Pyszna drożdżówka to kultowy wypiek w polskiej kuchni. Jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych zadań, dlatego nawet amatorzy pieczenia spokojnie sobie z nim poradzą. Mało kto wie, że ciasto drożdżowe można przygotować również w wersji pozbawionej produktów odzwierzęcych. Oto wegańskie ciasto drożdżowe, którego smak pokochasz!
Przepis na dobre wilgotne ciasto drożdżowe na słodko
Pierwszym aspektem, z którym należy się zmierzyć z perspektywy weganina, jest odpowiednie sklasyfikowanie drożdży. Pomimo faktu, że są to organizmy żywe, to brak wykształconego układu nerwowego daje jasną odpowiedź na pytanie, czy można używać drożdży w kuchni wegańskiej. Wyjaśnienie kwestii światopoglądowych oznacza jedno – można przejść do pieczenia. Najpopularniejszą wersją drożdżówki jest podawanie tego wypieku na słodko. Przepis na dobre wilgotne ciasto drożdżowe nie jest skomplikowany, bowiem składa się z zaledwie kilku składników. Oprócz drożdży niezbędna jest mąka pszenna, cukier, sól, mleko migdałowe lub sojowe oraz olej rzepakowy. Ukoronowaniem całości będą natomiast owoce, które można dobrać zgodnie ze swoimi upodobaniami. Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami lub śliwkami sprawdzi się rewelacyjnie nie tylko w okresie letnim!
Pierwszym etapem będzie wymieszanie około 800 gramów mąki pszennej z 15 gramami drożdży i szczyptą soli. Następnie do całości należy dodać szklankę cukru białego i pół litra mleka roślinnego. Rodzaj napoju również może podlegać modyfikacjom, ponieważ oprócz wcześniej wspomnianego mleka migdałowego lub sojowego z powodzeniem sprawdzi się też mleko owsiane. Podczas dodawania składników całość należy mieszać, a po uzyskaniu gładkiej masy ostatnim dodatkiem powinny być trzy łyżki oleju.
Decydując się na wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami lub jabłkiem, należy wcześniej pokroić owoce i przesypać je do miski. Następnym etapem będzie przygotowanie kruszonki, która znajdzie się na wierzchu drożdżówki. Jej przygotowanie również jest banalnie proste – wystarczy 100 gramów mąki pszennej, 80 gramów cukru i 80 gramów margaryny połączyć ze sobą i zagnieść. Całość będzie gotowa szybciej, niż można by się tego spodziewać!
Warto jednak pamiętać o tym, że do przygotowania drożdżówki wykorzystywana jest znaczna ilość cukru, który w oczywisty sposób nie wpływa korzystnie na zdrowie człowieka. Można zatem rozejrzeć się po swojej kuchni w poszukiwaniu innych opcji, dzięki którym stopniowo wyeliminujesz lub ograniczysz spożycie tego składnika.
Ostatnim etapem przygotowania drożdżówki będzie wyłożenie masy na blachę i umieszczenie na jej wierzchu owoców, a następnie kruszonki. Całość powinna wyrastać przez około 40 minut. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Proces pieczenia potrwa około 45 minut i gotowe.
Rodzaj owoców, które zostaną wykorzystane do przygotowania drożdżówki, można wybierać zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Wegańskie ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami lub jagodami będzie równie smaczne – wystarczy kierować się powyższym przepisem i dodać te owoce, które aktualnie są pod ręką.
Ciasto drożdżowe – wegańskie, bezglutenowe i wytrawne
Ciasto drożdżowe można wykorzystać nie tylko do przygotowania klasycznego wypieku na słodko. Równie ciekawym pomysłem, który z pewnością zadowoli fanów wytrawnych smaków, będzie wegańskie ciasto drożdżowe na paszteciki. Sposób jego przygotowania jest zbliżony do wyżej opisanej drożdżówki – jedyne różnice polegają na usunięciu cukru ze składników ciasta, zastąpieniu mąki pszennej 1000 gramami mąki kukurydzianej i innym procesie formowania ciasta.
Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego należy je rozwałkować i uformować długi rulon. Następnie w jego wnętrzu należy umieścić nadzienie złożone z grzybów, cebuli oraz przypraw. Po zawinięciu całości ciasto powinno zostać pokrojone i położone na blasze w rozgrzanym piekarniku. Długość pieczenia pozostaje bez zmian, a efekt będzie równie imponujący jak wersja drożdżówki na słodko. Wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami lub ananasem to nie jedyna opcja – przepis sprawdzi się również w wersji wytrawnej!
Przygotowanie ciasta drożdżowego jest banalnie proste. Możesz zdecydować się na wersję słodką lub wytrawną – dostosuj wybór zgodnie z własnymi upodobaniami. Ani wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami lub brzoskwiniami, ani przygotowanie grzybowych pasztecików nie sprawi Ci większych problemów!