Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast zaraz obok brownie, szarlotki czy makowca. Jednak idealny sernik nie jest łatwo przygotować, ponieważ często ciasto opada. Zdarza się nawet, że sernik opada w piekarniku jeszcze w trakcie pieczenia. W efekcie ciasto ma wysokie brzegi, ale środek jest oklapnięty do środka. Ciasto wygląda wtedy nieestetycznie. W poniższym artykule wyjaśniamy, dlaczego sernik po upieczeniu opada oraz dajemy wskazówki, co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty.
Czemu w ogóle sernik opada?
W zasadzie każde ciasto może opaść po upieczeniu, ale niektóre mają do tego większe skłonności, jak na przykład sernik czy biszkopt. Powodów, dlaczego sernik opada może być kilka. Po pierwsze, najważniejszym elementem są tutaj składniki. To one w pierwszej kolejności mogą zaważyć na tym, czy sernik zawsze opadnie czy też nie. Ser musi być odpowiednio dobrany. W serniku zawarty jest również cukier, który przyczynia się do procesu fermentacji w czasie pieczenia i może być przyczyną, dlaczego sernik opada. Ważne jest, by zachować odpowiednie proporcje.
Kolejnym powodem, dla którego sernik opada w piekarniku są składniki wyjęte prosto z lodówki i użyte do przygotowania ciasta. Sernik nie lubi zmian temperatury, więc produkty powinny być wyjęte wcześniej, by mieć temperaturę pokojową.
Ostatnim z popularnych powodów, dlaczego sernik opada i ciasto pęka jest właśnie nieodpowiednia temperatura. Sernik pieczony w zbyt wysokiej temperaturze lub za długo stanie się mocno suchy w środku. Bardzo dopieczone ciasta mają tendencję do opadania, szczególnie przy nagłych zmianach temperatur.
Dlaczego sernik opada po upieczeniu? Odpowiadamy
Wydawać, by się mogło, że po upieczeniu gotowy już sernik nie będzie ulegał żadnym zmianom. Jednak zdarza się, że sernik opada w piekarniku równie często, co po upieczeniu. W obu przypadkach winna może być temperatura.
Najczęściej powodem, dlaczego sernik po upieczeniu opada jest jego zbyt wczesne wyjęcie z piekarnika. Wnętrze piekarnika nagrzane jest do wysokiej, stałej temperatury. Różnica temperatur po otworzeniu drzwiczek piekarnika jest na tyle duża, że może spowodować oklapnięcie ciasta. Serniki nie lubią nagłe zmiany temperatury, dlatego też wymagają przy pieczeniu czasu.
Wiedzą, że temperatura jest ważna przy przygotowywaniu sernika, co zrobić żeby sernik nie opadł? Większość serników należy piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Po tym czasie najlepiej stopniowo obniżać wysokość temperatury. Wpuszczenie zimnego powietrza do wnętrza rozgrzanego piekarnika jest, bowiem sekretem, czemu sernik opada.
Co zrobić, żeby sernik nie opadał i był puszysty?
Wiele osób zastanawia się w takim razie, czy sernik zawsze opada. Odpowiedź brzmi oczywiście: nie. Sernik można przygotować w taki sposób, by ciasto nie opadło. Co zrobić żeby sernik nie opadł? Oto kilka wskazówek, które pomogą przygotować idealny sernik na każdą okazję.
Czy sernik zawsze opada: Składniki
Wiemy, że powodem, czemu sernik opada mogą być nieodpowiednio dobrane składniki. To, z czego przygotowujemy ciasto ma ogromne znaczenie dla jego jakości. Najlepszym serem na sernik jest ten półtłusty lub tłusty. Musi być przy tym dokładnie zmielony, by nie było w nim grudek.
Dodanie jajek do sernika zapobiega także jego opadaniu. Jeżeli chcemy, by ciasto było puszyste to warto dodać osobno żółtka i ubite białka – niestety, w takim przypadku ciasto może ostatecznie opaść. Wtedy jeszcze ważniejsze jest dopilnowanie m.in. odpowiedniej temperatury czy konsystencji sernika.
Kolejna wskazówka dotyczy mąki. Należy dodawać ją stopniowo, ponieważ zbyt duża ilość mąki może sprawić, że ciasto będzie zbyt suche i kruche. W efekcie będzie opadać i pękać.
Co zrobić, żeby sernik nie opadł: Kąpiel wodna
Następna porada, co zrobić żeby sernik nie opadł dotyczy procesu jego pieczenia. Dodatkowym zabezpieczeniem jest kąpiel wodna. Można także wstawić do piekarnika na czas pieczenia naczynie z wodą. W nagrzanym piekarniku woda będzie parować i utrzymywać odpowiedni poziom nawilżenia ciasta.
Z kolei kąpiel wodą przygotowujemy wstawiając szczelną formę z ciastem, owiniętą dodatkowo folią aluminiową do większego naczynia wypełnionego wodą. Może to być większa blaszka lub brytfanka. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z ciastem.

Co zrobić z sernikiem po upieczeniu?
Wiemy już, dlaczego sernik po upieczeniu opada – najczęstszym winowajcą jest temperatura. Z upieczonym sernikiem także trzeba właściwie się obchodzić. Często po upieczeniu ciasto jest od razu wyjmowane z piekarnika, a to duży błąd. Nagła zmiana temperatury sprawia, bowiem, że ciasto natychmiast opada. Pytanie więc, co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty?
Należy po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lecz nie wyjmować z niego ciasta. Nie otwieramy przy tym drzwi piekarnika, by nie wpuszczać zimnego powietrza. Jednak, jeżeli sernik jest widocznie przyrumieniony na wierzchu to możemy lekko uchylić drzwiczki piekarnik. W ten sposób ciasto nie spiecze się i nie stanie suche.
Zobacz również: