Stolica Tatr kojarzy się z pięknymi widokami i niepowtarzalnym górskim klimatem. Coraz więcej osób poszukujących w Zakopanem chwili relaksu oraz odpoczynku wybiera kuchnię wegetariańską i wegańską. Jaka jest najlepsza restauracja na Krupówkach, która serwuje roślinne dania? Oto warte odwiedzenia w Zakopanem wegetariańskie miejsca!
„Tunel”, Krupówki 7, Zakopane – wege propozycja dla podróżnych
Kuchnia bezmięsna jest nie tylko zdrowa, ale też przepyszna. Problem pojawia się jednak wówczas, gdy w aktualnym miejscu przebywania restauracje nie serwują opcji roślinnych. Na szczęście w przypadku stolicy Tatr ten problem nie występuje, ponieważ podróżni mają do wyboru pokaźną ilość opcji wege.
Zakopane słynie z tradycyjnych dań opartych na jagnięcinie i baraninie, a w restauracji „Tunel” wypoczywający znajdą zarówno kuchnię zieloną, jak i mięsną. W menu lokalu można znaleźć między innymi krem z dyni, zupę cebulową i borowikową, a także kilka rodzajów sałatek.
Z kolei wśród pozostałych typów dań wyróżniają się naleśniki ze szpinakiem oraz pizza. Włoskie placki są dostępne zarówno w wersjach klasycznych, jak i z wegetariańskimi dodatkami: rukolą, kukurydzą, papryką oraz pieczarkami.
Całość wieńczy karta deserów z sernikiem, tiramisu i lodami na czele, która udowadnia, jak pyszne może być wege jedzenie! Zakopane to nie tylko najważniejsze miasto w polskiej części Tatr, ale też kulinarna stolica tego regionu!
„STRH Bistro Art Cafe”, Krupówki 4a, Zakopane – europejski styl w Stolicy Tatr
Piękne widoki i góralski klimat to nie jedyne aspekty, z jakimi kojarzy się Zakopane. Wege restauracje oferują przepyszne zielone menu, w którym zakocha się każdy fan tatrzańskich szlaków. Znakomitym przykładem na to jest zlokalizowany na Krupówkach lokal „STRH Bistro Art Cafe”, który oferuje między innymi wegetariańskie bowle, konopne burgery, sałatki z arbuzem i włoskie foccacie. Ten znakomity przykład europejskiej kuchni to świetna opcja dla osób, które potrzebują odpoczynku od ciężkostrawnego góralskiego jedzenia. W wegetariańskim menu restauracji „STRH” interesujące dania znajdą nawet te osoby, które na co dzień preferują kuchnię mięsną.
„Góralska Tradycja”, Krupówki 29, Zakopane – tradycja w nowoczesnym wydaniu
Mieszankę tradycji z nowoczesnymi wpływami europejskimi powinna oferować każda jakościowa restauracja wege. Zakopane to miasto kontrastów, które jest idealne do odkrywania nowych połączeń smakowych. Potwierdzeniem tego jest „Góralska Tradycja”, której daleko do lokalu serwującego wyłącznie dania roślinne, jednak posiadającym w swojej karcie roślinne propozycje. Któż by nie chciał spróbować sera koziego, barszczu czerwonego lub pierogów z bobem? Dodatkowo goście restauracji mają okazję skosztować przygotowane posiłki w urokliwej aranżacji wnętrza lokalu, które nawiązuje do tradycji góralskiej. Warto pamiętać również o tym, że „Góralska Tradycja” oferuje opcje przygotowania roślinnej wersji każdego dania z menu. Jest w czym wybierać!
„Mała Szwajcaria”, Władysława Zamoyskiego 11, Zakopane – kulinarny powiew świeżości
Znakomitą propozycją jest również odwiedzenie „Małej Szwajcarii”, która zlokalizowana jest w niedalekiej odległości od samych Krupówek. Warto zajrzeć do tego lokalu, mimo że nie jest to klasyczna wege restauracja. Zakopane to miejsce, które na każdym kroku nawiązuje do górskich klimatów i podobnie jest w przypadku tej knajpy. „Mała Szwajcaria” przenosi odwiedzających w inne okolice górskie – w Alpy. Lokal serwujący kuchnię środkowo-europejską z widocznymi wpływami szwajcarskimi to rewelacyjna alternatywa dla poszukiwaczy nowych smaków. Sałatki, zapiekane raclette, fondue serowe i wytrawne naleśniki to zaledwie kilka propozycji z karty lokalu. Warto na chwilę opuścić Krupówki i skręcić w ulicę Zamoyskiego – eksplozja smaków gwarantowana!
W każdym większym mieście można znaleźć dobre wege restauracje. Zakopane nie różni się pod tym względem, mimo że na pierwszy rzut oka większość lokali serwuje typowo mięsną kuchnię. Poszukując nowych połączeń smakowych, warto jednak przekonać się do jedzenia roślinnego, które również może być znakomitym źródłem białka i tłuszczów, czyli składników odżywczych tak ważnych na górskich szlakach. Odkryj nowe połączenia i znajdź swoje ulubione danie wegetariańskie w Zakopanem, będącym naszą dumą narodową i stolicą Tatr!