Ciasto marchewkowe to sprawdzony wypiek, który najchętniej przygotowujemy jesienną porą. Choć przepis na ciasto marchewkowe nie jest skomplikowany, to jednak w tradycyjnej wersji zawiera on jajka i masło, przez co nie jest odpowiedni dla wegan. Dodatek cukru również nie czyni go zdrowym, dlatego warto przygotować wypiek w zdrowszej wersji. Oto przepis na wege ciasto marchewkowe bez cukru, który zawsze warto mieć pod ręką!
Ciasto marchewkowe – przepis dla wegan
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi, a dodatkowo nie zawiera w składzie produktów odzwierzęcych oraz cukru? Taki przepis nie jest niczym zaskakującym – wystarczy tylko wprowadzić drobne korekty, aby wypiekiem mogli zajadać się zarówno weganie, jak i cukrzycy. Co ciekawe, większość składników znajduje się w naszych kuchennych szafkach, zatem aby przygotować ciasto, nie trzeba planować dużych zakupów. Oto prosty przepis na ciasto marchewkowe – czas przygotowania wynosi około pół godziny, natomiast czas pieczenia około godziny.
Składniki:
- 225 g pszennej mąki razowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki zmielonego suszonego imbiru,
- 150 g ksylitolu,
- 225 g startej marchwi,
- 60 g rodzynek,
- 110 ml zimnej aquafaby (płynu, który zostaje po ugotowaniu ciecierzycy lub z puszki po ciecierzycy),
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Suche składniki należy wsypać do miski oraz wymieszać. Następnie dodajemy utartą marchew, imbir oraz sok z pomarańczy. Na koniec ubijamy aquafabę (tak samo, jak białka na pianę) i powoli mieszamy ją z masą. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia wynosi od godziny do nawet 1,5 godziny – ważne, aby patyczek po zanurzeniu w masie był całkowicie suchy.
Ciasto marchewkowe z kremem, czyli klasyka w eleganckim wydaniu
Ciasto marchewkowe fit nie powinno zawierać dodatku kremu – ostatecznie wraz z nim dostarczamy sobie kolejnych kalorii. Niemniej jednak, chcąc podać ciasto w eleganckiej wersji, warto takowy przygotować. Podstawą może być sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe w wersji wege i bez cukru. Wystarczy je przekroić na pół, a następnie wypełnić kremem kokosowym. Połączenie marchwi i kokosa z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ponadto samo przygotowanie kremu nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu.
Składniki:
- 1 puszka śmietanki kokosowej,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej,
- 1 garść pokrojonych i podprażonych orzechów.
Śmietankę kokosową przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niej pozostałe składniki. Całość ubijamy mikserem przez około 3 minuty. Masę warto wstawić do lodówki, aby stężała. Po około 30 minutach możemy posmarować nią ciasto.
Ciasto marchewkowe – wilgotne i pyszne. Jak zmodyfikować klasyczny przepis?
Idealnie wilgotne ciasto marchewkowe fit można przygotować na wiele sposobów. Niemniej jednak nie wystarczy usunąć z tradycyjnego przepisu jajek i cukru, aby całość smakowała idealnie. Przede wszystkim bez jajek trudno o odpowiednią konsystencję, stąd konieczność dodania aquafaby. Tymczasem ciasto marchewkowe bez dodatku jakiegokolwiek produktu słodzącego będzie nieco gorzkie. Dlatego też posiłkujmy się słodzikiem.
Modyfikacji możemy natomiast dokonać w zakresie dodatków korzennych, bakaliowych czy kremu, jeśli decydujemy się nim wypełnić placek. Podstawą jest oczywiście imbir, jednak dobrym rozwiązaniem będzie także przyprawa korzenna, będąca swoistym miksem smaków. Ponadto do ciasta marchewkowego możemy dodać orzechy – choć placek będzie nieco bardziej kaloryczny, dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych.
Ciekawe wariacje na temat kremu oscylują przede wszystkim wokół dodatków, w tym różnego rodzaju bakalii. Warto pamiętać, że przepis na ciasto marchewkowe jest jedynie bazą. Można go modyfikować na wiele sposobów, dopasowując smak do własnych preferencji. Co istotne, zamiast marchewki można również sięgnąć po dynię, której struktura jest bardzo podobna. Taka modyfikacja polecana jest szczególnie w sezonie jesiennym.