiennikami tych odzwierzęcych często bywają droższe. Cena mleka migdałowego w porównaniu do krowiego potrafi być nawet dwukrotnie wyższa. Jednak mleko migdałowe możemy samodzielnie przygotować w domu. Wystarczy do tego mieć 2 szklanki nieobranych migdałów oraz 4 szklanki wody.
Migdały musisz moczyć przez 12 godzin – pamiętaj, aby zalać je dużą ilością wody. Staną się wtedy miękkie. Później należy je odcedzić. Migdały wkładamy do blendera i zalewamy czteroma szklankami zimnej wody, a następnie miksujemy na pastę. Masę przecedzamy przez sitko wyłożone gazą i umieszczone nad miską. Z gazy wyciskamy zawartość i ewentualnie rozcieńczamy wodą. Wiemy już, jak przygotować mleko z migdałów, ale co zrobić z mleka migdałowego?
Co zrobić z mleka migdałowego, a do czego napój migdałowy?
Jeżeli nigdy wcześnie nie korzystaliście z roślinnego mleka i zastanawiacie się, co zrobić z mleka migdałowego to odpowiedź jest prosta. Można je wykorzystywać w taki sam sposób, jak zwykłe mleko krowie. Z kolei, jeśli chodzi o to, do czego napój migdałowy się nada to sprawa ma się podobnie, jak z roślinnym mlekiem – do wszystkiego.
Oto, do czego napój migdałowy lub mleko migdałowe wykorzystamy, na co dzień:
- Dodatek do kawy lub herbaty;
- Dodatek do płatków śniadaniowych;
- Baza do koktajli;
- Baza do ciasta naleśnikowego;
- Dodatek do wypieków zamiast mleka zwierzęcego;
- Baza kaszek, płatków i puddingów mlecznych;
- Dodatek do sosów i marynat;
- Baza domowych jogurtów.
Zobacz również:

